Presiunea de moment a luptei pentru titlu în Italia plana acum deasupra „Stadio San Paolo”. Cealaltă contracandidată, Juventus, își adjudecase deja cele 3 puncte și acum spera într-un pas greșit al celor de la Napoli, pentru a reveni pe prima poziție.

Ezitarea n-a venit, Napoli impunându-se categoric în fața celor de la Lazio cu 4-1. Haideți să vedem cum s-a întâmplat.

Așezare

Gazdele au propus un 4-3-3, cu următoarea distribuție: Reina / Hysaj – Tonelli – Koulibaly – Rui / Allan – Jorginho – Hamsik / Callejon – Mertens – Insigne

Pe fază defensivă, Callejon se retrăgea, transformând așezarea într-un 4-4-2.

Observați cât de compactă este linia de 4 fundași. Pentru că Lazio ataca (sau încerca) simultan toate cele 5 zone ale terenului, Sarri le-a cerut apărătorilor să stea foarte aproape unul de celălalt pentru a limita spațiile.

Așa cum putem vedea și în această imagine, organizarea este cuvântul cheie în defensiva napoletană. Totuși, chiar dacă spațiile dintre fundași sunt anulate, această mișcare are și un preț: crearea unei zone foarte libere pe partea opusă terenului (așa cum vedem în ambele cadre), care poate fi cu ușurință valorificată printr-o verticalizare.

De partea cealaltă, Lazio a optat pentru o formulă cu 3 fundași centrali: Strakosha / Marusic – Wallace – de Vrij – Radu – Lulic / Parolo – Lucas Leiva – Milinkovic / Alberto – Immobile

Pentru a anula orice spațiu existent între linii, defensiva celor de la Lazio a fost foarte sus, încercând să stea cât mai aproape de mijlocași.

Flexibila formație îi permitea lui Inzaghi să varieze (3-2-3-2, 3-4-3, 3-4-2-1).

Vedem cum limitarea spațiului dintre linia de mijlocași și cea de fundași printr-o defensivă agresivă are ca neajuns un spațiu mare creat între fundași și portar, pe care cei de la Napoli au încercat în mai multe rânduri să-l fructifice.

Și dacă tot am vorbit de o defensivă agresivă, trebuie să notăm și instrucțiunile pe care le-au primit fundașii centrali ai lui Lazio.

de Vrij este în poziția sa, în centrul defensivei,

dar când un jucător de la Napoli primea balonul între linii, el făcea pasul în față pentru a îl închide imediat, cu riscul unei zone ce rămânea liberă în spatele său, care putea fi fructificată de Callejon în această situație.

Aceleași instrucțiuni le-a primit și Wallace, care nu s-a sfiit să își părăsească poziția și să preseze chiar și la mijlocului terenului.

Presing

Cum ne-au obișnuit deja, ambele echipe au excelat la acest capitol.

Presing agresiv, cu 5 oameni, care anulează orice opțiune de pasă scurtă, forțând ieșirea din defensivă printr-o minge lungă.

Lazio, nedorind să se descopere foarte mult, a ales un presing mai puțin avântat și mai organizat.

Elevii lui Simone Inzaghi s-au concentrat pe zona de mijloc, forțându-i pe cei de la Napoli să joace foarte mult pe benzi.

Zonă care însă putea să devină vulnerabilă în unele momente.

Cum Lulic și Marusic erau mereu atenți la fundașii laterali napoletani, poziționarea lor putea să pună în pericol întreg sistemul defensiv, după cum se vede și în această imagine.

Organizare defensivă

Dincolo de cele 5 goluri marcate, ceea ce a fost cu adevărat o plăcere de urmărit a fost organizarea defensivă a ambelor formații, care au încântat prin disciplină, permutări și preluări rapide de sarcină.

Lukaku are prin planul în fața lui Callejon, însă imediat este luat în primire de Hysaj.

Când și acesta este depășit, Tonelli își părăsea zona și venea să închidă banda, iar locul liber lăsat în centrul apărării era anulat de Jorginho sau Allan, în funcție de fază.

Și în cealaltă tabără lucrurile arată la fel de bine defensiv.

Observăm cum Marusic presează purtătorul de balon, Parolo urmărește în deaproape ambele opțiuni imediate de pasă, iar Wallace îl marchează pe Hamsik.

Chiar dacă prin mișcarea foarte rapidă, Rui intră în zona lui Wallce și îl trage cât mai aproape de bandă, ceea ce îl eliberează pe Hamsik, acesta este imediat marcat de către Lucas, care preia sarcina lui Wallace.

Din păcate, în repriza a doua mijlocașii celor de la Lazio și-au pierdut agresivitatea și, de multe ori, s-au găsit poziționați greșit.

Inițial Zielinski,

apoi Insigne , în aceeași fază, cu (prea) mult spațiu la dispoziție într-o zonă atât de periculoasă.

Golurile

0-1

Un gol ce poate părea întâmplător, dar care nu este deloc așa. 5 jucători poziționați în așa fel încât să atace 5 zone diferite și să deruteze apărarea adversă, plus un de Vrij care dă dovadă de multă inteligență. Inițial face un pas în față (odată cu toți jucătorii), însă imediat se oprește, ceea ce îl eliberează de marcaj, după care atacă mingea nestingherit și marchează.

1-1

O linie de defensivă în care 4 din 5 jucători sunt poziționați foarte bine. Cine se abate de la disciplina colectivă? Chiar căpitanul Lulic, veriga slabă (împreună cu Wallace, după cum vom vedea) din apărarea lui Inzaghi, care de altfel l-a și înlocuit în minutul 60.

2-1

Din nou, Lulic nu se află în poziția sa după ce este deposedat, ceea ce îi permite lui Callejon să centreze periculos în fața porții, acolo unde Wallace are o intervenție nefericită și marchează în propria poartă. N-am înțeles de ce a trebuit să vină cu piciorul drept, când mișcarea naturală îi recomanda piciorul stâng, cu care greu ar fi reușit să trimită așa cum a făcut-o cu dreptul.

3-1

Cum remarcam și ceva mai sus, mijlocașii uită să se achite de sarcinile defensive în repriza a doua. Rui are foarte mult timp la dispoziție, înaintează fără să fie jenat de vreun adversar și, cu puțin noroc (o deviere), marchează pentru 3-1.

4-1

Golul 4 a fost unul cu adevărat spectaculos. Deși prin între 3 adversari, Zielinski iese din această situație incomodă printr-o pasă cu călcâiul și pleacă pe poziție viitoare.

Continuarea fazei îl găsește pe Wallace indecis. Acesta ezită să îl atace decisiv pe Jorginho, care profită de spațiul din spatele apărării și îl angajează pe Zielinski.

Greșelile se țin lanț, Ștefan Radu este apatic și neglijent permițându-i lui Mertens să pătrundă atât de ușor, iar scorul se face 4-1.

Concluzie

A fost un meci solicitant, între două echipe foarte bune, care își permită cu prisosință locurile din clasament. Deși Lazio a început mai bine și, până într-un moment, a știut să gestioneze foarte bine jocul celor de la Napoli, echipa oaspete a fost trădată în cele din urmă de neinspirația individuală.

Trupa lui Maurizio Sarri a trecut peste un moment delicat, profitând de neglijențele adversarilor și impunându-și jocul. Au marcat 4 goluri, dar părerea mea este că au făcut un joc defensiv mai bun decât cel ofensiv. În afară de gol, Lazio nu a mai avut alte situații concrete, iar acest lucru a deranjat, conducând în cele din urmă la erorile defensive.