„Am doar 18 ani, iubesc handbalul, vreau glorie și fani”. Așa ar putea suna refrenul melodiei lui Tudor Chirilă în cazul Anei Berbece, cea mai tânără jucătoare a României de la Mondialul din Germania. La doar 18 ani, Ana are talent, Ana are tupeu și nu în ultimul rând Ana are deja mulți fani. Provenită dintr-o familie în care handbalul este prezent la micul dejun, prânz și cină, Ana Berbece a reușit să demonstreze că vârsta nu contează atunci când există acea scânteie, acea combinație perfectă între dorință, voință și talent. Iubește mirosul succesului și îl atrage cu evoluții foarte bune ca extremă, dar și ca inter dreapta. Fără un un pic de noroc este greu, iar norocul Anei de la U Cluj s-a numit în 2017 Ambros Martin, care a simțit acest diamant și a chemat-o la Mondialul din Germania de la echipa de pe locul 13 în campionat. Pe lângă dragostea necondiționată pentru handbal, Ana Berbece asculta nonstop muzică și este îndrăgostită de aeronautică. Un lucru e clar: Ana are viitor!

Foto credit: Facebook/ Ana Berbece

Ești prima jucătoare după 6 ani care joacă pentru naționala României la un Mondial la doar 18 ani. Cum te-ai simțit în Germania?
A fost o atmosfera extraordinară. M-am simțit foarte bine în cadrul echipei, am fost susținută de colegele mele și mai ales de Ambros Martin care mi-a acordat încredere multă pe parcursul pregătirii ,cât și pe parcursul competiției.

La primul meci ai reușit primul gol, cu Paraguay. Ce ți-a trecut prin cap în acele momente?
Sincer, nu m-am gândit la ceva anume, niciodată nu mă gândesc la ceva anume în cele 60 de minute de joc, nu sunt o fire emotivă, nu mă exteriorizez, nu ma manifest într-un anumit fel. Am auzit oameni spunându-mi să mă bucur, o fac, dar nu mă exteriorizez.

După acest gol ți-ai sunat familia. Ce ți-a spus tatăl tau? Dar mama ta care a jucat extremă ca și tine?
Da, am vorbit cu familia după primul meci, m-au felicitat ,atât. Nu implic familia în cariera mea. Eu sunt un critic destul de dur când vine vorba de propria mea evoluție. M-am asezat la masă și am vizionat de doua-trei ori acest meci în noaptea respectivă, am căutat sa înțeleg ce am greșit și sa elimin pe parcurs greselile. Nu mă mulțumesc niciodată suficient, vreau de fiecare dată mai mult de la mine.

Foto credit: Facebook/Ana Berbece

Cât de importantă este familia pentru tine?
Familia este cea mai importantă. Mi-am propus de la începutul carirei să nu vorbesc despre familie în public.

Fanii români așteptau măcar o calificare în sferturi la Mondialul din Germania și sunt dezamăgiți. Ce s-a întâmplat la acel meci cu Cehia?
Nu sunt în măsura să vorbesc despre acel meci, cred că toată lumea a văzut acel meci. Încă nu a trecut suficient timp încât să îmi doresc să vorbesc. Tot ce pot spune este că oamenii pe care i-am avut alături in Germania, cât și cei de acasă, au fost minunați, am avut parte de susținere din partea lor tot timpul.

„Ne-a fost frică să visam la mai mult” a spus Cristina Neagu după eliminare. Ești de acord? Puteam mai mult?
Întotdeauna este loc de mai bine, nu doar când vine vorba despre handbal. Nu urmăresc presa, nici declarațiile. Cum am spus, nu sunt în măsura să vorbesc despre anumite lucruri. Rolul meu este de a juca handbal și de a crește lângă jucătoare precum Cristina Neagu. Sunt sigură că a spus tot ce a trebuit, în calitate de lider.

