A jucat în patru țări si a câștigat trofee în trei dintre ele. Acum visează la al doilea titlu în Moldova. Povestea de viață a lui Romică Surdu este fascinantă si plină de multe momente în care a reușit să se ridice, deși puțini îi mai dădeau șanse.

„Un gol la Paris mi-ar fi schimbat viața”

Care e cea mai frumoasă amintire din fotbal?
Am două jocuri de suflet. Meciul cu Franța de pe Stade du France, unde am jucat pe un stadion arhiplin și cel de retragere al lui Ronaldo. Pentru mine au fost două jocuri uriașe!
 
Care este echipa unde te-ai simțit mai bine?
M-am simtit bine peste tot. Am avut o perioadă bună inclusiv la Rapid, unde știe toata lumea că nu am fost foarte iubit. Și acolo am avut o perioadă bună, când am fost apreciat. Nu pot să spun că am avut o echipă unde să nu fiu apreciat. Tot timpul m-am simțit bine acasă, la Brașov! Orice se întâmplă, Brașovul este casa mea, dar bine m-am simțit și la Cluj, și la Steaua, și la Rapid, și la Apollon, până și la Târgu Mureș. Important este să-ți placă ce faci. Automat te simți și tu extraordinar.

Există un moment care ți-a marcat cariera?
Meciul de la Paris! Daca aș fi marcat, lucrurile ar fi stat altfel. Asta e viața! Nu a fost să fie, conjunctura a fost așa, s-a terminat cum s-a terminat și nu ne-am calificat la turneul final.

 „Presiunea de la Rapid a fost uriașă și am fost la un pas de a mă lasa de fotbal”

Ai avut o perioadă dificilă la Rapid. Te rog să povestești cum te-ai simțit în Giulești.
La Rapid am avut o perioada foarte dificilă! Fiind jucător venit de la Steaua era foarte greu cu suporterii, chiar dacă sunt prieten în continuare cu mulți dintre ei, pe rețelele de socializare. Dacă m-ar fi susținut, cu siguranță situația mea ar fi fost alta! Să nu uităm, ca așa cum a fost cu mine în teren, Rapidul s-a calificat în grupele Europa League și am jucat o finală de Cupă. Totuși am făcut performanță față de alte generații!

A existat un moment în care Romică Surdu a vrut să se lase de fotbal?
Au fost câteva. M-am gândit uneori că e prea mult la ce se întâmplă. Când jucam în București toată lumea era axată pe Surdu, parcă nu mai era alt jucator în București care a trecut de la o echipă la alta, cum m-am transferat eu de la Steaua la Rapid. Era o tensiune uriașă! Am zis la un moment dat că ar trebui să înceteze. Nu am făcut așa pentru că nu am vrut să le fac pe plac altora. Ulterior am demonstrat că am facut bine că nu am cedat.

Ce faci dacă baiatul tău te anunță că a semnat cu Dinamo?
Nu pot decât să mă bucur, dacă Daris ar ajunge la un club de top din România. Îmi doresc lucrul ăsta. Sper să-și dorească și el, dar va putea face asta doar dacă vrea să fie mai bun decât tatăl lui. Poate va deveni unul din cei mai buni fotbaliști din România, ceea ce îmi doresc foarte, foarte mult.

Când erai mic la ce echipa îți doreai să joci?
Când eram eu mic erau doar două echipe, a treia venea din urmă. Era Dinamo și Steaua, eu eram cu Steaua. Tatal meu era cu Dinamo. Şi acum, tatăl meu este dinamovist. Venea din urma și Rapid. Aveam prieteni rapidiști. Eu țineam cu Steaua și îmi doream din suflet să ajung la Steaua. Pentru mine era un vis să ajung cât mai sus. Dintr-o joacă visul meu a devenit realitate. Pentru mine a fost ceva fantastic să reușesc să joc la echipele de top din România.

