Profitând de o perioada mai calma în NFL, m-am gandit să ne aruncăm o privire către un eveniment petrecut săptămâna trecută.
Pe 22 mai, în cadrul întâlnirii anuale a proprietarilor de echipe, s-a votat în unanimitate trecerea echipei din Charlotte de la Jerry Richardson către David Tepper (potrivit Forbes, averea lui ridicându-se la 11 miliarde USD) pentru suma de 2.275 miliarde USD (din care 2.2 miliarde vor fi achitate cash). Precedenta vânzare a unei echipe din NFL a avut loc în 2014, atunci când Terry Pegula a cumpărat Buffalo Bills pentru suma de 1.4 miliarde USD.


Să începem cu începutul.

Prin 1987 Jerry (fost wide reciver la Baltimore Colts, actuala Indianapolis Colts) a început demersurile pentru înființarea unei echipe care urma să reprezinte statul Carolina de Nord. Abia în 2003 s-a decis alocarea unui loc în NFC (National Football Conference) către Jerry Richardson, devenind astfel proprietarul celei de-a 29-a francize de NFL.
Pentru a echilibra structura competițională, NFL alocă un loc suplimentar lui Jacksonville Jaguras (în American Football Conference). Ambele echipe urmau să debuteze în 1995.
Costul întregului proiect a fost de 140 milioane USD.
Inițial, Carolina Panthers a fost alocată în NFC West, fiind singura divizie la acel moment cu 5 echipe (proaspăt relocata St Louis Rams, San Francisco 49ers, Atlanta Falcons și New Orleans Saints).
Echipa înregistrează în primul sezon cel mai bun record al unei francize nou înființate (7-9). În al doilea sezon ajung chiar în finala conferinței (dupa 12-4 în sezonul regulat), pierdută cu 13-30 în fața lui Green Bay Packers.
Urmează un regres considerabil, totul culminând cu un record de 1-15 în 2001.

CHARLOTTE, N.C. (U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Henry Hoegen)

În 2002 se modifică structura diviziilor (liga ajungând la 32 de echipe), Panthers trec în NFC South, avându-i ca adversari acum pe New Orleans Saints, Atlanta Falcons și Tampa Bay Buccaneers. Schimbarea aduce un plus consistent în palmaresul echipei.
În 2003, Carolina Panthers joacă Super Bowl-ul contra lui New England Patriots (pierdut 29-32), meci despre care cunoscutul editorialist Peter King declara că a fost cel mai bun joc din toate timpurile. O noua performanța se produce în sezonul 2005, atunci când Panthers ajung din nou în finala NFC (pierdută  14-34 în fața lui Seattle Seahawks). Urmează cațiva ani în care Panthers se mulțumesc doar cu statutul de câștigători de divizie (2008, 2013, 2014).

În 2015 joacă din nou în Super Bowl, pierdut și acesta cu 10-24 în fața lui Denver Broncos.

CHARLOTTE, N.C. (U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Henry Hoegen)

Toate aceste performanțe enumerate mai sus au făcut ca prețul tranzacției dintre Richardson și  Tepper să ajungă la 2.275 miliarde USD. David Tepper are termen până la începutul lunii iulie să își rezolve ˝problemele˝ cu Pittsburgh Steelers pentru a se putea oficializa această tranzacție. Concret, el deține un pachet minoritar de 5% din acțiunile francizei cu cele mai multe inele de campioană în NFL, acțiuni ce trebuie a fi vândute, conform politicii NFL.

Interesant este că pentru a oficializa această schimbare de acționariat, Tepper a trebuit să primească atât acceptul tuturor proprietarilor de echipe din NFL cât și a comisarului ligii. El a prezentat un plan concret de acțiune pentru viitorul lui Panthers, precizând de la început că nu dorește mutarea echipei din actualul oras, Charlotte (însa ia în calcul construirea unui nou centru de pregatire în statul vecin, Carolina de Sud).

În cazul în care un singur membru s-ar fi opus, întreaga tranzactie era pusă în așteptare. Suportul cel mai consistent, pentru a determina toți președinții să voteze favorabil, a venit din partea lui Robert Kraft, Stephen Ross și Art Rooney II (proprietarii lui New England Patriots, Miami Dolphins și Pittsburgh Steelers). Se pare ca au existat doua oferte mai consistente din punct de vedere financiar (una din partea lui Ben Navarro, de 2.6 miliarde USD; a doua din partea proprietarului furnizorului de echipamente sportive Fanatics, Michel Rubin, de 2.5 miliarde USD).

Diferența a fost făcuta strict de faptul că Tepper era deja în breasla NFL, astfel încat a putut oferi unele argumente mai puternice decât contracandidații săi.

Ce l-a determinat să achiziționeze pachetul minoritar la Steelers?…faptul că în tinerețe era atât de sărac încat nu și-a permis un bilet de acces pe stadion decât la vârsta de 25 de ani.