Romario (sau Romário) este un nume foarte obișnuit în Brazilia. Evident, cei mai mulți Romário s-au născut în finalul anilor 80 sau în anii 90, datorită marelui fotbalist Romário de Souza Faria, campion mondial cu Brazilia în 1994, care a jucat la Vasco, PSV Eindhoven, Barcelona, Flamengo, Valencia și Fluminense.  Spune că a marcat 1003 goluri, deși mulți ar considera „doar” 925.
După Transfermarkt, sunt 27 fotbaliști brazilieni care sunt în cluburi din lume. Cel mai cunoscut pentru noi brazilieni este, fără îndoială, Romarinho de la Al Jazira, clubul din Emirate Arabe Unite. El era deja foarte cunoscut aici datorită evoluțiilor sale de la Corinthians. Acolo, Romarinho a câștigat Cupa Libertadores în 2012, chiar cu un gol împotriva celor de la Boca Juniors în turul finalei. Câteva luni mai târziu, a câștigat Cupa Mondiala al Cluburilor. Corinthians a bătut Chelsea cu 1-0, golul a fost marcat de peruvianul Paolo Guerrero. Porecla Romarinho, pentru cei care nu știu, înseamnă „Romario cel mic”. Romarinho de la Al Jazira spune că numele său n-a fost dat din cauză lui Romário, ci din cauză o fuziune: Ronaldo, tatăl său, și Mário, bunicul. 

Credit foto AFP PHOTO / KARIM SAHIB

În 2017, Romarinho, la 27 de ani, a jucat din nou Cupa Mondiala al Cluburilor, pentru Al Jazira de această data, și a scris istorie. A marcat golul victoriei împotriva celor de la Auckland City, dar cel mai important a fost în semifinalele. Al Jazira a marcat pentru 1-0 cu Real Madrid, un gol marcat de „legendarul” Romarinho. A fost motiv de râs, glume și bucurie în Brazilia, chiar dacă Real Madrid și-a revenit și a făcut 2-1 cu Cristiano Ronaldo și Gareth Bale. În finala, Real Madrid a batut foarte ușor pe Grêmio, 1-0, gol Cristiano Ronaldo.

Atâtea timp că în Liga I sunt Romario Benzar, Romario Moise și Romario Kortzorg, sunt doar doi Romário în cele 20 cluburi care vor evolua în Campionatul Brazilian 2018:
Romário, de la Ceará: un vârf mai mult înalt decât Romário cel original: 1,85m, fostul mare atacant are 1,68m. Și-a început cariera chiar la Ceará, dar a mai jucat pentru cluburi mici din Brazilia, precum Rio Branco din Acre său Boa Esporte. În Europa, a evoluat pentru Varzim, din Portugalia, și pentru Kalmar, din Suedia. Are 25 de ani.
Romário, de la Santos: un fundaș stânga de 25 de ani care a jucat în multe echipe, fîind chiar imprumutat la Porto U19. E în creștere. Dupa ce a jucat pentru Avaí, Atlético Goianiense și Ceará, a ajuns la Santos în ianuarie.

Credit foto: GloboEsporte.com

În Série B, divizia a două al campionatului, este Romarinho, fiul lui marele Romário. La 24 de ani, a ajuns la Figueirense, cea mai titrată echipa din statul Santa Catarina (unde locuiește cel care scrie acest articol). Dar Romarinho niciodată n-a ajuns la 1% din ce a fost tatăl său. Născut la Barcelona în 1993, Romarinho și-a început cariera la Vasco, așa că Romário. Dar similaritățile se opresc aici. Juniorul a evoluat pentru echipe mici, fără prea mult succes: Brasiliense, Zweigen Kanazawa, din liga a două japoneză, Macaé și Tupi. Acum, la 24 de ani, are un început chiar bun la Figueirense. În 24 ianuarie, în etapa a treia al Campionatului Catarinense, a marcat golul victoriei acasă împotriva celor de la Brusque, pe stadion Orlando Scarpelli, cu Romário în tribune. Dacă nu știi ce inseamnă Campionatul Catarinense, vezi aici articolul care vorbește despre cum funcționează structura fotbalului brazilian.

Și Romário, ce mai face?
Romário, „micuțul” său „peștele”, cum spunem noi, s-a retras în 2007, după ce a marcat golul 1002 (după conturi făcute de el), la Vasco, acolo unde și-a început cariera și unde au evoluat alți fotbaliști celebri, precum Juninho Pernambucano său Philippe Coutinho. A fost chiar antrenor la Vasco, dar aceasta aventură a durat doar câteva luni. În 2009, a revenit, dar la América, un club mic și de tradiție din Rio de Janeiro. A fost ultima echipa pentru care el a jucat, din cauză o promisiune făcuta pentru tatăl lui, care a decedat cu un an înainte.
Chiar în 2009, Romário a intrat în politică, A fost ales deputat federal pentru statul Rio de Janeiro, fîind al șaselea candidat mai votat în acele alegeri realizate în 2010. În 2014, a fost ales senator pentru statul Rio de Janeiro, funcția pe care o are și în actualitate. Din păcate, a și participat în lovitura de stat din 2016, care a eliminat-o pe doamna președinte Dilma Roussef.

Pe de altă parte, are o parte importantă în ce privește drepturile celor cu dizabilități și a votat împotrivă continuitatea mandatului al senatorului Aécio Neves, care a fost acuzat de corupție și obstrucționarea justiției când a cerut o mită de 2 milioane de reais (aproximativ 2,38 de milioane de lei) de la impresarul Joesley Batista.