În 2008 provincia sârbă Kosovo punea ultima piesă în destămarea Republicii Iugoslavia, prin proclamarea independentei. Naționala de fotbal a Iugoslaviei, dacă nu s-ar fi destrămat, ar fi fost o forță! Ar fi fost o națională plină de vedete, ba chiar, fără sa exagerez, pot spune ca ar fi fost una dintre cele mai bune echipe naționale la nivel mondial.

Pentru a vă dovedi cele spuse mai sus, vă voi prezenta cel mai bun “11” pe care Republica Iugoslavia l-ar fi aliniat astăzi:

PORTAR
Jan Oblak (Slovenia & Atletico Madrid)
    În prezent, portarul spaniolilor de la Atletico Madrid, Oblak a impresionat înca de la o vârstă fragedă, reușind la doar 17 ani să câștige tripla în Portugalia cu Benfica Lisabona. Cu o statură impunătoare și niste reflexe de felină, Oblak este unul din cei mai buni din lume postul lui.

FUNDAȘI
Stefan Savic (Muntenegru & Atletico Madrid)

Este un fotbalist muntenegrean care a jucat și împotriva naționala României în preliminarile Campionatului Mondial 2018. Este genul de fundaș cu intrăi la riscante minge, care știe să își folosească cu brio atât talentul nativ, cât și înălțimea (1,87m), astfel că în prezent Savic este un om de bază în defensiva echipei Atletico Madrid, cât și în cea a echipei nationale.

Sead Kolasinac (Bosnia & Arsenal)

Este un fundaș versatil, acesta putând să joace pe orice post defensiv. Inteligența și tehnica sa îi permit să fie un jucător important și pe partea ofensivă, el înscriind un gol în poarta rivalilor de la Chelsea în meciul său de debut pentru Arsenal. Cu o constituție fizică remarcabilă, aproape oricărui oponent îi este foarte greu să câștige un duel de unu la    unu cu Kolasinac.

Aleksandar Kolarov (Serbia & Roma)

Unul dintre cei mai tehnici fundași laterali la ora actuală, Kolarov este o dovadă că fotbalul nu are vârstă. La 32 de ani joacă la cel mai înalt nivel, dând senzația că ar mai putea să o facă încă vreo 10 ani de acum înainte. Cu detenta sa excelentă și șuturile foarte bine plasate, Kolarov ar putea la fel de bine să joace și ca atacant.

MIJLOCAȘI
Nemanja Matic (Serbia & Manchester United)

Titular în echipa “diavolilor roșii” de la Manchester United, Matic făcea pasul în fotbalul mare în 2009, fiind transferat de Chelsea pe suma de 1,5 milioane de lire sterline de la formația slovacă Košice. Fotbalist înzestrat cu o tehnică surprinzătoare pentru înălțimea sa, nu excelează la capitolul “șuturi pe poartă”, dar compensează prin poziționarea sa de o calitate remarcabilă.

Kevin Kampl (Slovenia & Leipzig)

 Ca un veritabil conducător de joc, Kampl își impinge echipa în ofensivă prin pasele sale sclipitoare. În prezent este       mijlocașul nemților de la RB Leipzig și dă dovadă de multă calitate atât în construcția jocului cât și în ofensivă

Luka Modric (Croația & Real Madrid)

Probabil cel mai răsunator nume din acest prim “11”, Modric este un fotbalist complet și a ajuns la maturitatea deplină. Cu o tehnică deosebită și cu o viziune de joc remarcabilă, Modric poate inventa oricând o pasă sau un dribling decisiv pentru soarta unui meci.

Ivan Rakitic (Croația & Barcelona)

Este un jucător matur și puternic. Acesta este folosit de Barcelona ca playmaker, în spatele vârfului de atac. Calmul și tehnica impecabilă îl face un om indispendabil pentru catalani în acest moment. Rakitic a crescut din punct de vedere fotbalistic in Germania, dar și-a refinat execuțiile la Sevilla, unde a fost adus de magicianul Monchi. Nu de puține ori, Rakitic coboară în defensivă pentru a-și ajuta echipa, reușind să dezvolte un joc eficient și în rolul defensiv.

Miralem Pjanic (Bosnia & Juventus)

Poreclit “il piccolo principe” (“micul prinț”) pe când evolua la Roma, Pjanic a fost considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ai generației. Nu este cunoscut ca fiind un jucător de viteză, dar compensează din plin cu talentul, creativitatea și tenacitatea sa în construcția jocului. Rolul său în ultimele succese obținute de Juventus este esențial.

ATACANȚI
Edin Dzeko (Bosnia & Roma)
Atacant pur sânge, Dzeko poate șuta cu ambele picioare la fel de bine. Pentru cei care contestau calitațile bosniacului, acesta și-a arătat încă odată talentul nativ chiar în Champions League, când a înscris primul gol în ceea ce urma a fi una dintre cele mai impresionante întoarceri de scor din fotbalul modern, învingând-o pe Barcelona cu 3-0 după ce în meciul tur a fost 4-1. Dzeko este singurul atacant din istorie care a dat peste 50 de goluri în Bundesliga, Premier League și Serie A.

Mario Mandzukic (Croația & Juventus)
De o calitate incontestabilă, Mandzukic este un jucător care s-ar integra la orice echipă. Muncitor și puternic, croatul reprezintă un pericol constant pentru orice defensivă. CV-ul său numără echipe de legendă ca Bayern, Atletico și Juventus. Pentru ultima dintre ele a reușit o bijuterie de gol în ultima finală de Champions League.