Milan a fost mereu o echipă care inspiră forță și situația în care a ajuns acum este greu de explicat. Din nefericire, istoria Milanului a fost un roller coaster. Echipa a fost în vârful Europei de mai multe ori și tot de atâtea ori a fost jos, chiar în Serie B în anii 80.
Majoritatea fanilor din România s-au îndragostit de Milanul lui Berlusconi, care a luat echipa de jos și printr-o tactică foarte agresivă de transferuri a readus-o la gloria din anii 60. Gullit, Rijkaard și VanBastem nu aveau cum să lipsească din această echipă ideală. Olandezii au marcat istoria recentă a Milanului, care a devenit a doua echipă a Europei, dupăa Real Madrid, din punct de vedere al numărului de Cupe ale Campionilor. Berlusconi a mai adăugat 5 în vitrina clubului după cele 2 cucerite în anii 60 de generația minunată a lui Rivera, Cesare maldini sau Giovanni Trapattoni.
Acesta este Dream Team-ul Milanului gândit de mine:


Portar

DIDA – A fost portarul Milanului timp de 10 ani (cu o întrerupere de un an, când a fost împrumutat în Brazilia). Nu pot să spun că e un portar pe gustul meu, dar nici nu cred că Milan a avut un portar mai bun ca el, de-a lungul anilor. Iar statistica îmi dă, oarecum, dreptate. A aparat în 3 finale de Champions League, două câștigate de Milan. În plus e și campion mondial cu Brazilia în 2002, deși în finala cu Germania a fost rezervă.

Fundași

3. PAOLO MALDINI – nu putea să lipsească din cel mai bun 11 al Milanului. Este omul cu peste 900 de meciuri la Milan și se confundă cu o perioadă de glorie din istoria echipei, 5 Ligi ale campionilor li 7 titluri in Italia. Nu sunt puține! Am pus și numărul în dreptul lui, pentru că tricoul a fost retras și nu va mai fi purtat la Milan decât de unul din cei doi fii ai săi, dacă aceștia vor ajunge să joace pentru Milan.

6. FRANCO BARESI – tricoul cu numărul 6 al lui Baresi a fost primul retras de Milan, în 1997, când Baresi a decis să pună capăt unei cariere extraordinare, în care a câștigat aproape tot cu Milan, dar și cu naționala Italiei (campion mondial în 82). I s-a spus Piscinin (Micuțul). Adevarul e că 1.76 nu e chiar o înălțime perfectă pentru un fundaș de fier, cum a fost Baresi.

‘’BILLY’’ COSTACURTA – 21 de ani petrecuți la Milan, spun totul despre el. N-a fost doar un fundaș, ci și omul de vestiar al Milanului. El este jucătorul care ținea discursurile în vestiar înaintea marilor meciuri. Nu Baresi, nu Maldini. Este și motivul pentru care a ramas la Milan până în 2007, deși spre finalul carierei nu mai prindea echipa. Era omul de legatură între tineri și legende. Acum este omul care decide selecționerul Italiei!

MAURO TASOTTI – ca să completez apărarea ‘’Dream Team-ului’’ lui Milan, de la începutul erei Berlusconi. 17 ani petrecuți la Milan. Și poate, o nedreptate, doar 7 meciuri în naționala Italiei, în care a debutat după 30 de ani. Dar cele aproape 600 de meciuri jucate la Milan, cele 3 Champions League câștigate îl recomandă în această echipă ‘’de istorie’’ a Milanului. Cei 4 fundași, chiar au jucat muuulte meciuri împreună!

Mijlocași

GIANNI RIVERA – 19 ani la Milan, în prima epocă de glorie a echipei – cea din anii 60-70. Cu el în teren, Milan a câștigat de două ori Cupa Campionilor și tot de două ori, Cupa Cupelor. Balon de Aur în 69, Rivera a fost la un pas să-l câștige și în 63 (i-a luat fața doar Lev Yasin, singurul portar care a cucerit Balonul de Aur). Italienii îi spun Golden Boy. Cu Italia, pentru care a jucat 60 de meciuri a fost campion European în 68.

RUUD GULLIT – n-avea cum să lipsească din această echipă fantastică a Milanului. Alături de Rijkaard și Van Basten au fost tripleta de vis, care a rămas în istoria echipei. Balon de Aur în 87 și locul 2 la Balonul de aur în 88, Gullit a câștigat două Ligi cu Milan. În finala din 93, Gullit a fost lasat în afara echipei. Prietenii Rijkaard si Van Basten au fost titulari.

FRANK RIJKAARD – Rijkaard si Gullit n-au împreuna meciuri cât un alt olandez al Milanului – Seedorf, dar ei au schimbat imaginea fotbalului. Au lăsat ceva în urma. Venit ca fundaș la Milan, Rijkaard a ajuns mijlocaș la cererea maestrului Arrigo Sacchi. Dacă Gullit si Van Basten au adus trofeul Cupei Campionilor cu Steaua în 89 (a ramas și poezia Gullit – Van Basten/Gullit – Van Basten), Rijkaard a fost unicul marcator al finalei cu Benfica din 90.

KAKA – recunosc, mi-a fost greu să-l includ în această linie de mijloc, desi a fost Balon de Aur și un fotbalist extraordinar. A trebuit să-l las în afara echipei pe Andrea PIRLO. Amândoi mi-au plăcut. Recunosc, a contat puțin trădarea lui Pirlo, care a lăsat-o pe Milan pentru Juventus.

Atacanți

VAN BASTEN – are 3 Baloane de Aur – toate câștigate în era Milan. Probabil, la cel din 88 a contat mai mult titlul European câștigat cu Olanda, dar Van Basten a fost unul din cei mai buni atacanți din istoria Milanului. Iar Milan chiar a avut atacanți uriași, de-a lungul istoriei. Weah (Balon de Aur) e unul dintre ei și n-o să-l gasiti în acest 11 de vis al lui AC Milan. Pentru că perechea lui Van Basten este…

ANDREI SHEVCENKO – după Gunnar Nordahl – un suedez din anii 50, care a marcat peste 200 de goluri la Milan, Shevcenko e al doilea cel mai bun marcator din istoria echipei. Cu 175 de goluri. Sheva are 8 ani la Milan – unde a reușit să devină și Balon de Aur. În 2004.

Pentru a sublinia istoria superbă a Milanului, iată doar câteva nume uriașe care n-au prins echipa: ANDREA PIRLO, GEORGE WEAH, ROBERTO DONADONI, GIOVANNI TRAPATONNI , portarul SEBASTIANO ROSSI, CESARE MALDINI, GATTUSO, SEEDORF, DEMETRIO ALBERTINI, PIPPO INZAGHI, ZVONIMIR BOBAN, DEJAN SAVICEVIC… și lista poate continua ! 🙂
Eu sunt Andrei și mărturisesc sincer, voi fi mereu virusat de Milan!