Doar 50 de mii de oameni locuiesc în Ostersund, orașul de la Cercul Polar în care s-a scris cea mai frumoasă poveste despre fotbal a acestui sezon. Poreclit „Orașul Iernii”, Ostersund a descoperit fotbalul acum 7 ani când un fost locotent colonel care a luptat în anii 90 în Bosnia și Congo a preluat clubul. „Acum suntem în liga a 4-a, dar vom juca în Champions League. Ce poate fi greu? Nimeni nu trage în tine la fotbal!” le-a spus Daniel Kindberg la prima ședință a noului Consiliu de Administrație suedezilor care se uitau mirați la el. Fostul militar l-a adus din Anglia pe managerul Graham Potter, care a jucat în Premier League la Southampton și a început construcția unui club puternic.
Viziunea lui Kindberg a fost total diferită. Fără investiții majore, suedezul a gândit un club ca o academie de sport, arte și școală. Fiecare fotbalist selectat a fost întrebat ce îi place pentru a se dezvolta într-un club fără presiune și a veni cu plăcere la fotbal. Astfel, jucătorii aduși din Africa sau Asia au primit gratuit lecții de engleză și suedeză, dar și cursuri de arte sau muzică. Scopul a fost integrarea lor în comunitate.

Foto Credit www.johanaxelssonfoto.com

„Suntem un popor foarte mândru de realizările în sport. Avem performanțe în sporturile de iarnă, dar acum această cominitate a învățat sa iubească și fotbal. Pasiunea face diferența!” spune Daniel Kindberg.
Promovările au fost fără emoții, dar prima mare lovitură a fost câștigarea cupei Suediei în 2017. Multinaționala de la Ostersund a câștigat finala cu 4-1, iar cei patru marcatori au fost din Ghana, Palestina, Nigeria și Iran.

Aventura în Europa a fost însă cea care a surprins pe toată lumea. Nume cu rezonanță in fotbalul mare, Galatasaray, PAOK și Hertha au fost învinse în orașul care se află la 7 ore de mers cu mașina de Stockholm, în nord spre Cercul Polar. Cu foști jucători din liga a 8-a engleză, dar și cu nume ca Nouri, Ghoddos, Gero sau Papagiannopoullos, Ostersunds a realizat cea mai bună performanță a unei echipe suedeze din ultimii 30 de ani.
Ieșirea din Europa a fost făcută la fel ca intrarea, cu o mare victorie. Arsenal a câștigat în tur cu 3-0 pe stadionul din pădurea suedeză la minus 12 grade, dar a tremurat pentru calificare. Ostersunds a condus cu 2-0 și a reușit să câștige la Londra cu 2-1 pe stadionul milionarilor lui Wenger.

Foto credit Facebook/Ostersunds

Președintele lui Ostersunds nu e, însă, mulțumit. Kindberg vrea mai mult și câștigarea titlului în Suedia e doar un pas. „Cu un buget de 5,5 milioane, echipa a reușit să ajungă în primăvara europeană. Acum scopul este să ajungem în Champions League. Nu asta am stabilit acum 7 ani?” spune fostul militar suedez care simte că acesta este doar începutul poveștii minunate din Orașul Iernii.