Doamna Fiorella Totti, domnule Lorenzo Totti,

Vreau sa va multumesc pentru ceea ce ati oferit fotbalului începând cu data de 27 septembrie 1976. A venit pe lume la 9 zile dupa brazilianul Ronaldo si cu doua zile înaintea unui alt atacant magnific, Andrei Sevcenko. Vreau sa va felicit ca l-ati lasat sa bata mingea cât e ziua de lunga în Porta Metronia, cartierul unde baietii cei mari nu începeau nicio miuta fara a se lupta pentru a-l avea coechipier pe cel mic. Apropo de cartierul în care a crescut, am vazut ca pe unul dintre blocuri este pictat chipul lui. Ce gest de recunostiinta! Doar Maradona, la Napoli, se mai bucura de acest privilegiu. Am citit, domnule Lorenzo, om cu studii, functionar bancar, ca ati încercat din rasputeri sa îl indrumati catre scoala, ca e mai buna. “Ce, doar nu vrei sa ajungi fotbalist?”. Este adevarat? Chiar asa i-ati spus copilului? Si e real ca de fiecare data când îi puneati furios aceasta întrebare, el era cu ochii înspre strada, unde amicii se pregateau pentru o “partitella”? Cum se spune pe la noi prin România, ati avut gura aurita, don Lorenzo! Sa nu fiti suparat ca baiatul nu si-a ratacit viitorul printre cifre si un program de opt ore la birou. S-a pierdut pe drum un posibil bancher, însa fotbalul a câstigat un geniu! Si sa stiti, domnule Lorenzo, ca nici nu suntem siguri ca ar fi ajuns sa va calce pe urme. Chiar el a spus, ca daca nu ar fi jucat fotbal, se vedea muncind într-o benzinarie. Îi placeau doua lucruri, zice el, mirosul carburantilor si faptul ca angajatii aveau mereu buzunarele pline cu banii proveniti din încasarile de la pompa. Va vine sa credeti, don Lorenzo? Daca ajungea el benzinar, va mai scriam eu acum despre campionul Italiei cu 307 goluri marcate în 785 de meciuri jucate pentru o singura echipa? Sau despre cât de tare i-a speriat pe colegii de la nationala in 2000, la Euro, cu Olanda, atunci când a rostit celebra expresie “Mo je faccio er cucchiaio”?

Doamna Fiorella Totti, domnule Lorenzo Totti, trebuie sa fiti mândri, ati crescut un om de nota 10, un campion mondial! Un decar pur sânge, creativ, asa cum zice omul nostru de zece, Gica Hagi. Între noi fie vorba, signor Lorenzo, ati avut si dumneavostra dreptate. Fara scoala, nu faci nimic! Noi în România avem multi jucatori care au ocolit atât scoala, cât si scoala fotbalului. Pai cum sa ii spun eu, don Lorenzo, unui fotbalist român care alearga sub sapte kilometri meci de meci, plin de tatuaje, cu masina de lux la scara si cu gândul doar la bani, sa joace 24 de ani pentru o singura echipa? Într-o tara cu manual de Educatie Fizica si Sport, da, ati auzit bine, avem o carte care vrea sa ne învete copiii mersul si pasul alergator, unii jucatori tin fotbalul în ofsaid. Trist. Ma rog, sa revenim, aceasta scrisoare este despre baiatul dumneavoastra!

Doamna Fiorella Totti, domnule LorenzoTotti, va multumesc ca în anul 1988 ati trântit usa în nas unui emisar de la AC Milan, sosit în Cetatea Eterna cu o geanta în care se aflau 150 de milioane de lire italiene. Si sunt fericit ca banii promisi atunci, multi pentru acele vremuri, nu v-au împins spre greseala de a va trimite fiul sa joace pentru granzii din Nord.
Tare inspirati ati mai fost si atunci când ati oprit transferul fiului dumneavoastra la rivala din oras. Stiti, se zvoneste pe la umbra pinilor de lânga Collosseum, cum ca dumneavoastra, doamna Fiorella, dar si mama dumneavoastra, ati fost suportere infocate ale baietilor echipati în alb si bleu. Nu, nu ne suparam, de ce sa fim suparati? Francesco Totti care a devenit celebru si pentru dedicatia ”vi ho purgato ancora” a smuls aplauze la ultimul sau meci chiar si de la suporterii rivali. Tare ar mai fi vrut si ei un numar 10 ca al nostru! Dar, cine nu are batrâni, sa îsi cumpere!