„Nu aș juca gratis la nici o echipă din lume”

Ai juca gratis pentru echipa Armatei, CSA Steaua? Dar pentru Academia Rapid?
Tot aud cuvantul asta “gratis” în jur. Din punctul meu de vedere nu există să joci gratis! Cănd tu ești angajat, ești plătit în fiecare lună la aceeași dată. Numai sportivi în România sunt platiți decalat, cu întârziere. Toata lumea spune “Sportivii câștigă o gramadă de bani”. Da, câștigă, dar îi văd odată la 3 luni. Ce faci în alea 3 luni? Cu ce traiești? Te imprumuți și te numești jucător de fotbal în Liga1? Asta este o aberație să joci pe gratis. Nu! Trebuie să fii plătit pentru ceea ce faci, pentru munca pe care o faci, pentru sacrificiile pe care le faci!

„Contra poate fi motorul de care naționala are nevoie”

Naționala României este în cădere. Care ar fi soluțiile redresării? Este Contra omul potrivit pentru reconstrucție?
Naționala este într-adevar într-o ușoară cădere, dar venirea lui Contra este o soluție foarte bună. Nu am lucrat cu el, dar peste tot pe unde a fost a făcut treabă bună. A reușit să impună un stil de joc, un stil de joc bun din punct de vedere tactic, placut ochiului și nu văd de ce nu ar face față și la națională. A avut un start perfect!

Ce i-ai spune lui Ștefan Radu care refuză naționala de mai mulți ani?
Am jucat cu Ștefan Radu la naționala de tineret. El a avut niște discuții cu oamenii din fotbalul românesc, cu șefii din fotbalul românesc. Nu știu exact situația lui, dar mi-aș dori din suflet să uite lucrurile care i-au făcut rău, să-i ierte pe acei oameni și să revină, pentru că echipa națională este totul! Mi-aș dori să-l revăd sub tricolor, pentru că este un jucător extraordinar șibun caracter foarte bun.

Descrie în 3 cuvinte ce înseamnă să joci în tricoul României.
Muncă, sacrificiu, suferință! Astea sunt lucrurile pe care mi-aș dori ca orice jucător să facă pentru țara lui.

„Doar curajul ne lipsește pentru a ne apropia din nou de o finala europeană”

Când va mai câștiga o echipă din România o Cupă Europeană?
În primul rând, când o să ne propunem lucrul ăsta! Dacă ne vom propunem, chiar o putem face. Cum a zis și Dan Petrescu: “De ce nu ar putea Steaua să câștige trofeul Europa League?” Diferențe mari între jucători nu sunt, problema e de mentalitate. Dacă am vrea, am și câștiga, dar trebuie să ne mobilizam foarte bine pentru că suntem români și uneori ne mai și relaxăm. Asta nu înseamnă că o echipă din România nu poate să câștige o cupă europeană! Au fost jucători din România care au câștigat în ultimii ani Cupe europene și asta înseamnă că putem.

Ce parere ai de situația lui Alibec? Tu cum ai proceda dacă ai fi în locul lui Dică?
Am trecut prin momente de genul ăsta, știu ce înseamnă. Alibec văd că suferă foarte mult. Când aveam o perioadă grea încercam să mă detașez de lucrurile astea, am încercam să nu mai citesc ziare, să nu mai uit la televizor. Am încercat să fiu pozitiv și să-mi pun în cap că sunt cel mai bun. Așa  am reușit să devin unul dintre jucatorii foarte buni de la Steaua și să fiu chemat la națională. Nu sunt în locul lui Dică, dar Dicanu’ știe foarte bine ce face. Nu vrea să-l scoata din echipă pe Alibec. Îl vede demoralizat, vede că nu-i iese jocul. Cu siguranță, Dică îl va pune într-o poziție bună și atunci Alibec își va reveni și o să înceapă să înscrie.

„Vreau să-l urmez pe Hagi și să-mi fac o școală de fotbal”

Ce afaceri ai în afara fotbalului?
Pe viitor îmi propun să deschid un club sportiv pentru inițierea copiilor, să crească bine și poate pe viitor voi avea și un club de fotbal.

Care e cel mai mare vis de după fotbal?
Mi-aș dori să fiu antrenor și cu siguranță voi face tot posibilul ca să fiu. Mi-aș dori să fiu un antrenor bun. Ceea ce îț propui se și întâmplă, cu condiția să pui toată energia în slujba dorințelor tale. Știu că este greu, pentru că vor fi situații dificile. Vor fi perioade de cădere și si atunci trebuie să fii foarte tare și vei reuși!

