2017 a fost anul lui Mbappe sau nu a fost deloc! Puștiul francez ne-a luat prin surprindere, ne-a învăluit în driblingurile sale și ne-a vrăjit cu execuțiile sale de clasă.
Ronaldo a luat Balonul de Aur, iar Mbappe a fost marea surpriză a anului! Puștiul francez care împlinește astăzi 19 ani a uimit lumea fotbalului cu naturalețea și relaxarea unui jucator consacrat și a dinamitat piața transferurilor cu cele 180 de milioane pe care șeicii de la PSG le-au vărsat în conturile rusului Rybolovlev de la Monaco.

Foto credit: Instagram @mbappe29._

CU SPORTUL ÎN SÂNGE

Mbappe este născut într-o suburbie a Parisului la 6 luni după ce Franța lui Zidane cucerea titlul mondial la doi pași de casa lui dintr-o familie de sportivi. Tatăl său Wilfied este camerunez cu origini nigeriene și antrenează tineri fotbalisti, iar mama Fayza este de origine algeriană și a jucat handbal. Kilyan are o relatie specială cu fratele său, Ethan alături de care a intrat pe teren la meciurile din Champions League ale lui Monaco. “Mă bate la FIFA. Nu am cum să fiu mai bun ca el la jocul ăsta” a spus Kilyan despre Ethan, care este cu 7 ani mai tânar.

UN THIERRY HENRY MAI BUN

Kilyan Mbappe a explodat în 2017, a reușit 32 de goluri, iar comparația cu Thierry Henry este inevitabilă. Amândoi s-au născut într-o suburbie a Parisului, au crescut la celebra Clairefontaine, amândoi s-au remarcat în fotbalul mare la Monaco, iar tehnica și viteza sunt asemănătoare.  Diferențele vin însă din eficacitate. La 18 ani, Henry era încă un puști de viitor, dar reușea doar 3 goluri pentru Monaco, în timp ce Mbappe a contribuit decisiv la titlul câștigat de echipa lui Leonardo Jardim și s-a transferat pe 180 de milioane la PSG. Henry a ratat primul start, când la 21 de ani a semnat cu Juventus și nu a reușit să se impună. “Diferența se face la mental. Henry la acest capitol a excelat” spune Arsene Wenger, antrenorul care l-a transformat pe Henry dintr-un puști promițător în mașina de goluri a lui Arsenal.

Foto credit: Instagram @mbappe29._

UN TSUNAMI ANUNȚAT

La 6 ani, Federația Franceza l-a anunțat pe tatăl lui Kilyan ca puștiul său este cel mai bun din Franța la vârsta lui. “Se uita încă de copil la câte patru sau chiar cinci meciuri la rând. Credeam că a înnebunit” spune amuzat tatăl lui Mbappe. La 11 ani a fost la Chelsea și a jucat într-un meci împotriva lui Charlton, dar nu a fost păstrat, iar 13 ani a stat o săptămână la Real Madrid. “Mi-am făcut o poză cu Ronaldo. Obiectiv îndeplinit” le-a spus prietenilor de la școală. Dar micul Kilyan avea să-l depășească pe Cristiano Ronaldo la sumă de transfer!
În vara lui 2016, Guardiola venea la Manchester City și a văzut diamantul de la Monaco. Deși avea doar un singur gol marcat în Ligue 1, Guardiola a oferit 40 de milioane, refuzate elegant de Monaco. Rybolovlev știa că Mbappe făcuse un Campionat European sub 19 ani perfect și împreună cu Jean-Kevin Augustin a adus titlul la Paris.

Foto credit: Instagram @mbappe29._

Monaco l-a crescut de grijă, iar precocitatea lui Mbappe a fost speculată de șefii ruși de la Monte Carlo. PSG l-a cumpărat cu 180 de milioane! În câteva săptămâni, Mbappe era deja în sintonie cu Neymar și Cavani de parcă ar fi făcut junioratul alături de ei și primea porecla Donatello pentru că seamănă cu una din cele 3 țestoase ninja. În primele 5 luni la Paris are deja 11 goluri și 10 pase de gol!
Dacă, în 2018, Mbappe va continua forma extraordinară și va ajuta Franța să câștige titlul mondial în Rusia am putea avea cel mai tânăr Balon de Aur din istorie. În ritmul ăsta, Mbappe poate demola dictura impusă de Messi și Ronaldo în ultimii 10 ani în ceea ce privește cel mai râvnit premiu individual din fotbal si poate deveni primul parizian câștigator al trofeului decernat la Paris.