În 29 noiembrie 2016, lumea era în doliu. Au murit 71 de oameni după dezastul zborului LaMia 2933. Acolo era și delegația clubului de fotbal Chapecoense, care mergea alături de oficiali și jurnaliști la Medellín pentru meciul tur din finala Cupei Sudamericana (Europa League sudamericană să spunem așa). Au decedat 19 fotbaliști, 14 membri ai echipei tehnice, 11 conducători de club și federații, 20 jurnaliști, 7 muncitori ai avionului în localitatea Cerro Gordo, Columbia. Lumea a trimis mai multe mesaje de solidaritate, a fost o perioadă extrem de tristă în sportul mondial. Cluburile de fotbal din România au adus și ele omagii modeste și chiar un pic întârziate. Dar, dupa șăptămâna de înmormântare, tristețe și doliu, probabil nu s-a mai auzit despre Chape. Până la urmă, cine sunt ei și ce s-a întâmplat în primul an după tragedia?

Cine e Chapecoense?

Associação Chapecoense de Futebol (Asociația Chapecoense de Fotbal, în traducere liberă) e un club de fotbal înființat în anul 1973, în Chapecó, un municipiu aflat în vestul statului Santa Catarina, din sudul Braziliei, cu 213 de mii de locuitori.

„Chape” a jucat în Campionatul Brazilian în două sezoane: 1978 și 1979, când competiția avea, respectiv, 74 și 94 de echipe. După aia, echipa din Santa Catarina a evoluat mereu în diviziile inferioare și de stat (său, dacă ar fi fost în România, din județ). Avea, până-n momentul tragediei, 5 titluri al Campionatului Catarinense (din Santa Catarina) în palmares (vezi mai mult despre structură competiționala fotbalului brazilian aici).

În 2009, Chapecoense era în Série D, divizia a patră braziliană. A promovat în Série C. În 2012, a promovat în Série B. În sfârșit, 2014 a fost primul sezon în care Chapecoense a evoluat în Série A modernă, cu 20 de echipe. Și din acel moment, nu a mai retrogradat. E ceva uluitor pentru o echipă mică dintr-o zonă fără tradiție la nivel național, într-un campionat unde sunt multe echipe mari, de tradiție: Corinthians, Palmeiras, Santos, São Paulo, Vasco, Flamengo, Botafogo, Fluminense, Grêmio, Internacional, Atlético Mineiro, Cruzeiro…

Mai mult, „Chape” a devenit un model de management și de structură în Brazilia. Așa a ajuns în sferturile Cupei Sudamericana 2015 cu marele River Plate din Argentina. A pierdut 3-1 pe Monumental de Nuñez și a câștigat returul 2-1 pe Arena Condá. O performanță incredibilă pentru un club mic, dintr-un oraș mic și fără nicio tradiție în fotbalul brazilian. Era în acel moment, mai mult recunoscută în țară decât celelalte echipe din Santa Catarina: Criciúma (câștigătoarea Cupei Braziliei în 1991), Figueirense (a avut șapte sezoane consecutive în Série A modernă, un record pentru fotbalul din Santa Catarina), Avaí (a avut cel mai bun sezon pentru un club din Santa Catarina în Série A, locul 6, 57 de puncte, în 2009), său Joinville (campion al Campionatului Catarinense de opt ori consecutive, cel mai mare club în stat în anii 70-80).

Familii, procese, îndemnizății

Cauza dezastrului a fost o iresponsabilă lipsă de combustibil, dar mai sunt investigații în curs. Ministerul Public Federal a hotărât că Chapecoense nu are nicio vină pentru ce s-a întâmplat. Până la urmă clubul a procedat corect, și chiar naționala Argentinei a folosit același avion și aceași companie. Se credea că pilotul bolivian Miguel Quiroga, decedat la tragedia, era proprietarul companiei aeriene LaMia. Însă autoritațiile braziliene au descoperit că probabil această companie este de fapt proprietate lui Loredana Albacete fiica fostului senator venezuelan Ricardo Albacete. El este proprietarul avionului distrus. 

Au supraviețuit 6 oameni: jurnalistul Rafael Henzel, de la Radio Oeste Capital, din Chapecó; portarul de rezervă Jakson Folmann, care și-a pierdut piciorul drept; mijlocașul Alan Ruschel, care și-a revenit și a mai jucat în 2017; fundașul central Neto, care va reveni doar în 2018; și bolivienii Ervin Tumiri (asistent tehnic al avionului) și Ximena Suárez (însoțitoare de zbor).

