De 3 ori campioană mondială, e adevarat acum peste 50 de ani, naționala de handbal fete se luptă în aceste zile la Campionatul Mondial din Germania. La primul Mondial cu un selecționer străin, Tomas Ryde ne-a dus până în semifinale. Acum, Ambros Martin a schimbat 11 jucătoare față de turneul final din 2015 și are planuri mari cu starul Cristina Neagu ca vârf de generație. Valentina Ardean-Elisei este veterana echipei la 35 de ani și joacă alături de Ana Maria Berbece, puștoaica de numai 18 ani de la U Cluj. 5 jucătoare evoluează în străinătate.

Spania, Franța, Slovenia, Angola și Paraguay sunt primele adversare pentru fetele noastre. Finalistele Campionatului Mondial din 2005, Ramona Farcău, Luminița Huțupan și Narcisa Lecușanu analizează acest Mondial!

Care sunt șansele naționalei României la Mondialul de handbal feminin din Germania?

Ramona Farcău: Este greu de estimat, ținand cont de faptul că echipa națională trece printr-o perioadă de reconstrucție. Sunt multe jucătoare noi, unele aflându-se la prima participare la un Campionat Mondial, ceea ce poate aduce și o notă de imprevizibil pentru echipele adverse. Dacă gestionează corect presiunea de la un astfel de eveniment și dau dovadă de unitate, putem spera la o prezență în fazele superioare ale competiției. În plus, tinerețea lor poate fi sinonimă cu ambiția de a reuși să se impuna la un astfel de nivel.

Luminița Huțupan: Sincer, cred că România are 70% șanse să câștige campionatul mondial. Aș fi prea optimistă să spun că are 100% sanse, dar faptul că am jucat atâta timp pentru România mă “obligă” să cred ca naționala de handbal are șansa ei de a deveni cea mai bună din lume.

Narcisa Lecușanu: Având în vedere că am văzut deja prima zi cu jocuri în Grupa B, cred că șansele echipei României de a-și atinge obiectivul sunt deschise.

Sursa foto: Facebook/FRH

Se vorbește foarte mult în handbalul actual de forța grupului. Cât contează Cristina Neagu și cine sunt jucătoarele care se pot evidenția la acest Mondial?

Ramona Farcău: Forța grupului este determinantă, dar acesta trebuie construit în jurul unui lider, care se impune atât prin atitudinea din vestiar, cât și prin valoarea sportivă. Cristina Neagu rămâne, în momentul de față, liderul acestei generații, care prin calitatea și experiența ei le poate pune în valoare pe toate celelalte jucătoare. Cristina este cea care insuflă energie și dorința de a se impune în fiecare meci, iar celelalte coechipiere trebuie să aibă încredere în acest colectiv și să trateze fiecare moment cu maximă responsabilitate.

 Luminița Huțupan: Cristina Neagu contează foarte mult în economia jocului pentru că prin experiența și atitudinea ei insuflă încredere coechipierelor. Mai cred în Pintea, Dumanska și în Alice, de la care, personal, aștept să arate mai mult, știind care este potențialul lor.

Narcisa Lecușanu: Întotdeuna forta grupului va fi un ATU, iar asta se vede cel mai bine în jocul de aparare și atunci când îți motivezi colega. Din punctul meu de vedere, Cristina este o jucătoare specială cu execuții cum rar am văzut în handbalul feminin și cred că orice antrenor și-ar dori-o în echipă. Echipa se poate evidenția prin forța grupului.

Sursa foto: Facebook/FRH

 Ambros Martin a fost adus și prezentat ca o mare lovitură. El poate fi atuul naționalei noastre de fete la acest campionat mondial?

Ramona Farcău: Martin Ambros este genul de antrenor care pune accent pe disciplină, mai ales pe disciplina tactică, iar acest lucru le poate responsabiliza pe fete. Este un antrenor cu personalitate, îl cunosc de pe vremea când antrena Itxako și a impresionat prin rezultate de excepție, jucând finala Champions League, în ciuda unui lot care, la vremea respectivă, nu se regăsea la nivelul echipelor favorite la câștigarea trofeului. Martin Ambros a demonstrat că are valoare și la Gyor, cu care a câștigat Champions League, ceea ce îl recomandă ca fiind un atu în obținerea unor rezultate bune, cu echipa naționala a României.

Luminița Huțupan: Nu îl cunosc prea bine, dar cred că el trebuie să fie decisiv, în organizarea jocului și în motivarea fetelor. Cred că este un bun tehnician și în acelasi timp un bun psiholog pentru grupul de la națională.

Narcisa Lecușanu: Așa cum am răspuns la întrebarea anterioară atu-ul este ECHIPA.

Sursa foto: Facebook/FRH

Cine credeți că va câștiga finala de la Hamburg?

Ramona Farcău: Chiar dacă sunt multe echipe valoroase calificate la acest turneu, cred că finala se va juca între Angola și Paraguay. Glumeam, desigur! Mizez pe faptul că România va ajunge într-o faza superioară a turneului.

Luminița Huțupan: Anticipez o finală Norvegia – Franta.

Narcisa Lecușanu: E prematur să răspund, nu am o favorită, însă tind să spun Norvegia.

Sursa foto: Facebook/FRH

Dacă ați fi acum în vestiarul naționalei ce le-ați sfătui pe fete?

Ramona Farcău: Să joace cu determinare, pasiune și responsabilitate. Sunt momente de care trebuie să stie să se bucure și de care își pot aminti, cu plăcere, toată viața.

Luminița Huțupan: Succesul, împlinirea, multumirea, victoria…să stiți că pentru ele luptați. În fiecare moment să fiți constiente de valoarea voastră și cu încredere să vă aratați tenacitatea, energia și eficiența, în joc. Echipa României a avut în permanență jucătoare cu o mentalitate de învingător, dornice să lupte până la epuizare, pentru victorii. Să nu uitați că voi sunteți cele mai bune! Faceți totul ca efortul vostru să fie recompensat cu victorie, la fiecare meci. Baftă multă! Hai România! Vă pup și vă îmbrațișez cu drag!

Narcisa Lecuțanu: Aș încerca să motivez și să  fac fiecare jucătoare să înțeleagă cât de importantă este contribuția ei pentru echipă în economia jocului.