Fotbalul american este combinaţie între arta razboiului pe iarbă şi o maşinărie uriaşă de făcut milioane de dolari. Stadioanele din State se umplu la orice meci, zeci de milioane de oameni se lipesc de televizoare, iar sponsorii investesc masiv în sportul preferat al unei naţiuni care pulseaza pentru acele secunde de adrenalină. Pentru noi, românii, fotbalul american este complicat, dar odată înteles pasiunea creşte la fiecare partidă. Intensitatea unui meci este foarte mare, iar uriaşii de peste 100 de kilograme au o agilitate nemaiîntâlnită în sport. Totul se poate decide într-o fracţiune de secundă, iar trecerea de la agonie la extaz depinde de o pasă sau uneori de o decizie a quarterbackului, a conducătorului de joc pe româneşte. Experienţa unui meci de fotbal american este unica pentru un român şi mă bucur că am putut avea parte de aşa ceva, mai ales că am avut şansa de a merge la Barcelona – Real Madrid din fotbalul american. Pittsburgh Steelers – New England Patriots este ceva de vis pe stadionul singurei echipe care a câştigat până acum de 6 ori Super Bowl, titlul în fotbalul american.

Ziua meciului e zi de sărbătoare pentru locuitorii orașului Pittsburgh. Se știe ca americanii sunt patrioți, dar iubirea și devotamentul pentru Steelers parcă le întrece pe toate. Indiferent de ora meciului, fanii echipei încep să umple parcările din jurul stadionului încă de la primele ore ale zilei. Costumați în culorile echipei, machiați și purtând accesorii care mai de care mai ciudate și mai trăsnite care sa facă trimitere la echipa orașului, suporterii parcă se întrec în defilarea acestor accesorii „Black and Yellow” – de unde și numele cântecului pe care rapperul Wiz Khalifa l-a transformat în hit.

În parcările supraaglomerate au loc ceea ce numesc americanii „Tailgate party” – o petrecere în jurul camionetelor în care se consuma alcool, se ascultă muzică și chiar se face grătar. Întreg stadionul este înconjurat de corturi și camionete cu oferte promoționale de unde poți achiziționa aproape orice, începând de la mâncare, tricouri și accesorii cu numele echipei, până la mașini și asigurări medicale. De asemenea sunt foarte multe concursuri la care oamenii se înscriu, cel mai căutat fiind cel care îți oferă șansa să câștigi prin tragere la sorti o camioneta Ford identica cu cea a echipei.

Cu puțin timp înaintea meciului, toată lumea se așază la coada și își așteaptă liniștiți rândul pentru a merge în interiorul stadionului. Atmosfera este incredibilă, iar consumul de mâncare este pe măsură. Deși preturile sunt destul de piperate, americanii au la dispoziție o gama variata de produse, mai ceva ca la restaurant.

De la hamburgeri cu cartofi, pana la sosuri și paste. Un Burger este 17$, o Bere e 10$, iar orice Suc poate fi cumpărat cu 8$. La ora meciului se aflau în jur de 70.000 de oameni pe stadion, chiar dacă afara temperatura era cu minus si ploua torenţial. Pentru o persoană care nu a fost la un astfel de eveniment poate să fie puţin frustrant să plătești atât de mulţi bani pentru un singur meci, cel mai ieftin bilet este 120 de dolari, în peluyă foarte sus şi ajunge la 400 de dolari în rândurile de la mai jos ale tribunelor. Meciul a fost foarte important deoarece s-au înfruntat cei mai buni quarterback din campionat, Big Ben Roethlisberger şi Tom Brady. Partida a fost foarte strânsa 27-24. Patriots a câștigat printr-o decizie controversată a arbitrului.

Rămâne însă experinţa superbă pe care sper să o mai experimentez şi îmi imaginez cum va fi oraşul Pittsburgh dacă Steelers va ajunge în al 9-lea Super Bowl din istorie. Tic, Tac. 4 februarie se apropie!