Sunt mulți români care îi învață pe americani fotbalul! Între ei și foștii dinamoviști Daniel Rednic și Bogdan Onuț. Ajuns în Texas, fostul campion al României Bogdan Onuț n-a putut sta departe de Dinamo și este antrenor de juniori la Dynamo Houston, echipa la care este acționar și fostul mare campion din box Oscar De La Hoya. A găsit la fosta campioană din MLS tot ce are nevoie pentru a crește juniori de valoare într-o Academie în care se antrează 10 mii de copii!  Onuț, însă, visează la o întoarcere în România pentru a pune umarul la redresarea echipei lui de suflet, Petrolul.

Ești plecat de mai mulți ani din România. Povestește cum s-a întâmplat asta și de ce ai ales Statele Unite?
În luna iunie 2018 vom face 5 ani de când locuim în America și exact în vara acestui an vom depune actele pentru a deveni cetățeni americani. Un lucru deosebit în special pentru cei 2 baieti ai noștri. În 2010, Daniel Rednic a luat hotararea de a se muta definitiv în SUA ( el este căsătorit cu verișoara primară a soției mele Corina). Soția lui Daniel Rednic este sora președintelui de la Petrolul, Cristi Vlad. În toți acești 3 ani din 2010-2013 am tot comunicat cu ei, cum este America, cum ar fi sa venim și noi, care ar fi perspectivele unei stabilirii în SUA, o mulțime de întrebări, avantaje și dezavantaje, toate acestea rezumându-se doar la stadiul unor discuții, neavând nici o posibilitate certă de a locui în America la acel moment pentru că îți trebuie Green Card( dreptul la munca) și SSN( social security card). În anul 2011, sora soției mele a călătorit ca turist în America și la întoarcerea ei din SUA, ne-a sugerat mai mult în gluma dacă nu vrem să aplicam pentru Loteria Vizelor, poate avem noroc să câștigăm. În luna Octombrie a anului 2011 am aplicat și ca în luna mai 2012 să aflam că eu am fost unul dintre câștigătorii acestei Loterii de Vize pentru America. Bineînțeles că au urmat câteva luni groaznice în viața noastră, trebuind în maxim 6 luni să luam o decizie, dacă plecam sau nu. Dacă nu plecam după acele 6 luni totul se anula. Am decis să ne mutam în America, gândindu-ne și punând totul pentru un viitor mai bun al copiilor. A fost cea mai grea decizie din viața noastră ca familie, lăsând acasă familiile noastre, frați, surori, prieteni de o viață, locuri natale unde am crescut, absolut totul după 37 de ani.

 
Acum la 41 de ani ești antrenor în Texas. Care sunt diferențele dintre fotbalul nostru și cel de acolo?
Sunt antrenor la Dynamo Houston, un club imens în MLS cu condiții extraordinare, dar din păcate încă nu cu un fotbal foarte dezvoltat ca și cel european( calitativ vorbind). Dar sunt într-un proces foarte accelerat de a se dezvolta, de a performa și a ajunge o forță în lume pe acest plan. Avem un centru de copii de aproximativ 10.000 de jucatori(baieti si fete) numai la Dynamo Houston cu vârste cuprinse între 6 -19 ani și asta spune multe, gândindu-ne la faptul că fotbalul american, baschetul sau baseballul sunt sporturi cu un impact foarte mare în SUA. Eu antrenez 4 grupe de baieți (2008, 2005, 2003, 2001) și este foarte important că fac ceea ce mi-am dorit (să fiu antrenor) și absolut genial că toata lumea apreciază, respectă și te susține în meseria pe care o faci. Vorbind strict de munca care o depun pot spune că totul se rezumă la câteva cuvinte cu un efect enorm într-o echipă: plăcere, profesionalism, incredere si respect.
Dacă ai primi astăzi o ofertă din România te-ai întoarce?
Da. Mi-aș dori enorm să antrenez în țara mea și să pot fi mândru de ceea ce este Romania , una schimbată în bine.
Fotbalul din America de Nord este privit la noi mai mult ca o distracție. Spune-ne puțin despre organizarea clubului tău.
Probabil că au fost momente când spuneam că soccer-ul in America este ca o distracție, 10-20 ani în urmă, dar cu mâna pe inima pot spune că va deveni o forță în lume, deoarece mentalitatea, management-ul și dorința de a fi mai buni îi caracterizează. Au acel ceva în sânge de face totul corect!
 
