In fotbal, când câștigi ești cu adevărat bun. Când pierzi nimeni nu mai are nevoie de tine. Ăsta este destinul antrenorilor de fotbal din toată lumea! Răzvan Lucescu nu face excepție, dar pentru el este chiar mai complicat de atât.

El nu este iubit de fanii lui PAOK și probabil nu va fi niciodată. Știu că sună foarte ciudat. După ce au învins cu 4-0 pe noupromovata Lamia, vulturii alb-negri au trecut pe primul loc după 34 de luni! Încă neinvinsi după 7 meciuri, cu cea mai bună aparare și de asemenea cu cele mai multe ocazii create. Cu siguranță, nu e puțin pentru o echipă care nu a mai luat titlul de 31 de ani.
Nu e puțin lucru nici pentru un antrenor care a preluat echipa în august după o pregătire dezastruoasă facută cu sârbul Alexandar Stanojevic, care a fost demis după doar 56 de zile.
Deci, care e problema dintre fani și Răzvan? De ce nu îi sunt recunoscute meritele pe stadionul Toumba?
Rădăcinile disputei sunt adânci, încă din perioada când Răzvan Lucescu antrena pe Xanthi.
„Ești ca al doilea tată pentru mine” l-a descris Răzvan Lucescu pe patronul lui Xanthi, Christos Panopoulos acum 2 săptămâni la aniversarea de 50 de ani a micuțului club. Cu câteva minute înainte, patronul care este considerat între cei mai dificili din fotbalul grecesc l-a prezentat oamenilor prezenți la această petrecere: „El este Razvan, cel mai bun prieten al meu”.
E ușor de înteles că perioada petrecută de Razvan la Xanthi a fost nu numai de sucess din punct de vedere profesional, dar și din punct de vedere personal. Antrenorul român, dar și familia acestuia, s-a adaptat foarte bine în micuțul oraș din nord-vest, la granița cu Turcia. Lucescu și Xanthi au devenit sinonime în fotbalul din Grecia. Echipa era după ce chipul și asemănarea lui Lucescu. Arata pe teren pasiune, era aproape de fiecare dată perfectă din punct de vedere tactic, cu un spirit de luptă excepțional și pierdea foarte greu! A sunat foarte ciudat când patronul lui PAOK, Ivan Savvidis a spus la prezentare: „Am decis să-l angajăm pe domnul Lucescu pentru a nu-l mai avea ca adversar”
E adevărat! Răzvan Lucescu a fost ca un Nemesis pentru PAOK. Echipa din Salonic a reușit să câștige doar de două ori din 9 meciuri, ceea ce este unic pentru un club mediocru așa cum este Xanthi. A fost ceva mai mult de atât. În spatele acestor succese s-a vazut inspirația de mare antrenor a lui Razvan care a făcuf tot ce i-a stat în putință să scoată din ritm pe PAOK.
Jocul fragmentat, multe schimburi de replici teatrale cu banca de rezerve adversă sau al patrulea arbitru, câteva ieșiri pasionale, totul pentru a absorbi presiunea și a-i enerva pe rivalii de pe banca sau din tribune.
Mai ales când juca la Salonic împotriva lui PAOK, Răzvan reușea ca un maestru să-și protejeze echipa și scotea mereu un rezultat bun.
Unii suporteri ai lui PAOK nu vor uita niciodată comportamentui lui și nu-l vor ierta sau plăcea vreodată.
Câțiva fanii lui PAOK spun că Răzvan a facut niște gesturi nepotrivite, dar este o teorie care nu s-a demonstrat niciodată.
În orice caz, între fanii lui PAOK și Razvan Lucescu a existat mereu o poveste plină de conflicte.
Sună ciudat, dar lui Răzvan Lucescu pare că destinul i-a adus în față această slujbă la PAOK, cea mai grea a carierei. Clubul din Grecia a facut cea mai impresionantă campanie de achiziții din ultimii ani (Vierinha, Carlos Zambrano, Omar El Kaddouri, Mauricio) și are buget de 28 de milioane, dar acești jucători au venit la finalul lunii august, când campionatul începuse deja.
Deci, Lucescu a trebuit să o ia de la zero. Pe lângă faptul că a trebuit să ridice echipa din punct de vedere fizic după o pregatire dezastruoasă, Lucescu a fost nevoit să integreze în primul 11 și noile vedete aduse în ultimul moment.
În acest tabloul ciudat trebuie adaugată presiunea pe care o fac fanii lui PAOK și faptul că echipa din Salonic a schimbat 11 antrenori începand cu 2010, când a plecat cel mai iubit antrenori din ultimii ani, Fernando Santos. Cu siguranță, nu e cea mai usoara meserie din lume!
E greu, dar așa fost întotdeauna pentru el, obligat mereu să demonstreze că nu este doar fiul lui Mircea Lucescu, ci Răzvan Lucescu. Un antrenor cu ideile lui și cu stilul său! Poate asta a fost destinul lui și asta îl motiveaza cel mai bine. Să demonstreze altora că greșesc, în fiecare zi. Chiar și cei care nu-l plac, îl respectă…
Sotirios Milios ( editor la sdna.gr, redactor la inpaok.com si ziarul Forza unde acopera subiectele legate de PAOK)