Când este vorba despre o țară că Brazilia, e foarte greu să facem selecții, nu contează timpul sau situația. De când fotbalul a devenit o pasiune națională, sunt mereu fotbaliști extrem de valoroși care n-au avut prea multe șanse în echipa noastră, pentru că, până la urmă, concurență era extrem de puternică. Un exemplu este Alex, mijlocașul care e tratat că Dumnezeu la Fenerbahçe sau Juninho Pernambucano, fotbalistul meu preferat din toate timpurile, care a scris istorie la Olympique Lyonnais și, după ce a plecat, echipa franceză n-a mai fost acea forță din vremea lui. Ca să dau doar două exemple.

M-am gândit mult la cum ar fi o națională braziliană din toate timpurile. M-am născut în 1994 și n-am văzut legende ca Zico, Falcão, Sócrates, Carlos Alberto Torres, Djalma Santos, Pelé, Garrincha, Gérson, Tostão, Leônidas, Friedenreich, Toninho Cerezo, Bellini… Deci, o să fac ceva ușor pentru mine. O să fac un #Primul11 doar cu fotbaliști pe care i-am văzut jucând. Fotbaliștii din vremea mea. Îmi cer scuze, dar este singura soluție pentru o misiune atât de dificilă. Aș fac o echipă cu Barbosa – Djalma Santos, Bellini, Mauro, Roberto Carlos – Falcão, Sócrates, Zico, Ronaldinho – Pelé și Romário. Dar n-am multe de povestit despre majoritatea dintre ei pentru că nu i-am văzut.

Mulți dintre fotbaliștii din lista de mai jos au jucat Cupa Mondială din 2006, când aveam un dream team adevărat, cel mai aproape de acea echipa legendară din 1982. Deși nu îmi place acea echipă din 2006, care m-a enervat foarte mult și a distrus pasiunea mea pentru echipă națională, trebuie să recunosc că acolo erau fotbaliști uriași, care au scris istorie pentru fotbalul brazilian.

Portar: Dida
Mai mult decât prietenul lui Hagi, Taffarel, Dida mi-a transmis siguranță în fiecare meci jucat la națională. Era un portar înalt, liniștit, care nu facea multe greșeli. Nu degeaba a jucat la Milan din 2003 până-n 2011. A jucat foarte bine la națională, și e mai puțin vinovat decât alți în acel eșec care a fost în Cupa Mondiala din 2006.

Fundaș dreaptă: Daniel Alves
Un fotbalist cu o tehnică uriașă. Deci nu e așa puternic în fazele defensive, a fost mai mult decisiv decât legende precum Cafu, spre exemplu. Poate schimba istoria unui meci cu o centrare, o fază imprevizibilă, o pasă, o lovitură liberă. Dintre toți văzuți de mine, Daniel Alves a câștigat această poziție.

Fundaș central: Lúcio
Fundaș puternic, serios, cu forță ofensivă. Unul dintre cei mai buni în lume la acea vreme.

Fundaș central: Juan
Extrem de important și pentru defensivă actuală lui Flamengo, la 39 de ani. Excelent fotbalist, a scris numele său în cea mai buna generația braziliană în secolul XXI, cea din 2002-2006.

Fundaș stângă: Roberto Carlos
Chiar dacă era arogant și facea greșeli importante în momente decisive, e unul dintre cei mai buni din toate timpurile în poziția sa. Marcelo e și el important, dar face și el greșeli mari în defensiva naționalei. Dintre cei doi, am rămas cu legenda.

Mijlocaș defensiv: Zé Roberto
Eficient, inteligent, devotat. Singurul titular care a rămas fără critici dupa Mondialul din 2006. Am mai scris despre el chiar aici.

Mijlocaș defensiv: Paulinho
M-a făcut să plâng în 2012, când golul sau în minutul 88 a eliminat echipa mea de suflet, Vasco da Gama, din sferturile ale Cupei Libertadores. Fotbalist norocos, mereu bine plăsat, este un jucător de bază în această echipă promițătoare care va fi în Rusia. Dă goluri importante, e decisiv și este un pasator eficient.

Mijlocaș ofensiv: Ronaldinho
Sincer, ce trebuie să spun despre el? Chiar dacă este foarte controversat în afară terenului, Ronaldinho a fost un geniu și este unul dintre cei mai buni fotbaliști all-time în lume.

Mijlocaș ofensiv: Rivaldo
Se vorbește mai puțin despre el, dar Rivaldo a fost un fotbalist muncitor, foarte tehnic și extrem de important la Cupa Mondială din 2002. Nu degeaba a fost cel mai bun fotbalist în lume. Fără să fie în lumina reflectoarelor, a avut o carieră extrem de frumoasă la echipa națională.

Atacant: Romário
Un rege absolut în careu. Facea ce vroia! Avea personalitate. A fost golgheterul al campionatului brazilian când avea 39 de ani. A câștigat Cupa Mondială pentru Brazilia la 24 de ani. A fost un golgeter excelent!

Atacant: Ronaldo
Ca persoană, Ronaldo nu îmi place deloc. Fotbalistul Ronaldo trebuie recunoscut ca o legendă. Un jucător complet, care a marcat generații.

Selecționer: Tite
Selecționeri care au fost la Cupa Mondială din 1994, 1998, 2002, 2006, 2010 și 2014 au fost, respectiv: Parreira, Zagallo, Felipão, Parreira, Felipão. Felipão a format o adevărată familia în 2002, însă, va căra meru cu el în rușinea din 2014. Zagallo nu a fost un antrenor bun, îmi pare supraestimat. Parreira a cucerit o Cupa Mondială incredibilă în 1994, dar am impresia că avea un joc bazat pe relații de prietenie în toate echipe antrenate de el. Tite, selecționerul actual, ne-a făcut din nou mândri de echipa națională, lucru care nu s-a mai văzut de mulți ani. E diplomat, are clasă, și Brazilia a înviat. Are un parcurs excelent cu Seleção. A câștigat Cupa Libertadores și Cupa Mondiala al Cluburilor cu Corinthians, în 2012. Cu el, Brazilia „joga bonito” încă o dată și are șansă sa pentru Mondialul din Rusia. Evident, dacă aroganța din 2006 nu-i va ajunge pe fotbaliștii nostri și acum.