Doamna Fiorella Totti, domnule Lorenzo Totti, oare ce ati simtit pe 28 martie 1993, când fiul dumneavoastra juca la 16 ani primul sau meci cu echipa mare, împotriva Bresciei lui Mircea Lucescu? Oare cu câti vecini, prieteni si rude v-ati trezit la usa casei pe 4 septembrie 1994, când “Er Pupone” reusea sa înscrie pentru prima oara în Serie A?
Sa ma iertati ca spun asta, însa copilul dumneavoastra a fost tare încapatânat timp de 24 de ani. Va seamana mult din acest punct de vedere. Asa cum dumneavoastra nu l-ati lasat sa plece din Capitala când era copil, nici el nu a vrut în ruptul capului s-o paraseasca pe “Lupoaica”. L-a vrut toata floarea cea vestita a fotbalului european, dar el, nu si nu, a rupt pâna si contractul pus pe masa de Real Madrid. Cum sa faci una ca asta, cum e posibil? Cum sa ratezi sansa sa joci alaturi de Ronaldo, Zidane sau Beckham? Cum sa nu vrei tu sa castigi bani mai multi? Cine si câti fotbalisti ar face acest lucru în ziua de astazi? Acum stiu, fiul dumneavoastra a vrut sa ramâna pe lista aia sacra, a jucatorilor care au iubit, iubesc si vor iubi în viata o singura echipa, a vrut sa fie precum Franco Baresi, Bepe Bergomi sau Paolo Maldini. Dovada ca si acum, dupa ce si-a agatat ghetele de fotbal in cui, a refuzat bani buni din Dubai sau Japonia, a vrut sa ramâna acasa si sa munceasca la Trigoria.

Doamna Fiorella Totti, domnule Lorenzo Totti, cu cine seamana mai mult? Sau de la cine a mostenit modestia, calmul si capacitatea asta de a se face placut în fata oamenilor? Înteleg ca e om cu inima mare, înca din copilarie l-ati învatat sa îi ajute pe cei cu care viata a fost mai putin darnica. Nu a uitat sa faca bine nici acum, la maturitate, banii nu l-au schimbat sub nicio forma, raspunde prompt tuturor evenimentelor organizate de UNICEF si este implicat în multe activitati cu scop caritabil. Bravo lui!
M-a distrat foarte tare cand am aflat ca revista adorata de italienii de toate vârstele, Topolino, i-a dedicat lui “Er Pupone” un numar special. Si am facut ochii mari atunci când autoritatea de transport din Cetatea Eterna a scos o editie limitata de 500 000 de bilete cu chipul baiatului dumneavoastra. Acest lucru s-a mai întâmplat doar cu Papa Giovani XXIII si cu Papa Ioan Paul al II-lea au avut, cu ocazia canonizarii.
Pe lânga un fotbalist de clasa, ati crescut un sot si un tata model, lucru destul de rar în vremurile pe care le traim acum. Spune ca l-a lovit fulgerator dragostea la prima încrucisare de priviri cu aleasa inimii, model, actrita si om de televiziune în Italia. A trecut pâna si peste faptul ca ea, Ilary, era “biancoceleste” trup si suflet, nimic nu a mai contat în acea fractiune de secunda. Asa cum a declarat într-un interviu acordat prestigioasei reviste Vanity Fair, Ilary urma sa fie femeia vietii lui. Am auzit ca a fost curajos, barbat, ca a jucat totul pe cartea atacului înca de la prima întâlnire cu iubita. A venit la poarta casei în care locuia mândra la bordul unui Ferrari de culoare rosie, zice ca masina lui un pic mai ieftina era în service în acea zi, da, bine, cine sa îl creada, apoi i-a smuls fetei “il primo bacio”. “That’s amore”, cum ar spune Dean Martin în faimosul cantec laureat cu Premiul Oscar pentru cea mai originala melodie.

Doamna Fiorella Totti, domnule Lorenzo Totti, trebuie sa fie tare frumos sa îi aveti în preajmape cei trei nepoti, Cristian, Chanel si Isabel! Fiul dumneavoastra a vrut neaparat ca primul copil sa fie baiat. Se spune ca a fost sedinta mare în familie la nasterea lui Cristian! Este adevarat ca Ilary si-a înfuriat sotul dupa ce a propus ca primul bebe sa fie botezat Giordano? Îl avea în gând pe Bruno Giordano, fost mare atacant lazial în anii ’70 si ’80. Si mai este adevarat ca fiul si nora dumneavoastra se pregatesc pentru al patrulea nepot?
Dumneavoastra cum ati trait ziua de 28 mai 2017? Pentru mine, pentru noi, cei care am iubit, iubim si vom iubi sportul, toate drumurile si toate lacrimile au dus la Roma. La AS ROMA. Un moment festiv antimodern as spune eu, o petrecere data de el pentru 70 000 de prieteni, nimic fastuos, fara artificii, fara sponsori care sa se înghesuie în arena pe care el a avut-o la picioare timp de 24 de ani. Si-a luat ramas bun cu o tura de stadion, cea mai lunga din viata lui, ca sa fiu mai exact, momentul a durat 15 minute si 45 de secunde. Si cu o scrisoare. Apoi, la mijlocul terenului, fiul dumneavoastra a transferat banderola de capitan si toata puterea lui catre cel mai bun junior al clubului, Mattia Almaviva, un pusti în vârsta de doar 11 ani.

Doamna Fiorella, domnule Lorenzo, ma înclin în fata dumneavoastra! Si va multumesc pentru ceea ce ati oferit fotbalului mondial începând cu data de 27 Septembrie 1976. Va multumesc pentru ca l-ati adus pe lume si ca l-ati facut om mare pe FRANCESCO TOTTI!

Daje, Roma, daje!

Cu stima, al dumneavostra, Robert Zaharia