“Niciun fulg de zăpadă nu cade niciodată acolo unde nu trebuie.” – proverb japonez

Jeongseon Alpine Center, 17 februarie 2018, undeva în jurul prânzului, lupta pentru medalii la Super-G-ul feminin. Are 23 de ani neîmpliniţi, e campioană mondială la snowboard, dar se aruncă, “just for fun”, cum spune ea, într-un concurs cu nume mari din slalomul super uriaş. E clar, pare…dusă cu placa! Cu schiuri purtate întâi de celebra Mikaela Shiffrin, Ester, sportiva născută la Praga, pe 23 Martie 1995, nu vrea decât un singur lucru: să fie prima sportivă din istoria JO care coboară pârtia cu echipament diferit. Atât. La start, nume grele, imensa Lindsey Vonn, Lara Gut, Federica Brignone, Michelle Gissin, Tina Weirather, ce mai, toată floarea cea vestită a schiului mondial. Tuturor le sticlesc ochii la ţinta supremă pe care o au sportivii în viaţă: o bucata rotundă de aur olimpic. Prima alunecă Vonn, concurează şi pentru bunicul pierdut. 1:21:49, hm, binişor, însă timpul tău pare că s-a scurs, Lindsey! La ultima participare la JO, legenda schiului feminin mondial este ridicată repede din scaunul de lider de Lara Gut, 1:21:23!  Tina Weirather vine la 1:21:22, apoi austriaca Anna Veith lasă foc în urma ei pe pârtie, timp excelent, 1:21:12! Gata, după Veith, nu mai coboară nimeni important. Austriaca îşi proiectează pe ecranul minţii imagini cu aurul la gât şi cu fanii care sting cu bere shot-urile de schnapps.

Sus, la start, numărul 26  îşi înfige beţele în zăpadă! Despre ea, Ester Ledecka din Cehia, celelalte sportive ştiu doar că îşi pune la respect rivalele din snowboard, aşa că fata nu sperie pe nimeni. Drumul de la placă la o pereche de schiuri pare o trecere către o altă dimensiune, necunoscută şi periculoasă. Şi porneşte! Într-un colţ al ecranului, cronometru roşu pe prima parte a cursei. Nimic special. Până şi eu, un paralel cu sportul ăsta, deja mă pricep, roşu este pentru “melcii” schiului! Ester, ce ţi-o fi trebuit Super-G nu ştiu, pe bune, de ce nu stai la tine pe palier, la snowboard?, îmi spun în gând.

În a doua jumătate a cursei, cronometrul devine verde. Ester se apropie de finish, cronometrul tot verde.

“În timp ce coboram, am făcut o grămadă de greşeli” –Ester Ledecka

Un ultim salt care mai că o răsuceşte în aer, aterizare cu emoţii, piciorul drept îi fuge în lateral, totul urmat de ţipete de uimire din partea spectatorilor! Anna Veith se face la faţă mai albă decât zăpada şi începe să simtă cum o mână imaginară îi smulge aurul de la gât!

Cronometrul e tot verde şi îngheaţă la 1:21:11! Ester a fost mai rapidă cu o sutime de secundă! 0.01! Dar ea nu crede. Nu crede nici măcar în momentul în care operatorul de la camera mobilă îi confirmă că va pleca acasă cu medalia de aur. Iar cifrele oficiale nu mint: 1. Ester Ledecka (CZE), 2. Anna Veith (AUT), 3. Tina Weirather (LIE).

“Este cumva o greşeală? O găsesc din priviri pe mama, mă uit la ea, nu înţelegeam nimic amândouă. Hai că mai stau puţin aici, sigur vor schimba timpul afişat, vor adăuga câteva secunde.” – Ester Ledecka, campioană olimpică la schi şi snowboard

Ester Ledecka – Sporting News

O super-uriaşă “dusă cu placa

Pentru mine, Ester Ledecka este precum zăpada artificială pornită din tun într-o zi de iarnă la temperaturi cu plus. Să vii din snowboard, să le baţi pe “terenul” lor pe vedetele Vonn, Gut şi Weirather şi să spui apoi că “nu cred că am talent la schi, doar cobor pârtia şi încerc să mă distrez”, hm, pare că îţi lipsesc câteva plăci (de snowboard) de pe casă! Adică Vonn are în spate o armată: antrenori, preparatori fizici, medici şi nutriţionişti, iar tu, cu doar doi antrenori la Super-G, Tomáš Bank şi Ondřej Bank, vii şi ne spui că totul a fost o distracţie, pe bune?! Unde mai pui că, în timpul conferinţei de presă, ai răspuns la întrebările jurnaliştilor cu ochelarii de schi la ochi, pe motiv că nu erai machiată. Ciudaţi mai sunteţi, voi, cei veniţi pe placă! Şi minunaţi!