Înmormântarea de pe Arena Conda a fost un moment de nedescris în istoria fotbalului brazilian. (foto: Nelson Almeida/AFP)

Au fost probleme în ceea ce privește indemnizațiile famililor victimelor. Clubul e în momentul de față prezent în 17 procese muncitorești și trei civile. Însă, Chapecoense și Confederația Braziliană de Fotbal deja au plătit indemnizațiile famililor fotbaliștilor. Familile celelalte (jurnaliști, echipa tehnică, conducători, și așa mai departe) încă n-au primit prea mult. Oricum, sunt două asociații oficiale în apărarea intereselor famililor victimelor: ABRAVIC (pentru ajutorul imediat și donații) și AFAV-C (pentru procese și indemnizații legale), și amândouă se află în relații cât mai clare cu clubul, după mai multe conflicte.

Revenirea în fotbal

Chapecoense s-a calificat în finala Cupei Sudamericana după un meci spectaculos cu San Lorenzo, o formație de tradiție din Argentina. În minutul 94, portarul Danilo a aparat senzațional cu piciorul la ultima faza a meciului, încheiat 0-0. În săptămână urmatoarea, totul s-a terminat. Acea echipa frumoasa cu Danilo, Ananias, Cléber Santana, Bruno Rangel sau Filipe Machado a dispărut. Antrenorul Caio Júnior, care facea o treabă excelentă, a spus la un interviu dat cu câteva zile zilele înainte de tragedie că „Dacă mor acum, o să mor fericit”, din cauza măreței performanțe obținute. Inexplicabil, nedrept și revoltant, această echipa ne-a părășit.

Paradă extraordinară lui Danilo, care a calificat Chapecoense în finala Cupei Sudamericană. Comentatorul Deva Pascovicci, de la Fox Sports, a decedat și el.

După tragedia, echipa a fost declarată campioana Cupei Sudamericana, chiar dacă n-a jucat finală cu formația columbiană Atlético Nacional, care câștigaseră Copa Libertadores în 2016.  

Așa Chapecoense a cucerit un loc în Copa Libertadores 2017, la Cupa Suruga Bank (un turneu între campioana din Japonia și câștigătoarea Cupei Sudamericana) și la Recopa Sudamericana (Supercupă). A fost creată o relație fraternă cu Atlético Nacional, și mai multe cluburi i-au ajutat pe cei de la Chapecoense. Naționalele Braziliei și Columbiei au jucat un amical, și banii proveniți din bilete au fost oferiți clubului și famililior îndurerate.

Clubul și-a făcut o echipă de la zero cu 15 jucător noi. A câștigat un trofeu și în 2017: Campionatul Catarinense a fost cucerit a 6-a ora. La Copa Libertadores, cel mai important turneu din America de Sud, „Chape” a făcut performanță, dar a fost fost eliminată din grupe pentru că a jucat cu Luiz Otávio, un fotbalist care nu-avea drept de joc. A fost eliminată în „optimile” Cupei Braziliei după o dublă cu Cruzeiro, a fost eliminată de Flamengo în optimile Cupa Sudamericana fîind campioana en titre. A pierdut și Cupa Suruga Bank împotrivă celor de la Urawa Red Diamonds, campioana japoniei și asiei.

Chapecoense a făcut și o excursie spre Europa. A jucat Trofeul Joan Gamper cu Barcelona pe Camp Nou, pierdut cu 0-5, a pierdut un amical cu Olympique Lyonnais, 1-2, și un alt amical cu AS Roma, 1-4, golul brazilienilor fîind marcat de supraviețuitorul Alan Ruschel, la o lovitură de la 11 metri cu Lobonț în poartă.

Lobonț a primit primul gol marcat de Alan Ruschel după dezastrul aerian

S-a vorbit foarte mult, la începutul sezonului 2017 despre oferirea unei imunității pentru Chapeconese pentru ca aceștia să nu poată retrograda. Așa s-a făcut când Torino și-a pierdut echipa într-un dezastru asemănător în 1949. Dar nu era nevoie. Clubul a revenit în forța, chiar dacă a avut mici momente de criză schimbând de câteva ori antrenorul. A reușit cel mai bun sezon în campionat cu 54 de puncte clasându-se pe locul 8. În 2018, va fi încă o dată la un turneu continental.

Chape

Chape a cucerit Campionatul Catarinense la 7 luni după dezastrul aviatic din Columbia.

Până la urmă, viața merge mai departe pentru Chapecoense, cu înfrangeri, cu probleme, cu succese, cu performanțe și cu glorie. Echipa care a cucerit América de Sud cu un fotbal frumos și devotat a revenit, cu alți oameni, să facă ce cei care ne au lăsat au început atât de bine.

*A colaborat Letícia Sechini, jurnalista ESPN FC, specializată în clubul Chapecoense.