Ai făcut junioratul la Brasov alături de Sorina Târcă, fata Marianei Târcă. Vezi o națională a României la Jocurile Olimpice din 2020 cu voi două între protagoniste?
Da, într-adevăr am făcut junioratul alături de Sorina. Vă dati seama că obiectivul oricărui sportiv este să ajungă la Jocurile Olimpice. Pentru mine important este să fiu sănătoasă și să iau totul pas cu pas. Am câte un obiectiv personal pe care îmi doresc să îl ating la sfârșitul fiecărei luni din cariera. Orice este posibil, îmi doresc să ajungem până acolo, deocamdată ne întâlnim la naționala de tineret cu care mai avem o competiție importantă.

Tatăl tău, Dumitru Berbece a luat medalii la Jocurile Olimpice și Campionatul Mondial și spunea că spera să-l depășești. Simți că poți face asta?
Am observat de multe ori că se pune presiune asupra mea datorită tatălui meu. Nu caut să depășesc performanțele lui. Eu sunt, pur și simplu “eu”. Cum am spus și mai sus ,tot ce simt , este că trebuie sa trăiesc în prezent.

La 14 ani a spus că idolul tău este Linn Jorum Sulland. Acum pe cine admiri dintre marile jucătoare ale lumii? De la cine vrei sa „furi” meserie?
Nu pot spune că admir în mod deosebit o anumită jucătoare. Îmi place Nora Mork, pe postul de inter consider că stilul meu se apropie de al ei, păstrând proporțiile, desigur.

Foto Credit: Facebook/ FRH

Ești acum la U Cluj, o echipă de tradiție a campionatului, dar care are ceva probleme în acest sezon (doar pe locul 13 în campionat). Unde visezi la joci? Unde te vezi peste 3 ani după Olimpiada de la Tokyo?
Întotdeauna mi-am dorit sa ajung să joc la Larvik sau în campionatul din Germania , asta ca un prim contact cu străinătatea. Apoi, cred ca orice sportiv dorește sa ajungă sa joace la un nivel cât mai ridicat.

Care sunt calitățiile tale? Dar defectele?
Vorbind strict pe plan profesional, ca și calități, consider că sunt ambitioasa, nu mă mulțumesc cu puțin. Defecte, aș spune ca mă critic prea dur , și ca sunt foarte stresată, singură îmi creez probleme. Dar nu consider acestea neapărat defecte, poate au și aceste lucruri un rol constructiv .

Ce muzică asculti?
Bună întrebare. Ascult muzică tot timpul,absolut tot timpul. Nu se mai pune problema de genurile muzicale, trebuie doar să îmi placa, să îmi transmită ceva.

Care e ultima carte citită?
Am început mai multe, dar nu am terminat niciuna. Nu sunt adeptă, mă plictisesc destul de repede, nu am răbdare.

Foto credit: Facebook/ Ana Berbece

Dacă nu ai fi fost o handbalistă de succes la 18 ani ce meserie iți alegeai?
Sunt pasionată de mică de tot ce înseamnă domeniul aeronautic. Mereu mi-am dorit sa fiu stewardesă, sau să cercetez cazuri aparținând aceluiași domeniu.

Ce alegi între un film cu iubitul tău și o discuție despre handbal cu Nora Mork?
Sunt lucruri total opuse. Să am parte de o discuție despre handbal cu Nora Mork, fiindcă am admirat întotdeauna mentalitatea nordică, aș vrea să “fur” și eu puțin de la ea.

Caracterizează într-un singur cuvânt următoarele jucătoare: Nora Mork, Cristina Neagu, Nathalie Hagman, Stine Oftedal și Ana Berbece.
Nu pot face o caracterizare într-un cuvânt a acestor patru jucătoare. Nora Mork, cum am mai spus este genul de jucătoare care mie îmi place, are un un brat și o viteza de nedescris. Cu toate ca este mica de înălțime, în străinătate ți se dă șansa să joci și pe inter. Am și eu parte de aceasta oportunitate la Cluj, deoarece antrenorul meu crede foarte mult în mine și îi mulțumesc. Cristina Neagu, Hagman și Oftedal, sunt jucătoare de top, îmi face plăcere să le privesc jucând. De la Cristina am avut parte de sfaturi și în timpul antrenamentelor, în timpul meciurilor, întotdeauna ai ce învață de la o astfel de jucătoare.