“George Copoooos asta eeești, Berlusconi din Giuleeești, cu Lucescu la echipăăă, niiici de Milan nu ne-eee fricăăă”…aaa, scuze, dus de val, am încurcat “Berlusconii”! Nu, nu o sa scriu despre farmecul vieții, pateuri, namol, Eforie și hoteluri, ci despre unicul, inegalabilul, miliardarul, cavalerul Bunga Bunga, creatorul marelui AC Milan, Don Silvio Berlusconi!

Cavalerul Diavolului

Iubit de unii, dar urat si contestat de foarte mulți, Il Cavaliere, porecla primită de la regretatul jurnalist Gianni Brera, are ce povesti nepoților la cei 81 de ani ai săi. Când spui Silvio Berlusconi, gândul zboară inevitabil la AC Milan și imperiul media, la gafele diplomatice și politice făcute în calitate de prim-ministru al Italiei, la sutele sau, cine știe, poate miile de aventuri cu diverse doamne și domnișoare, dar și la ciudata prietenie cu Muammar Gaddafi, dictatorul libian căruia i-a pupat mâna în anul 2010.

Om cu zambet larg, enervant, ca al jokerului din carțile de joc, Silvio Berlusconi s-a născut la Milano, pe 29 septembrie 1936. Flerul în afaceri și talentul de aîinmulti banii le-a moștenit de la tatăl, Luigi Berlusconi. Bătrânul a fost director al celebrei și suspectei bănci Rasini, o adevarată mașina de spălat banii murdari ai membrilor Cosa Nostra, Antonio Virgilio, Salvatore Enea, Luigi Monti sau Vittorio Mangano.

În tinerețe, Silvio Berlusconi scotea fetele la cafea cu banii proveniți din vânzarea produselor electrocasnice. Din când în când, viitorul miliardar era solicitat să facă pe fotograful la nunțile și înmormântarile din Milano, iar când avea chef, cânta și încânta turistii pe vasele de croazieră. Pentru Silvio Berlusconi, treaba cu adevarat serioasă avea să înceapă în curând.

La 24 de ani, după ce a evitat armata, nu se știe nici pâna astăzi cum, Il Cavaliere  a dat primul tun imobiliar, iar la 41 a reușit să pună  bazele imperiului Fininvest, un colos care conține nu mai putin de 37 de companii. Dornic de putere, Berlusconi se face apoi  frate cu masonii din celebra Loja Propaganda 2, iar când atinge jumatate de veac, își intinde tentaculele și în fotbal.

A vrut Inter, dar a făcut istorie cu Milan

Mai intâi, stă de vorbă cu cei de la Inter, însa ușa îi este trântită în nas pe motiv că nu este din vechile familii milaneze și nu prezintă bonitate. Refuzul nu îl supără, ci îl ambiționează. Se hotărăste să bată la „porțile infernului”, unde semnează pactul  cu “Diavolul” AC Milan. Excentricul Don Silvio își face o intrare fierbinte în „iadul” colorat în roșu și negru. În iulie 1986, la prezentarea echipei, mii de oameni asistă muți de uimire la momentul în care noul stăpân al echipei și fotbaliștii de la AC Milan aterizează pe iarba celebrului San Siro în trei elicoptere. Și nu oricum, ci pe acordurile celebrei Ryde of Valkyries a lui Richard Wagner. Ce a urmat, știm cu toții: condusa perfect de excentricul Silvio Berlusconi și de Adriano “Uncle Fester” – Galliani, mașina de fotbal AC Milan a avut Europa la picioare și a cucerit 29 de trofee în 31 de ani.

Gafele din politică

Dacă la fotbal totul a mers ceas, nu același lucru s-a întamplat în politică. Prim-ministru al Italiei în trei rânduri, “micul gigant” de 165 cm, cu o avere de 4,1 miliarde de dolari, conform topului Forbes, a fost prins în ofsaid și s-a dat în spectacol la aproape fiecare eveniment diplomatic la care au fost prezenți marii lideri ai lumii. La summit-ul G-20, Don Silvio l-a strigat cât îl țineau puterile pe Barack Obama, comportament care a înfuriat-o la culme pe Majestatea Sa, Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Nu știm dacă Barack Obama l-a iertat, dupa ce italianul a declarat că fostul președinte al SUA este un “băiat  frumos, tânăr și chiar bronzat”. În 2008, Berlusconi, aflat la o întâlnire oficiala cu Vladimir Putin, a mimat că împuscă un jurnalist rus în urma unei întrebări incomode despre președintele Rusiei.

