Acum un an și jumatate mă sună un prieten și îmi spune „Dinamo a adus un portar din Panama, face 35 de ani peste două luni”. Eram surprins de alegere, dar dornic de a-l vedea la lucru pe Jaime Penedo, panamezul care a lăsat Los Angeles pentru aventura vieții la 10 mii de kilometri de casă. Începutul a fost greu, dar odată ce Andone și-a dat seama cu cine are de-a face nimeni nu l-a mai scos din poarta lui Dinamo pe Penedo. Panamezul cu zâmbet de film si mereu cu gumă în gură la meciuri ca idolul său Michael Jordan a dat siguranță și a arătat o maturitate de care Andone, Contra si acum Miriuță s-au folosit din plin. În vară, Jaime va fi singurul jucător din Liga 1 care va juca la Mondialul din Rusia, iar lui Dinamo îi va fi foarte greu să-l păstreze, pentru că îi expiră contractul.
„Mă întristează situația de la Dinamo”
 
A fost până acum un an ca un rollercoster pentru tine. Ai câștigat un trofeu in România, te-ai calificat la Mondial și acum Dinamo e într-o situație grea. Cum simți tu aceste evenimente?
A fost un an care dus cu el, câteva obiective de îndeplinit și din fericire le-am putut îndeplini.  Am vrut să câștig cu Dinamo și să fac ceva măreț pentru echipa mea.  Am mai spus-o de câteva ori, că afecțiunea pe care am găsit-o la Dinamo, m-a atras, iar ceea ce se întâmplă acum la club mă întristează foarte tare. E ca și cum ai vrea să rămâi neclinit împotriva  bătaii vântului.
Te-ai adaptat bine la Dinamo. Ce diferențe sunt între Panama, Los Angeles și București?
Aveam ca obiectiv clar să ajung aici. Cred că m-am adaptat destul de repede aici. Dar a trebuit să am și un timp de acomodare,la fel ca în toatel locurile unde am fost.
Simți că Dinamo a slăbit după plecarea lui Mutu?
Nu, plecarea lui nu a destabilizat echipa.  Nu pot să spun că Dinamo a dat înapoi de când a plecat, dar de atunci suntem împotriva morilor de vânt și asta nu este plăcut pentru nimeni care reprezintă o instituție în România.

„Budescu este cel mai bun din România. Aș fi vrut să-l am adversar și la Mondial”

Ți-ai fi dorit să fie și România la Mondialul din Rusia? Numește un jucător care te-a impresionat în România.
Da, ar fi fost frumos ca România să treaca și ea mai departe. Europa, este foarte competitivă. Jucători actuali? Budescu.
Ai superstiții înainte să intri pe teren? Care sunt?
Înainte aveam multe, acum nu mai am niciuna. Doar propria credință.
A fost o sărbătoare frumoasă după calificarea la Mondial. Ce se va întampla după o victorie în Rusia pe străzile de acasă?
A fost ceva istoric. Oamenii din Panama și-au dorit foarte mult asta. Ce o să se întample? Sper că doar lucruri bune pentru fotbalul nostru. Sa devina din ce în ce mai puternic, să creasca din ce în ce mai mult.
Cum le vei povesti copiilor tăi ziua în care tatăl lor s-a calificat la Mondial?
Știi, aceasta a fost cea mai mare reușită a carierei mele. Pentru simplul fapt că am dăruit ceva țării mele. Copiii mei o să știe asta.
„Bucureștiul este minunat!”
Ai apucat să vizitezi și altceva în România alături de familie în afara Bucureștiului? Ce ți-a plăcut?
Este o țară foarte frumoasă. Nu am avut ocazia să vizitez foarte mult, însă tot ce am văzut până acum, ma încânat. Bucureștiul este minunat!
Numeste 3 lucruri care nu iţi plac in Romania.
Sunt sincer. Nu am acele  trei lucruri care nu îmi plac.
Dacă ar fi sa joci într-un film, ce rol i s-ar potrivi lui Jaime Penedo?
Într-un film de acțiune. Dar să fiu un personaj bun. Unul căruia nu i se întâmplă nimic/ unul care nu pățește nimic.
Ai vrea sa bei o bere cu Michael Jordan sau un pahar de vin cu Chalize Theron?
Haha, cred că nu poți rata ocazia de a bea o bere cu Jordan. E un uriaș!
„E prea multă presiune la Dinamo”
Iți dorești să continui în România și după Campionatul Mondial?
O să fiu foare sincer. Respect  Dinamo și port  în inimă pasiunea față de club , dar echipa aceasta trebuie mereu fie într-o permanentă  construcție pentru că există presiunea de a fi mereu în top. Și este cumva normal, pentru că e o echipă mare, dar  nu cred că are rost să i se aducă și mai multă presiune decât există deja.
Care este secretul unui portar mare? Cine este idolul tau?
Îmi place să urmăresc mișcările tuturor. Nu am un favorit. Îmi place să învăț de la toți.
Cine a fost atacantul cel mai periculos pe care ai reușit să-l oprești?
Am avut norocul să jocul împotriva multor celor mai buni, dar a fost cineva care mi-a atars atenția în mod special, Obafemi Martins
Ce faci după ce termini fotbalul? Vrei să fii antrenor? Daca da, ai accepta o oferta din România?
Nu, clar nu o să fiu antrenor. Asta știu clar. Cred că o să mă îndrept spre partea administrativă, cred că mi se potrivește mai bine.