Pentru unii “ceasul” reprezintă un accesoriu al eleganței, pentru alții o unealtă cu ajutorul căreia își programează acțiunile zilnice, dar pentru fanii echipei Hamburger SV, “ceasul” (“uhr” in germană) reprezintă mai mult de atât. Pentru ei ceasul poziționat într-una din potcoavele stadionului Imtech Arena reprezintă o mândrie, dar și un motiv de ambiție pentru a-l face să iși continue numărătoarea într-o ordine crescătoare. Acest ceas contabilizează anii, zilele, orele, minutele și secundele de când HSV joacă in prima ligă germană (Bundesliga).

De-a lungul ultimilor ani echipa germană a trăit foarte periculos, din 2014 până în 2017 reușind să termine doar o singură dată mai sus de ultimele cinci locuri in Bundesliga. Hamburg SV reprezintă la momentul actual singura echipă care nu a retrogradat din prima ligă germană, ea continuând să joace in Bundesliga de la înființarea acesteia. Însă acest lucru este pe cale să se schimbe, deoarece hanseaticii au șanse infime să evite retrogradarea la finalul sezonului. Chiar dacă aceștia mai au speranțe matematice să se salveze de la un deznodământ rușinos, ceasul pare ca își trăiește ultimele ore, HSV aflându-se pe poziția 17 in Bundesliga, la două puncte in spatele locului care duce la un meci de baraj.

foto credit
Facebook.com/HSVenglish

   În ultima etapă, Wolfsburg (30 puncte) are acasă cu deja retrogradata Koln, iar Hamburg (28 puncte) are 90 de minute cu ceasul în față în meciul cu Monchengladbach. 

Întrebarea care se pune acum este “Ce se va intâmpla cu ceasul după retrogradarea echipei?”. Unii fani militează pentru ca acesta să fie înlăturat de pe stadion, alții vor el ca să fie fi păstrat pentru a contabiliza perioada până la următoarea promovare în Bundesliga. Orice s-ar întâmpla cu acest ceas incărcat de istorie, un lucru este cert, și anume faptul că Hamburg SV încheie aici o eră, una în care a cunoscut fericirea la cel mai inalt nivel (1 Cupa Campionilor, 1 Cupa Cupelor și 3 titluri în Germania), cât și perioade de declin care a culminat cu forma echipei din 2018, anul în care la Hamburg e nevoie de o minune pentru a nu se opri CEASUL.