Suporterul autentic al Borussiei e masochist, romantic și mândru de imperfecțiunea fotbalistică a clubului lui. Fotbalul e în primul rând despre experiență și emoție. Presiunea tribunelor e pe atitudinea din teren, nu pe rezultat. E un club ”pentru cunoscători”, nu pentru mainstream, nu pentru turiști, și e mai bine așa.

Să înșiri un XI ideal al unui asemenea club, cu o istorie de 109 ani, este o sarcină imposibilă, deci dacă sperați să găsiți asta în rândurile de mai jos, veți fi dezamăgiți. Am încercat să descriu pe scurt 11 fotbaliști speciali, care se identifică cu clubul cu care am luat eu contact: cel din ultimii 20-25 de ani, cu 2 generații de excepție (1995-1998 și 2010-2013).

De unii fotbaliști a auzit toată lumea, alții sunt doar ”pentru cunoscători”, cum ne place nouă.

Antrenor:

Jurgen Klopp. În fotbalul modern nu există un mix mai natural decât Klopp & BVB. Nu tactica îl face unic în fotbalul modern pe Kloppo, ci personalitatea, felul în care reușește să emane energie, siguranță, pasiune și sinceritate, prin fiecare por. Nu a existat om mai potrivit decât Klopp pentru a o readuce pe Borussia din mediocritate în fruntea Europei, la fel cum nu a existat club mai mai potrivit decât Borussia Dortmund pentru a-l ”crește” pe Klopp. Datorită acestui mix, BVB e considerat ultimul mare club romantic al fotbalului. Dincolo de performanțele incredibile pe care le-a reușit pe banca Borussiei, Kloppo va rămâne în istorie pentru energia pe care a preluat-o de la fanii BVB și pe care i-a dat-o înapoi echipei.

Mențiune: Ottmar Hitzfeld

Portar:

Roman Weidenfeller. A petrecut aproape 16 ani la club (and counting), timp în care și-a dovedit loialitatea și s-a impus ca un fotbalist cerebral și ca lider al echipei. În paralel, ne-a ajutat să câștigăm 2 titluri consecutive de campioană a Germaniei și să ajungem în finala Champions League. Mă aștept ca la finalul carierei să ocupe o funcție de conducere în cadrul clubului.

Mențiune: Stefan Klos

Fundași:

Dedé. Fotbalistul meu preferat all-time. Nu a fost nici cel mai tehnic, nici cel mai rapid, nici cel mai puternic fotbalist al Borussiei, dar întruchipează perfect spiritul acestui club, bazat pe plăcerea pură de a juca, determinare, loialitate. Înțelegea foarte bine ce înseamnă Revierderby iar fanii îl iubesc pentru asta. A venit la BVB când echipa era pe val, a rămas în lot când eram aproape de faliment și s-a retras de la noi în glorie, cu un titlu câștigat în 2011. E singurul fotbalist din ultimii 20 de ani căruia clubul i-a organizat un meci de retragere.

Jürgen Kohler. Poate cel mai bun fundaș central pe care l-a avut Borussia în ultimii 30 de ani. A condus defensiva BVB în finala Champions League împotriva lui Juventus, în 1997, iar cu naționala a câștigat Cupa Mondială și Campionatul European. S-a retras de la BVB când pasiunea mea pentru club devenise o certitudine.

Neven Subotic. Sârbul și-a petrecut adolescența în SUA, apoi a fost adus la Mainz de Klopp, care l-a luat cu el și la Dortmund. A intrat în inimile fanilor imediat, pentru că a înțeles și a adoptat imediat spiritul Borussiei. Face parte din primul XI ideal construit de Kloppo în ”perioada de grație” 2009-2013. Dincolo de cariera frumoasă, e un om special. Fundația lui și acțiunile caritabile pe care le organizeză în fiecare an în Africa spun multe despre caracterul lui.

Lukasz Piszczek. Este un ”hard worker” prin definiție. M-a cucerit fiindcă a ales să rămână la BVB când avea oferte de la cluburi ”cu pedigree” mai bogat și mai ales când și-a sacrificat sănătatea pentru club. Practic, în lipsa unui alt fundaș dreapta de calitate în lot, Piszczek și-a distrus șoldul jucând cu infiltrații câteva luni bune, în sezonul în care Borussia ajungea în finala Champions League. În ultimii ani a devenit unul din liderii tăcuți ai vestiarului.

Mențiuni: Julio Cesar, Kevin Grosskreutz, Stefan Reuter, Jorg Heinrich

Mijlocași la închidere:

Matthias Sammer. O personalitate (poate prea) puternică și unul dintre cei mai buni fotbaliști care a îmbrăcat vreodată tricoul Borussiei. A câștigat cu BVB două campionate, trofeul Champions League și este singurul fotbalist ”borusse” care a câștigat ”Balonul de Aur”. Atitudinea lui față de BVB în perioada în care a fost director sportiv la Bayern nu l-a ajutat în relația cu fanii galben-negri, dar rămâne un reper al clubului.

Michael Zorc. Se tot vorbește de ”one-club-men” (și faptul că-s pe cale de dispariție) precum Totti, Giggs sau Maldini. Ei bine, Zorc intră în această categorie. E o adevărată legendă a Borussiei – a evoluat doar pentru clubul nostru, în întreaga lui carieră, apoi a devenit director sportiv al BVB, post pe care-l ocupă și în prezent. A fost un lider adevărat în teren și face parte din generația care a cucerit Champions League în 1997.

Mențiuni: Nuri Șahin

Mijlocaș ofensiv:

Thomas Rosicky. Un playmaker cu viziune și o tehnică impecabilă – nu degeaba i se spune ”Micul Mozart”. Era unul dintre puținii fotbaliști ai Borussiei care mi-au oferit motive de bucurie în ”perioada neagră” a clubului, când ne aflam aproape de faliment (2003-2005). Cariera lui putea fi una sclipitoare, dacă n-ar fi fost atât de fragil.

Mențiuni: Lars Ricken, Andreas Moller, Shinji Kagawa

Wingeri:

Jakub Błaszczykowski. Rapid, tehnic și foarte dedicat echipei. Fanii îl iubesc, datorită ambiției și modestiei care i-au caracterizat cariera la BVB. Are o poveste de viață foarte dură, faptul că a reușit să treacă peste traumele din copilărie și să ajungă la cel mai înalt nivel în fotbal ar poate fi o sursă de inspirație pentru oricine. Rămâne unul din idolii peluzei, chiar dacă a părăsit clubul în urmă cu 2 sezoane.

Marco Reus. Născut în Dortmund și crescut la BVB, e probabil cel mai talentat fotbalist care a îmbrăcat tricoul galben-negru în ultimii 10 ani. A prelungit contractul cu Borussia în 2 rânduri, în momente dificile pentru echipă (o dată când echipa era pe locul 17), asta spune totul despre loialitatea lui. Celebritatea ”mainstream” de care se bucură Reus (datorită tehnicii incredibile și a flerului) a atras mulți microbiști din tânăra generație către Borussia.

Vârf:

Stephane Chapuisat. Un atacant complet, cu un simț al porții bine dezvoltat (mai ales când șuta cu stângul), care știa să și paseze foarte bine. A evoluat 8 sezoane în tricoul Borussiei, timp în care a câștigat un trofeu Champions League și două titluri de campion. La vremea respectivă (anii 90), era considerat unul dintre cei mai buni atacanți din Europa.

Mențiuni: Jan Koller, Karl-Heinz Riedle