PyeongChang, 2018. „Important este să participi” deviza Jocurilor Olimpice este și deviza delegației României la această ediție, unde o clasare în primii 5 ar fi considerată un miracol la oricare dintre sporturile prezente în calendarul Olimpiadei de Iarnă care se va desfășura în munții Taebaek din Coreea de Sud.

Foto Credit: COSR

Dintre cele 15 discipline la care se va concura, România va fi reprezentată la șapte: schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon, sanie, bob și skeleton. Astfel, delegația noastră va avea 28 de sportivi, ultimele calificate sunt fetele de la Bob 2, Andreea Grecu şi Maria Constantin, care practică bobul la clubul din Mamaia. Obiectivul românilor este de cel puțin o clasare în top 10. Cele mai mari speranțe sunt la sărituri cu schiurile de la Dana Haralambie, schi fond de la Paul Pepene și de la ștafeta de schi fond sprint, Paul Pepene și Alin Cioancă.

Foto credit: Facebook/Eva Tofalvi

Cea mai cunoscută sportivă din lotul pentru Pyeong Chang este Eva Tofalvi. Ea a fost portdrapelul României la Jocurile Olimpice de iarnă, la Vancouver 2010 și Soci 2014. Pentru Eva este a 6-a prezență la o ediție a Jocurilor Olimpice! Cea mai bună performanță a fetei din Miercurea Ciuc a fost clasarea pe 11 la biatlon 15 km în urmă cu 20 de ani la Nagano. Tot un biatlonist va fi portdrapelul în Coreea de Sud, debutantul Petrică Ungureanu. În 2015, la Campionatele Mondiale de la Cheile Grădiştei, Ungureanu a cucerit medalia de aur la biatlon role în proba de urmărire, în concursul rezervat juniorilor, şi medalia de argint la sprint.

Lotul României pentru PyeongChang 2018:

Schi alpin: Alexandru Barbu (slalom și slalom uriaș masculin), Ania Monica Caill (slalom uriaș, Super G, coborâre feminin);
Schi fond: Alin Cioancă, Paul Pepene, Timea Lörincz;
Sărituri cu schiurile: Dana Vasilica Haralambie;
Biatlon: Cornel Puchianu, Remus Faur, George Buta, Gheorghe Pop, Petrică Ungureanu; Eva Tofalvi;
Patinaj viteză: Alexandra Ianculescu
Sanie: Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Crețu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ștefan Mușei (dublu masculin);
Bob: Mihai Tentea și Ciprian Daroczi (bob 2); Dorin Grigore, Florin Crăciun, Levente Bartha, Paul Muntean (bob 4), Andreea Grecu și Maria Constantin (bob 2)
Skeleton: Dorin Velicu și Maria Marinela Mazilu.

Credit foto: olympic.org

România a obţinut la Jocurile Olimpice de iarnă o singură medalie de bronz în istoria participărilor sale, prin echipajul de bob două persoane format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, la ediţia din 1968 de la Grenoble (Franţa), în rest cele mai bune performanţe fiind trei clasări pe poziţia a patra.

România a participat la 19 din cele 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, absentând de la prima, de la Chamonix (Franţa), şi de la Squaw Valley (SUA – 1960).

Până în prezent, 43 de naţiuni au câştigat cel puţin o medalie în cele 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, România clasându-se pe ultima poziţie în această ierarhie.

Dintr-o ţară cu relief muntos în proporţie de 35 la sută, sportivii români au adus, de-a lungul vremii, doar 20 de puncte în clasamentul Jocurilor Olimpice de iarnă.

În afara performanţei lui Panţuru şi Neagoe, cele mai bune clasări ale sportivilor români la Jocurile Olimpice de iarnă se leagă tot de echipe: cea de sanie două persoane, formată din Ion Apostol şi Liviu Cepoi, a ocupat locul patru în 1992 la Albertville, în timp ce echipajele de bob patru persoane s-au clasat pe aceeaşi poziţie în 1932 (Lake Placid) şi 1968 (Grenoble).

Recordul de sportivi români participanţi Olimpiada de iarnă este deţinut de ediţia din 1980 a Jocurilor Olimpice de la Lake Placid, când au concurat 35 de sportivi.

Cele mai bune clasări ale sportivilor români la Jocurile Olimpice de Iarnă sunt următoarele:

1928 – locul 7, echipajul de bob, 5 persoane;

1932 – locul 4, echipajul de bob, două persoane, format din Alexandru Papană şi Dumitru Hubert;

1936 – locul 13, la patinaj artistic, în proba de perechi;

1948 – locul 38, Dumitru Sulică, slalom;

1952 – locul 10 la schi, stafeta 4 x 10 km masculin;

1956 – locul 14, echipajele de bob două şi 4 persoane;

1964 – locul 5, Gheorghe Vilmos, în proba de biathlon, 20 km;

1968 – locul 3, echipajul de bob două persoane, format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe;

1972 – locul 5, echipajul de bob două persoane, format din Ion Panţuru şi Ion Zangor;

1976 – locul 7, echipa de hochei pe gheaţă;

1980 – locul 7, echipa de hochei pe gheaţă;

1984 – locul 7, echipajul de bob 4 persoane;

1988 – locul 12, echipa feminină a României, Cross-Country 4×5 km;

1992 – locul 4, echipajul de sanie două persoane, format din Ion Apostol şi Liviu Cepoi;

1994 – locul 6, echipajul de sanie două persoane, format din Ion Apostol şi Liviu Cepoi;

1998 – locul 11, Eva Tofalvi, biatlon;

2002 – locul 15, sanie două persoane (masculin), bob două persoane (feminin);

2006 – locul 14, Gheorghe Chiper la patinaj artistic şi echipa feminină de biatlon;

2010 – locul 10, echipa feminină de biatlon.

2014 – locul 17, echipa feminină de bob