Când îl vedem la treabă pe antrenorul Romică Surdu?
Dacă te uiți pe CV-ul meu scrie 33 de ani, dar încă nu este cazul. Stau foarte bine fizic și psihic. Da, e adevărat, am terminat licența B la Chisinau, o să încep și licența A. Încă nu este momentul pentru mine să încep meseria de antrenor. Încă pot juca și pot juca la nivel destul de bun, la nivel înalt. Chiar dacă alții spun că nu, pe mine nu mă interesează. Văd ce vine din urmă și nu mă pot lasa de fotbal ca să mă apuc de antrenorat în momentul de față. Poate peste vreo 4-5 ani.
„Mourinho si Ferguson sunt preferații mei”

Ce alegi între un pahar de vin cu Adriana Lima și unul cu Sir Alex Ferguson? De ce?
Un pahar de vin cu Sir Alex Ferguson pentru că știu că este colectionar. Spunea și in biografia lui despre lucrul ăsta. El se relaxează colectionând vin bun și citind foarte mult. Aș vrea să-l întreb, mai detaliat, cum a reacționat Beckham când a primit o gheată în cap. Chiar e interesant lucrul ăsta!

Ești față în față cu Mourinho și poți să-i pui o singură întrebare. Care este?
Chiar am fost față în față cu domnul Mourinho. Am fost la meciul Anderlecht – Manchester United și am fost la conferința de presă. Am avut posibilitatea să-l admir, pentru că este o persoană de admirat. L-aș întreba: Cum poate să fie atât de concret și în același timp dur? Chiar aș vrea să-l întreb cum poate să se stapânească! Nu foarte mulți oameni pot să facă lucrul ăsta.
Ferrari, McLaren sau Lamborghini?
Oricare dintre ele! Nu sunt pretențios, numai să fie a mea (rade)

„Am 33 de ani, dar mă pregătesc mai mult si mai bine decât cei de 20”

Cum e viața la Orhei?
Orașul progresează. Patronul echipei noastre este primarul orașului ș investește foarte multi bani ca orașul să arate bine. Noi, însă, locuim la Chișinău. Este un mic București! A început să fie foarte aglomerat. Este un oraș frumos, adică are ca orice oraș părțile lui bune.
Care e secretul performanțelor excelente din Moldova?
Nu există un secret. Să fii profesionist și serios. Asta mi-am propus eu de fiecare dată.

Te simți mai apreciat în Moldova decât în România?
Peste tot am fost apreciat pentru munca pe care o fac. Nu foarte mulți conducători au avut jucători de genul meu: seriosi, să se pregatească profesionist. Cu noile tehnologii, tineri pun mai mult accent pe telefoane și alte gadgeturi. Din păcate, pentru ei fotbalul este opțiunea a doua, poate chiar a treia.

„Mă mențin cu 30 de kilometri pe bicicletă”
Ce alt sport iți place? Cu cine ți-ar plăcea să-l joci?
Îmi plac mai toate sporturile. Merg cu bicicleta mult. Când sunt liber fac și 30-40 de kilometri pe bicicletă. Îmi place și tenis cu piciorul…Sporturile care mă mențin!

Unde e locul cel mai frumos de pe Pământ?
Tot timpul va fi acasă, pentru că acasă ești liniștit. Acasă ești fără nebunia de zi cu zi, găsești linistea sufletească.

Te rog frumos să faci un top al lucrurilor care te enervează cel mai tare?
Lipsa de respect și indisciplina.

„Messi e diabolic, iar Ronaldo este complet”
 
Descrie într-un singur cuvânt pe fiecare din următorii: Mutu, Ibrahimovic, Lacatuş, Pancu, Messi, Maradona, Cristiano Ronaldo, Hagi.
Mutu – Briliantul. E cel mai bun jucător cu care m-am pregătit!
Ibra – Leul.
Lacatuş – Fiara.
Pancu – Toreadorul din Giuleşti.
Messi – Diabolicul.
Maradona – Magnificul.
Cristiano Ronaldo – Completul.
Hagi – Regele nostru.