A fost crescut de la 12 ani de Sporting Lisabona, echipa care a blocat drumul FCSB-ului în Champions League și a jucat la toate reprezentativele de juniori ale Portugaliei, iar după experiențe în Spania, Polonia sau Ucraina a ajuns în România la Gaz Metan Mediaș. Vorbim despre David Caiado, jucătorul în 97 în Luxembourg. Și iată cum Gaz Metan mai bifează o premieră. După ce au adus primul jucător din Insulele Comore care a evoluat vreodată în prima ligă, acum îmbracă tricoul alb-negru și primul jucător născut în Luxemburg din istoria Ligii 1.

”M-am temut de Mediaș când am văzut imagini pe internet, dar e orașul perfect”

Cum ai ajuns în România? 

Jucam în Spania la Ponferradina acolo unde aveam contract până în 2019 și am primit un telefon de la impresarul meu care mi-a spus despre interesul celor de la Gaz Metan. Eram fericit în Spania, dar am văzut venirea în România ca pe o nouă provocare pentru mine și am acceptat.

Ce ar însemna pentru tine să câștigi Cupa alături de băieții de la Gaz Metan?

Cupa este unul dintre obiectivele noastre. Suntem un grup unit și avem jucători de valoare. Trebuie să luăm totul meci după meci, dar cu siguranță obiectivele noastre principale sunt salvarea de la retrogradare și finala Cupei României.

Care sunt diferențele dintre Mediaș și Luxemburg?

Luxemburg este o țară excelentă pentru a trăii. Am locuit acolo timp de 12 ani și este o țară foarte bine organizată cu un nivel economic ridicat care oferă populației o anumită stabilitate. Mediașul este un oraș mic, dar frumos. Trebuie să recunosc că m-am temut puțin la început când am văzut câteva imagini pe internet, dar asta și pentru că înainte am locuit într-un oraș excelent din Spania. După 2 luni petrecute în Mediaș pot să spun că este un oraș în care te simți în siguranță, poți să mergi oriunde dorești și găsești mâncare foarte bună. Cred că este genul de oraș perfect pentru un fotbalist pentru ca acesta să se poată pregătii bine pentru antrenamente și meciuri.

Cum te descurci cu temperaturile din țara noastră? 

Vremea este ceva nu putem controla, trebuie să ne obișnuim cu asta. Singura problemă apare atunci când nu ne putem antrena pe terenul de iarbă naturală și trebuie să mergem pe sintetic. Simțim schimbările în corpurile noastre, dar în afară de asta mă descurc destul de bine cu vremea însă îmi cam lipsește soarele. 😀

”Pustai e profesor de matematică și un om inteleligent căruia îi pasă de partea umană”

Descrie-l în câteva cuvinte pe antrenorul Cristian Pustai

Antrenorul nostru este un om bun care trebuie înțeles că este un om care simte iubește acest club și vrea tot ce-i mai bun pentru această echipă. Este apropiat de jucători și vrea ca noi să dăm totul în fiecare minut de joc.

Știai că domnul Pustai este și profesor de matematică? 

Da, am auzit despre asta acum câteva săptămâni și cred că este un lucru pozitiv. De obicei persoanele care sunt bune la matematică au și un nivel ridicat de inteligență. Cu siguranță domnul Pustai este un om inteligent căruia îi pasă de partea umană a fiecărui fotbalist.

A recitat domnul Pustai poezii în vestiar pentru a vă motiva înaintea vreunui meci?

Antrenorul nostru preferă să vorbească mai mult atunci când nu avem un moment prea bun și este primul care se enervează atunci când nu câștigăm, dar și cel care vrea totul de la noi. Pe de altă parte este și primul care ne ridică moralul după o înfrângere spunându-ne că vom avea o nouă oportunitate peste câteva zile și că putem pierde o bătălie, dar vom câștiga războiul.

Gazul nu merge prea bine în campionat. Cum merg lucrurile în vestiarul echipei?

Să fiu sincer până acum vestiarul nostru este un exemplu de respect, muncă și profesionalism. Nu este ușor să găsești acest lucru la echipe care pierd mai multe meciuri decât câștigă. Asta pentru că în fotbal problemele încep atunci când echipa pierde, iar în acest moment suferim împreună, iar atunci când reușim să câștigăm ne bucurăm precum o adevărată echipă.

”Portugalia poate să facă încă un miracol”

Cine crezi că o să câștige titlul în România? Dar Cupa Mondială din Rusia? 

Văd CRF-ul ca find o echipă foarte bine organizată. Se vede munca antrenorului atunci când vine vorba de organizare, apoi au câțiva jucători de mare calitate și cu siguranță aceștia pot face diferența, dar totuși continui să cred că punctul lor forte este dat de atitudinea de luptă și de organiare. În schimb, FCSB este o echipă care are ceva probleme atunci când vine vorba de organizare în special atunci când pierd mingea. Este o echipă foarte puternică atunci când se află în posesie pentru că au fotbaliști valoroș, oameni care pot face diferența în orice moment. Repet, minusul echipei este că nu jucătorii nu se simt foarte confortabil atunci când nu au mingea. Craiova este echipa care îmi place cel mai mult. Au un antrenor bun și un stil de joc plăcut, bazat pe posesie cu jucători mici de înălțime, dar foarte rapizi în față.

Cât despre Cupa Mondială, sunt de părere că favorite sunt Spania, Brazilia, Argentina (pentru că-l au pe Messi), Germania, Franța și nu în ultimul rând Portugalia pentru că nu ezit să cred în miracole. 😀

Ce părere ai despre fotbalul din România? 

Fotbalul din România este intens, iar din punct de vedere individual, aveți mulți jucători valoroși. Este un campionat dificil pentru cei care venim din țări precum Portugalia sau Spania pentru că dăm de un stil diferit de joc. Este un campionat cu mult potențial care crește an de an. Drept dovadă, tot mai multe echipe din străinătate cumpără jucători din Liga 1.

Ce părere ai despre mâncarea din România? 😀

Mâncarea din România este în general bună, nu mă pot plânge în legătură cu acest lucru. La club avem o mulțime de facilități și bucătari excelenți. în rest, încerc mâncarea tradițională și trebuie să recunosc câ aveți o mâncare chiar foarte bună.

Ce-ți place să faci în timpul tău liber? 

În afara gazonului sunt o persoana liniștită căreia îi place să se plimbe și să citească. Îmi place ca atunci când am timp liber să vizitez zonele din afara Mediașului, vreau să știu cum este cultura românească și să mă bucur de orașele din România. Cea mai mare pasiune a mea este familia mea, prietenii, iubita mea. Îmi place să petrec cât mai mult timp cu ei. Să discutăm, să călătorim prin toată lumea și să ne bucurăm de fiecare moment petrecut împreună, cu responsabilitate, dar fericiți.

David Caiado este cotat în acest moment la 150.000 EURO și are 12 selecții la echipele Under 16, 19 și 20 ale Portugaliei. A evoluat în carieră printre altele la Vitoria Guimaraes, Metalist Kharkyv sau Olympiakos Nicosia. David a evoluat în peste 50 de meciuri pentru Ponfferdaina, echipă din eșalonul secund spaniol, acolo unde a fost coleg cu portarul Dinu Moldovan. Poziția de bază a fotbalistului născut în Luxemburg este de mijlocaș stânga și are până în acest moment 36 de goluri marcate și 11 pase decisive la echipele de club pe la care a trecut.