Real Madrid este un sentiment, o trăire aparte. “Să fii fan al Realului este un privilegiu, să joci pentru Real este ca și cum ai ajunge în paradis” a spus acum mulți ani Santiago Bernabeu, legedarul președinte al Realui și omul care dă numele stadionului din cartierul madrilen Chamartin.

Victoria este în ADN-ul acestui club și trofeele cucerite în ultima sută de ani stau ca mărturie în muzeul de la stadionul Bernabeu, cu peste 1 milion de vizitatori anual.
Cea mai frumoasă perioadă din istoria clubului madrilen a fost în anii 50, când sub conducerea magistrală a lui Alfredo DiStefano, Realul a reușit să câștige primele cinci Cupe ale Campionilor. Nici o altă echipă din istoria fotbalului european nu a putut egala această serie incredibilă.
Sigur, trofeele sunt importante, dar fanii Realului, al căror număr crește an de an, sunt vrăjiți de spiritul extraordinar de luptă și dorința incredibilă de a depăși orice adversar.
Când spun Real Madrid gândul îmi zboară la DiStefano, Gento, Butragueno, Hugo Sanchez, Raul, Zidane sau Casillas, iar vedetele actuale se ridică la standardele impuse de generațiile care au făcut istorie în tricoul blanco. Privirea hipnotică de conquistador modern a lui Sergio Ramos, zâmbetul determinat al lui Marcelo, precizia remarcabilă a lui Toni Kroos, dar mai ales puterea de luptă și spiritul de golgeter al lui Cristiano Ronaldo fac și în 2018 din Real o mașină de victorii și trofee.Nu sunt un fan al Realului, dar trebuie să recunosc că echipa madrilenă este în primul rând al unei grile de start formată din marile cluburi ale lumii.
Un exemplu elocvent este Zinedine Zidane. Francezul a câștigat tot ce se putea câștiga ca jucător, iar acum dezvoltă noi generații de invingători pentru Real. Pasiunea sa pentru joc se vede în teren și trofeele stau mărturie unui început fulminant de carieră ca antrenor.
Respectul pentru fani este foarte important, iar creatorul Realului galactic Florentino Perez a învățat asta. Odată cu venirile lui Figo, Ronaldo, Roberto Carlos sau Beckham, Perez a dezvoltat și un muzeu ultramodern la stadionul Bernabeu. Fanii din toată lumea intră în contact cu succesele din anii trecuți, dar au și posibilitatea de a sta în vestiar pe locul lui Cristiano Ronaldo, Bale, Marcelo sau Benzema, a realiza cum e să vezi meciul din scaunul rezervat lui Zidane pe banca de rezerve, de a savura sala de trofee realmente intimidantă pentru orice adversar sau a mirosi iarba magică de pe Bernabeu. Pentru 13 sau 18 euro (în funcție de mărime) îți poți face poză cu ultimul trofeul Champions League cucerit de Real sau cu omul tău favorit din actuala echipă.
Este, binențeles, și o afacere profitabilă! 26 de milioane de euro a strâns Real Madrid doar din vizitatorii muzeului său de la stadionul Bernabeu în 2017! Biletul de intrare este între 12 și 25 de euro.

Până și imnul triumfalist al Realului, realizat în vremea în care dictatorul Franco făcea legea a fost înlocuit pe Bernabeu din 2010 de unul nou, mai adecvat la realitatea din acest secol. Urmeaza modernizarea stadionului care în 3-4 ani va fi între cele mai frumoase din lume.
Un lucru e cert, Realul știe să-și “vândă” foarte bine trecutul glorios și prezentul plin de trofee pentru a crește noi generații de fani într-o lume din ce în ce mai realistă în ceea ce privește brandingul și exploatarea la maxim a religiei fotbal.