Însă cea mai mare gafa pe care Berlusconi a făcut-o, a fost față de propria țară. În aprilie 2009, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade a pus la pământ orasul L’Aquilla. 20 000 de oameni au rămas atunci fără case și au fost nevoiți să doarmă în corturi, într-o zonă montană, unde noaptea temperaturile erau extrem de scăzute. ”Ar trebui să vă simțiți că într-o mică excursie”, a fost mesajul șocant pe care l-a transmis Berlusconi celor loviți de soartă. Italienii nu au iertat și nu au uitat. În 2012, în timpul unui miting organizat de partidul său la Milano, Berlusconi a fost lovit în făță de un obiect aruncat din multime. Atunci, Il Cavaliere s-a ales cu o ușoară fractură nazală, doi dinți lipsă și o tăietură a buzei, răni provocate, culmea, de un obiect în miniatură ce înfățișa Domul din Milano. De la acel incident, Berlusconi și-a sporit securitatea și a fost însoțit la fiecare pas de peste 15 garzi de corp.

O proverb italian spune că un barbat nu poate avea toate femeile, dar măcar poate să încerce. Don Silvio Berlusconi a încercat. Și a tot încercat. Mult. Din rasputeri. Iar la un moment dat, ca și în politică, a pierdut controlul. Rămân în urmă celebrele petreceri “bunga-bunga”, întâlniri la care Berlusconi aduna toată floarea cea vestită a showbiz-ului italian, de la actori, cântăreți, proprietari de reviste de scandal și până la oameni influenți din Peninsula. Evident, cireașa de pe tort o reprezentau sutele de femei, unele platite chiar și cu zeci de mii de euro pe seara pentru a întreține atmosfera. Toată această distracție a ajuns și la urechile procurorilor italieni, iar Il Cavaliere s-a ales cu un nou dosar penal, care conținea nu mai putin de 20 000 de pagini. Proba-cheie a autorităților? Multe dintre participantele de la aceste petreceri erau minore.

“Meciurile” lui Berlusconi cu justiția italiană oferă cifre amețitoare. Din 1994 în 2006, Don Silvio a făcut 557 de vizite la poliție. 789 de procurori și magistrați l-au audiat de 2 500 de ori, iar avocații care l-au aparat pe Cavalerul Bunga Bunga au încasat în tot acest timp 174 de milioane de euro!

Pensia alimentară record

Trecut pe la altar de trei ori, Berlusconi nu a fost deloc un soț model, iar infidelitatea îl costa în continuare foarte scump. Pentru că a călcat strâmb de nenumărate ori, el vireaza aproape 1,4 milioane euro lunar în conturile fostei soții, Veronica Lario, conform unei decizii luate în 2013 de un tribunal din Italia. Don Silvio are însă resurse. În aprilie 2017, Fininvest, grup care administra clubul AC Milan, a cedat acțiunile unor investitori chinezi contra sumei de 740  de milioane de euro.

Astăzi, la cei 81 de ani ai săi, Don Silvio poate spune cu adevărat că le-a văzut și le-a făcut pe toate. Să te așezi cu Berlusconi la masă și să îi asculți povestea, ar însemna să lași Italia fără rezervele de espresso și vin roșu. Aș fi tare curios să îmi spună cum a făcut el cu adevărat primul milion, ce crede el a făcut bun pentru Italia din postura de prim-ministru, ce-a fost în mintea lui în 1987, când le-a cerut vedetelor de la AC Milan să se abțină de la sex pentru o lună, cum a ajuns să fie prieten la cataramă cu dictatorul libian Muammar Gaddafi, dar și cât de tare doare ca bărbat să plătești cu bani grei infidelitatea față de soție.

Mai mult ca sigur că, în loc de răspunsuri, italianul care a pariat numai “all-in” în viață, o să îmi zâmbească larg, enervant, precum joker-ul din cărți.