Statistica spune că sportiva născută şi crescută la Praga a luat startul în 19 etape de Cupă Mondială la schi în toată cariera. În comparaţie, Mikaela Shiffrin, fata care i-a “încălzit” schiurile, are deja 23 de curse doar în acest sezon!

“Misterul” schiurilor de aur, dezvăluit

Imediat după cursă, la baza pârtiei a nins cu un zvon: Ester Ledecka a câştigat aurul olimpic cu o pereche de schiuri primite cu împrumut de la Mikaela Shiffrin! Fals! Tomas Bank, antrenorul de schi al campioanei olimpice la Super-G, ne-a luminat pe toţi. Mikaela Shiffrin şi Ester Ledecka folosesc schiuri de la acelaşi producător. Sportiva din Statele Unite ale Americii are însă dreptul prin contract să testeze prima. Sute de perechi. Aşadar, informaţia adevărată este că Ester Ledecka a câştigat aurul olimpic cu una dintre perechile de schiuri la care Mikaela Shiffrin a renunţat. Ledecka a intrat în istoria de aur a Jocurilor Olimpice de Iarnă fără mofturi, cu o pereche de schiuri “second-hand”, fraţilor!

Ledecka şi Ledecky, nume care aduc succesul

Ce v-aş mai putea spune despre Ester, tânăra care a sărbătorit aurul la Super-G cu o porţie zdravănă de cartofi prăjiţi? Că la o săptămână după isprava pe schiuri, a pus mâna pe aur şi la snowboard, în proba de slalom uriaş paralel. Şi că a devenit prima sportivă din istorie care câştigă două medalii de aur la două sporturi diferite în aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice. Că ai ei i-au pus schiurile în picioare când avea numai 24 de luni, iar când a împlinit 5 anişori, a trădat şi s-a îndrăgostit de placa de snowboard. Mama, Zuzana Ledecka, a practicat cu graţie patinajul artistic, iar bunicul, Jan Klapac, e nume mare la el în ţară. Klapac a făcut parte din reprezentativa de hochei a fostei Cehoslovacii, echipă care a cucerit o medalie de bronz la JO din 1964 şi una de argint la JO din 1968.

Ester a crescut într-o casă plină cu oameni talentaţi. Tatăl, Jan Ledecky este artistul, un adevărat star al muzicii în Cehia. Inspirat de opera lui Shakeaspeare, Hamlet, Janek Ledecky a scris textul unui musical care, pe lângă un succes imens pe Brodway în anul 2004, dar şi în Cehia, a prins excelent şi, unde credeţi? În Coreea de Sud, ţara unde fiica sa a reuşit un adevărat miracol.

ADN de aur

Imediat după cursa în care şi-a făcut pârtie către cartea de aur a Jocurilor Olimpice, Ester Ledecka a fost solicitată pentru un test ADN. Da, aţi auzit bine, un test ADN. Din Statele Unite ale Americii, Katie Ledecky, cvintupla campioană olimpică la nataţie, a felicitat-o pe Ester Ledecka şi a întrebat-o, mai în glumă, mai în serios, dacă nu cumva sunt rude. Glumă, glumă, însă nu iese fum fără foc. Jaromir Ledecky, bunicul pe linie paternă al lui Katie, este şi el născut în fosta Cehoslovacie. Mai mult, fratele campioanei de la nataţie, Michael, a anunţat că în acest moment, în lume nu sunt mai mult de 1 000 de Ledecky sau Ledecka în viaţă, iar cele două nume sunt extrem de rare în Cehia.

Per Aspera Ad Astra

Ce a reuşit Ledecka la Jocurile Olimpice poate fi catalogat de români cu o simplă frază: “Nu este pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte”. Că Universul i-a aliniat perfect şi în armonie planetele pe 17 februarie 2018, că a fost noroc sau că o sportivă specialistă în cu totul altă disciplină va mai câştiga un aur olimpic la Super-G abia peste 100 sau 1 000 de ani, are mai puţină importanţă. Lecţia pe care trebuie să o învăţăm de la Ester Ledecka este aceea că drumul până la darurile închise în destinul nostru trebuie parcurs cu bucurie, cu acceptare, cu mult curaj şi…cu o pereche de schiuri folosite de Mikaela Shiffrin! J

P.S. Aflu acum că Ester Ledecka a primit o pereche de ghete de fotbal de la Lionel Messi! A promis că le va purta abia după ce pedalează puţin în Turul Franţei pe o bicicletă care i-a aparţinut lui Chris Froome, dar nu înainte de turneul de la Roland Garros. Se pare că pe zgura de la Paris va intra în concurs cu o rachetă folosită şi de campioana noastră, Simona Halep. J