Brazilia e o pepinieră de fotbaliști talentați, toată lumea știe. Însă, lumea nu prea vrea să știe, nu prea se interesează despre ce se întâmplă într-un centru frumos și plin de valori așa cum este America de Sud. În general, lumea are ochi doar pentru fotbalul din Champions League, cu doar cinci campioane diferite în 10 ani, care trăiește la cel mai înalt nivel, cu sume obscene de bani, miliarde și miliarde. Dacă știi care sunt cele 20 de cluburi care vor juca în Campionatul Brazilian sau cine sunt cei mai buni fotbaliști în prima ligă din Chile în acest sezon ești o excepție fericită. Dar, mă rog, din păcate nici măcar noi din Brazilia nu vedem vecinii noștrii așa cum trebuie.
După generația Neymar-Coutinho, mai sunt fotbaliști tineri extrem de valoroși, care speram că vor face o figură excelentă în Europa la un moment dat. Mai jos analizăm 10 jucători din cluburi braziliene. Faceți cunoștință cu ei cât mai devreme, și când vor juca la elită europeană, deja veți știi cine sunt.

Paulinho și Evander sunt bijuteriile celor de la Vasco

Evander (mijlocaș ofensiv, 19 ani, Vasco)

Un tânar format la Vasco da Gama, foarte tehnic, cu dribling scurt excelent și un șut puternic. Poate să marcheze goluri din afara careului în fiecare meci. A reușit o dublă în prima etapă preliminară a Cupei Libertadores, împotriva celor de la Universidad de Concepción, din Chile. Prima manșă, jucată în deplasare, a terminat 4-0. Yago Pikachu (da, există un fotbalist brazilian cu poreclă Pikachu) și Rildo au marcat și ei. Mai mult, Evander este decar la Vasco. După ce Nenê (fost decar la Monaco său PSG) a plecat la São Paulo, puștiul se descurcă perfect cu o responsabilitate atât de mare.

Everton (atacant, 21 de ani, Grêmio)

Talismanul celor de la Grêmio, vicecampionă mondială. Și-a început cariera la Fortaleza. Foarte rapid, face fente frumoase fără mare efort. A marcat singurul gol al tricolorilor de la Gremio la Cupa Mondiala al Cluburilor, în semifinala cu Pachuca. E evaluat la 3,5 milioane de euro pe Transfermarkt.

Gustavo Scarpa (mijlocaș ofensiv, 24 de ani, Palmeiras)

Evaluat la 9 milioane de euro pe Transfermarkt, Gustavo Scarpa e un pic mai bătrân decât majoritatea din această lista. A fost un jucator de bază la Fluminense, marcând goluri decisive cu o tehnică văzuta și în cele mai bogați cluburi europene. În ianuarie a fost vânzut la Palmeiras, cel mai bogat club brazilian în actualitate.

Igor Rabello (fundaș central, 22 de ani, Botafogo)

Un fundaș de 22 de ani care și-a început cariera chiar la Botafogo, echipa lui marele Mané Garrincha și unde a jucat Seedorf în 2011-12. Are un joc cu sigur și matur, iar loviturele sale cu capul sunt o amenințare reala pentru porțile adverse.

Jean (portar, 22 de ani, São Paulo)

Foarte promițător, Jean a fost format la Bahia, acolo unde tătăl sau cu același nume a fost un mare idol în anii 90-2000. Prestațile săle foarte bune au tras atenția celor de la São Paulo, unde joacă din ianuarie și incearcă să câștige disputa cu Sidão, portarul titular de 35 de ani.

Luan (atacant, 24 de ani, Grêmio)

Cea mai mare stea la Grêmio în 2018, din păcate a avut o prestație foarte slabă în finala Cupei Mondiala al Cluburilor cu Real Madrid, dar a fost extrem de important la Cupa Libertadores 2017, a treia ediție câștigata de acest club. La 24 de ani, foarte creativ, cu dribling superb și goluri decisive, Luan e urmărit de cluburi mari din Europa. Cota sa la Transfermarkt e 20 de milioane de euro.

Mateus Vital (mijlocaș ofensiv, 19 ani, Corinthians)

Fotbalist foarte creativ, format la Vasco da Gama. Are viteză bună, șuturi bine plasate din afara careului și pase decisive. Din păcate pentru fanii, a fost vândut la Corinthians, o mare rivală.

Paulinho (atacant, 17 ani, Vasco)

Cea mai mare perlă la Vasco în acest moment. În 7 februarie, a devenit cel mai tânar jucator de la Vasco care a marcat la Cupa Libertadores. La doar 17 ani, șutează incredibil de bine din afara careului, face fente superbe și are liniște când este față-n față cu portarul. A marcat o dublă în debutul său la echipa de seniori, anul trecut, și e deja evaluat la 10 milioane de euro.

Rodrigo Caio (fundaș central, 24 de ani, São Paulo)

Un fundaș tehnic, care a evoluat și la echipa națională. Are un stil de joc curat, fair-play  pentru care fanii îl iubesc. Are  clasă, pasează excelent și poate fi periculos în atac cu lovituri de cap precise.

Vinícius Júnior (atacant, 17 ani, Flamengo)

Poate e un pic mai cunoscut de europeni, pentru că deja a fost cumpărat de Real Madrid, dar a fost cedat la Flamengo ca să joace până la 18 ani. E foarte ofensiv, cu fente magice și tehnica senzațională pentru vârstă lui. E cotat la 20 de milioane de euro.