Brazilia e o țară uriașă, cu milioane de fani îndrăgostiți de fotbal, iar asta oferă loc pentru mai multe pasiuni neobișnuite. Aici sunt oameni care, în afara echipei lor de suflet, țin cu echipe din Europa, America de Sud sau chiar din Asia. Sau cu echipe din România. Pe Facebook, există un grup de cam vreo 50 oameni îndrăgostiți sau curioși în ceea ce privește fotbalul românesc. Robson Bezerra da Silva e unul dintre ei. S-a nascut în anul 1982 în Ibimirim, un orășel cu 20 de mii de locuitori, localizat în statul Pernambuco, nord-estul Braziliei, la 339 km distanță de Recife, capitala statului.

Robson juca fotbal din copilărie, așa cum se întâmplă cu mai mulți brazilieni. Dar în anul 1998, a început o pasiune extrem de exotică și chiar ciudată pentru mulți din țara noastră. „Mergeam  la o fermă care aparținea unui prieten al tatălui meu, dar puțin înainte am văzut că se transmitea meciul România-Columbia de la Cupa Mondială. Am zis tatălui că echipa mea la acel meci ar fii cea care  folosește echipamentul în galben”, ne povestește Robson. A fost suficient. Jocul frumos al românilor și golul remarcabil reușit de Adrian Ilie i-au deșteptat curiozitatea și pasiunea brazilianului care avea 16 ani la acea vreme. A refuzat să plece la fermă pentru că a vrut să se uite la acel meci cu Columbia. „Din păcate, meciurile cu Anglia și Tunisia nu le-am văzut pentru că erau la aceeași oră cu munca sau cu școala. Dar m-am uitat la acea înfrângere în fața Croației” e trist Robson.

Tricoul lui Robson Hagi pe care a scris numele fostului mare portar român, Bogdan Stelea.

Au fost singurele două meciuri ale tricolorilor pe care Robson le-a văzut, cel puțin până când internetul a început să fie mai mult accesibil. Dar brazilianul, după ultima Cupa Mondială la care au participat românii, a căutat absolut totul despre România în biblioteci și la școală. Chiar a primit cârți din consulat și din ambasada României din Brazilia. „De multe ori am avut și părul galben, datorită acelei echipe din 1998”. Datorită aceastei pasiuni, prietenii lui Robson i-au dat o poreclă: Stelea. Acest portar de pe maidanele nord-estul Braziliei chiar și-a scris numele marelui portar român pe tricou. La mulți ani după Mondialul din 1998, Robson a primit de la un coleg de muncă porecla pe care o folosește chiar în numele său de pe Facebook: Hagi.

În mijlocul anilor 2000, Hagi Robson intra pe Youtube și pe Orkut, cea mai populară rețea de socializare din Brazilia de atunci, și a reușit să descopere mai multe. A aflat despre Steaua, și a învățat istoria roș-albaștrilor, iar într-un final a adoptat cea mai titrată echipă de club din România. „Mergeam vreo 3 km pe jos până la Lan house [loc cu calculatoare și internet] să caut informații despre România și fotbalul românesc. Era foarte tare. Și mai mult, această pasiune m-a ajutat să trec peste un început de depresie mare, o perioadă foarte grea în viață mea”.

Azi, Hagi Robson e ”cu informațile la zi” din fotbalul românesc. Adică, știe despre conflictele Becali-Armată, și are o opinie vehementă: „FCSB e Steaua, armata nu mai are treabă, a fost oportunistă, și a profitat de o situație pentru bani. Evident că Becali e total nebun, dar asta e. La început a fost cam greu, dar sunt obișnuit cu noua siglă și cu numele FCSB, că până la urmă este tot Steaua.” Brazilianul e și un mare fan lui Eric de Oliveira din vremea când acesta juca la Gaz Metan, și i-ar plăcea să-l vadă la FCSB. Când subiectul e echipa națională a României, brazilianul Hagi Robson are mai multe critici decât laude.

Normal, până la urmă și el suferă din cauza eșecurilor de azi: „Echipa națională este în momentul de față foarte temătoarea, fricoasă. Trebuie schimbări radicale acolo. Trebuie să se termine această barieră în ceea ce privește fotbaliști născuți în alte țări. Eric e un exemplu, dar sunt și alții care merită sau meritau o șansă. Lipsește obrăznicia, atitudinea. România are putere să fie așa și chiar fotbaliștii care sunt acolo la națională au potențial”.Până la urmă, visul unei călătorii în România este încă viu. Hagi Robson nu a avut niciodată șansa să meargă în țara pe care o iubește atât de mult. Însă brazilianul de 35 de ani o să-i urmărească pe favoriții săi în continuare, așteptând rezultate cât mai bune, indiferent de situație. Așa cum a făcut mereu, încă de când avea 16 ani, la acea ultimă Cupă Mondială jucată de Generație de Aur care a scos chiar toată lumea în stradă, inclusiv brazilieni.