Mâine nu e doar Valentine’s Day, este și ziua în care  handbalul din România poate trece într-o nouă eră. Tocmai din acest motiv discutăm astăzi cu reprezentanta noului ”val”. Cu experiență la nivel național și internațional după ce a fost vice-președintre FRH și membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale, Narcisa Lecușeanu dorește să revigoreze handbalul din România.

Cum apeciați situația handbalului rommânesc în acest moment?

Diferit pe fiecare palier, dacă mă refer la cluburi aș putea spune că suntem bine la masculin și ceva mai bine la feminin raportându-mă la rezultatele din Cupele Europene Csm Bucuresti în Liga Campionilor, SCM Craiova și HC Zalau care au ridicat nivelul handbalului românesc în Cupa EHF. RESPECT, Liga Florilor și Liga Zimbrilor fiind 2 competitii echilibrate.
În sectorul juvenil mai este foarte mult de muncă și aici mă refer la cadrul desfășurării competițiilor pe categorii de vâstă, regulamente, perfecționarea antrenorilor și altele. De la acest nivel trebuie să creem cadru pentru performanță. Ei sunt viitorul handbalului românesc.
Echipele naționale au nevoie de cadru prielnic pentru performanță. Așteptările tuturor sunt mari.

S-a discutat mult despre algoritmul privind banii din drepturile de televizare. Ar trebui cluburile să primească mai mulți bani?

În acest sens eu cred că este necesar să apară Liga Profesionistă, în acel moment negocierile vor fi la alt nivel și incasările vor fi pe măsură

Se poate institui o regulă referitoare la restricționarea numărului de străini pe teren la meciurile de handbal? Dar în ceea ce privește un jucător sub 21 de ani pe teren?

Sigur va trebui să analizam foarte serios această problemă în perspectiva creerii unor naționale de seniori/senioare puternice. Fără a avea grijă de tineretul nostru ne va fi foarte greu să mai obținem rezultate bune la nivelul echipelor naționale. Din punctul meu de vedere nu este suficient penttu handbal doar un jucător sub 21 de ani.

Aveți un plan pentru redresarea echipei naționale de baieti?

Pentru a mai obține rezultate în handbalul masculin este impetuos necesar să ne întoarcem la copii și juniori, să le dăm antrenorilor posibilitatea să se perfecționeze și să fie la curent cu tot ceea ce înseamnă instruire în handbalul modern. Altfel timpul trece fără zgomot și ne vom regăsi în aceeași situatie și peste câțiva ani.

Simțiți că Federația poate face mai mult la nivel de copii și juniori? Aveți un program pentru stimularea acestui sector?

Da, federația trebuie să facă. FRH ar trebui să fie direct interesată să sprijine tot handbalul juvenil, toți antrenorii de la Cluburile Sportive Școlare, Licee cu Program Sportiv, chiar și cei de la cluburi private sunt niste EROI, pentru că lucrează în condiții grele și produc seva performanței. RESPECT!

Martin Ambros are contract până în 2020. Dacă veți câștiga alegerile va rămâne ca selecționer?

Martin Ambros este un antrenor foarte valoros, eu l-am sunat să preia naționala după demisia dl Tadici. Nu a putut atunci, așa că a venit Thomas Ryde, un alt om valoros care a reușit un bronz la CM din 2015 și calificarea la JO de la Rio. Sigur că voi avea discuții cu Martin și nu vă ascund faptul că-mi doresc antrenori care pot investi mai mult timp pentru handbalul românesc.

Este naționala de fete dependentă de Cristina Neagu? Ne putem trata această dependență?

Cristina este una din cele mai valoroase jucătoare din lume, orice antrenor și-ar dori-o în echipă. Fiecare națională depinde de 1,2 jucatoare. Nu cred că trebuie să vorbim despre tratarea dependenței, ci de creșterea unor sportive lângă Cristina Neagu care pot întări echipa națională pentru obținerea performanțelor. Ele există, doar ca au nevoie de promovare și încredere și mă refer aici la generația Gabrielei Perianu și cea a Biancăi Bazaliu.

Cât contează politicul în aceste alegeri pentru șefia Federațiri de handbal?

Nu știu cum aș putea comenta această întrebare…însă pot spune că, dezvoltarea sportului implicit al handbalului depinde de o strategie politico-guvernamentală.

Considerați că Paula Ungureanu, Iulia Curea si Oana Manea puteau ajuta naționala la ultimul campionat mondial?

Da, sunt trei jucătoare cu experiență internatională mare.

Vă rog să spuneți care sunt primele 3 lucruri pe care le faceți după ce sunteți confirmată ca președinte al FRH pentru următorii 4 ani.

  • Un audit extern.
  • Consolidarea unei echipe profesioniste care va lucra zi de zi în federație în slujba handbalului.
  • Dezbateri locale pentru a identifica nevoile antrenorilor și ale conducătorilor pentru dezvoltarea handbalului.
  • Punerea la punct a Statutului și a regulamentelor.

Dacă veți câștiga alegerile îl veți ruga pe Alexandru Dedu să rămână într-o functție la Federație?

Aici pot doar zâmbi… 🙂

Narcisa Lecușeanu este vicecampioană cu naționala în 2005 și a devenit prima femeie din handbalul autohton care candidează pentru funcția de președinte al Federației Române de Handbal. Aceasta ”se luptă” pentru șefia FRH cu Alexandru Dedu și Robert Licu.