Ai recomanda unui jucator american să joace la o echipă din România?
Da, cu siguranță ca aș face lucrul acesta și vă spun sincer ca singura echipa ar fi Viitorul Constanța. Clubul domnului Hagi se încadrează în niște parametrii reali ai performanței și dezvoltării fotbalului. Aș dori să îl felicit pe domnul Hagi pentru absolut tot ce face la Constanța și eu cred că merita mult mai mult respectat acest om.
În urma cu 15 ani ai luat titul cu Dinamo. Cum ți se pare situația în care este clubul în acest moment?
Urmăresc cu un real interes campionatul din România, sunt la curent cu absolut totul ce se întamplă în fotbal romanesc la această oră și cu regret spun că tot ce se întâmplă la Dinamo nu este întâmplător: au trecut atâția ani și această echipă cu niște suporteri extraordinari și fanatici nu se regăsește, nu se poate organiza, nu mai poate câștiga un trofeu. Nu mai este acea forță a României și toate acestea de la un sistem și o mentalitate greșită a unor oameni care nu au cunoștiinte și experienta necesară pentru a dezvolta ceva. De prea mulți ani, fotbalul românesc este pe o pantă descendentă și noi românii știm doar să aruncăm cu noroi, să distrugem o țară care este printre cele mai frumoase în lume. Nu vrem să alegem oamenii potriviți pentru a clădi ceva frumos și nou în țara asta, să putem să fim mândri prin lucrurile bune și să lăsam invidia și răutatea departe de noi.
Patronul lui Dinamo cere 5 milioane pentru club. Dacă ai avea banii aștia ai investi în fotbalul romanesc?
Cu siguranta aș investi în fotbalul romanesc, dar cu o singură condiție: toate aceste cuvinte să facă parte din proiectul unei echipe (și este valabil pentru orice domeniu de activitate) : Dorință, Profesionalism, Respect , Încredere, Răbdare și Muncă. Știu că par cam nebun, dar este singura cale de a face performanță și de a reveni în fotbalul mare. Revin și dau cel mai bun exemplu : Gheorghe Hagi. Este un exemplu de urmat și nu trebuie distrus cum mulți o fac în țara asta. Trebuie să respectăm și să susținem mai mult valorile țării. Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Simona Halep, Nadia Comăneci și absolut toți campionii de la alte sporturi. Au dovedit-o ca sportivi, eu cred cu tărie că o pot face și din funcțiile de conducere ale fiecărui sport în parte.
Ca și noi americanii vor vedea Mondialul la televizor. Crezi că România se va califica la Euro 2020 cu noul selecționer Contra pe bancă?
Am mare încredere în Cosmin Contra și sper din inima să ajungem să străbatem din nou străzile orașelor cu mare bucurie că România s-a calificat la un campionat mondial sau european. Ne lipsesc acele momente ale generației de aur și sper ca toata lumea să îl susțina pe actualul selecționer în a dezvolta acea echipă care ne-o dorim cu toții.
 

Cum e viața ta din afara fotbalului în Texas? Familia ta s-a adaptat ușor acolo?
Suntem bine. Adaptarea a fost mai ușoara datorită românilor pe care i-am întâlnit aici și păstrând tradițiile românești și la distanțe mari de casă. Copiii s-au adaptat foarte bine , au intrat într-un sistem școlar deosebit de bun. Amândoi practică soccer-ul și așa că avem fotbal pe pâine zilnic:)), doar că e departe de unde am fi dorit să o facem.
Ce întâmplare te-a șocat în fotbalul românesc de-a lungul carierei?
Șocul mare pentru mine a fost arestarea domnului Gică Popescu și pe această cale îi doresc mult succes în noua functie de Consilier pe probleme de sport al României. Împreună cu domnul Hagi și alți componenți ai generației de aur pot face ca această țară să strălucească din nou. Chiar dacă ei nu mai sunt pe gazon, o pot face foarte bine din alte funcții. Trebuie avută mare încredere în acești oameni care ne-au făcut să zâmbim și să strălucim în lumea întreaga. Fotbalul e fotbal, nu trebuie confundat cu alte domenii din structurile statului.
Dacă te întreabă un american cum este în România ce îi spui?
Să fiu cinstit avem una dintre cele mai frumoase țări din lume și am recomandat multor prieteni americani să viziteze țara noastră. Important este ca și oamenii să fie mai buni și mai cinstiți ca să fim cu adevărat o țară de succes.
Ești din Ploiești, iar Petrolul revine în elita fotbalului românesc. Iți dorești să pui umărul la redresare?
Am fost foarte trist când am văzut ce s-a întâmplat cu Petrolul acum câțiva ani și mi-aș dori ca echipa mea de suflet să revină în topul echipelor din România. Aș pune umărul în orice moment al vieții și am mare încredere în Cristi Vlad și în toți oamenii implicați în acest proiect că vor duce această echipa în Liga 1 cu multă muncă și răbdare. Aș fi onorat să lucrez pentru clubul care m-a format ca fotbalist, Petrolul Ploiești și să am satisfacția, împreună cu miile de ploieșteni, că echipa poate deveni o forță europeană. Momentan nu pot decât să le doresc mult succes, iar dacă ar fi să revin vreodată aș munci din greu alături de ceilalți să dăm valoare Petrolului.
Iți incurajezi prietenii din România să emigreze?
Dacă în acest moment sunt anumiți prieteni care chiar nu au posibilitatea să antreneze în România, da cu siguranță că i-aș încuraja să vina aici. Problema mare este că trebuie să ai Green Card (dreptul la muncă în SUA) și acest lucru este foarte greu de obținut. Doar dacă vor aplica la Loteria Vizelor și cu ajutorul lui Dumnezeu să câștige atunci totul ar fi perfect.
 
Mai sunt antrenori romani în fotbalul din America? Ții legătura cu ei?
Daniel Rednic este antrenor în California, el este și finul meu.
Domnul Clementin Oancea (din Iasi) este antrenor la FC Dallas în Texas. Am o relație foarte bună cu dânsul și comunicăm. Clementin este de peste 24 de ani în America și are o experiență mare a acestui sport aici.
Cătălin Șerban (din Vaslui) este antrenor în Chicago.
Alin Andrei (din Ploiesti) este antrenor la un club în New York.