Numele meu este Călin și Iubesc Tottenham din Mai, 2006.

6 Mai 2006.

Până la acel moment eram doar simpatizant Premier League, pentru mine era cea mai îndrăgită competiție din Europa, în afara de fotbalul de la noi căutam să țin aproape de meciurile englezilor.
De la Tottenham îmi plăcuseră mulți atacanți și jucători de creație până la acel moment și îmi părea o echipă cu foarte mult potențial, dar blestemată să termine în afara Top 4 care era de la startul sezonului parca rezolvat: Man United, Liverpool, Arsenal, Chelsea.
În 2006 era totuși șansa celor de la Spurs, erau pe 4 înainte de ultima etapă având 1 punct mai mult decât Arsenal în clasament, după un sezon excelent cu Martin Jol și aveau de jucat la West Ham, pe Upton Park. Însă meniul din seara precedentă urma să le fie fatal: 10 jucatori spunea Martin Jol că au fost afectați de o intoxicație alimentară severă după ce au servit lasagna și spaghetti bologneze. Clubul a încercat să obțina amânarea jocului, li s-a spus că nejucarea la ora stabilită ar rezulta în depunctare. Și a ieșit ce a ieșit: 2-1 pt West Ham, Arsenal câștigă cu Wigan, iar Tottenham termină pe 5.
E rar ca o pasiune pentru un club să se nască dintr-un moment de disperare trăit de acel club, dar în cazul meu așa a fost: din acea zi am vrut să mă alătur celor care țin cu Spurs și care au încredere că într-o zi vor reuși. Tocmai de asta mă bucur de prezentul clubului, pentru că nu pot să uit cât de greu a fost să ajungem aici, la poziții consecutive în Top 4 chiar și în contextul apariției unui gigant suplimentar – Man City. Fanii Spurs cunosc suferința în fotbal, dar au refuzat mereu sa fie doborâți. E motivul pentru care sunt mândru să fiu printre ei.

TOTTENHAM BEST XI ALL-TIME

PORTAR – Pat Jennings

Unul din cei doar 2 portari din istoria primei divizii engleze care a primul titlul de “Jucatorul sezonului” (1976), e preferat înaintea lui Ray Clemence care a avut cele mai mari succese în tricoul lui Liverpool. Deține și recordul all-time de selecții în nationala Irlandei de Nord, 119 prezente. Iar pentru club are 591 meciuri jucate în toate competițiile între 1964-1977. Cupa Angliei, Cupa Ligii de 2 ori plus Cupa UEFA (1972) sunt trofeele câștigate de Spurs cu el în poartă. Marea controversă a carierei lui: în 1977 Tottenham retrogradează și el se transferă la… Arsenal unde apară în urmatorii 8 ani.

FUNDAS DREAPTA – Steve Perryman

Legenda lui Tottenham, Perryman are 866 meciuri jucate pt club – record absolut al clubului, simbolul loialității pentru culorile Spurs.

FUNDAS CENTRAL –  Gary Mabbutt

Un alt simbol al loialității față de club, jucator vreme de 16 ani, căpitan timp de 11 ani la Spurs și câștigător FA Cup în 1991. Motivul pentru care Mabbutt e alegerea în fața lui Ledley King e pentru că cel de-al doilea a avut un potențial extraordinar, dar King nu a putut să și-l valorifice din cauza problemelor cronice la genunchi.

FUNDAS CENTRAL – Mike England

Unul dintre cei mai longevivi fotbalisti, England a avut o cariera de 22 de ani, cu 666 meciuri jucate, din care aproape jumătate pentru Spurs. Câștigator al Cupei UEFA in 1972, England este membru al Tottenham Hall of Fame și e alegerea mea în fața lui Norman, care ar fi la fel de îndreptățit să fie menționat aici pentru echipa fabuloasă a lui Nicholson din anii 60.

FUNDAS STANGA – Cyril Knowles

Un alt membru al generației anilor 60, Knowles are 402 meciuri jucate pentru club vreme de 16 ani și face parte din grupul de fundași laterali ce au promovat urcările în atac cu centrari în careul advers, azi fiind un model cât se poate de comun. Knowles a decedat în 1997 la doar 47 de ani, fiind diagnosticat cu cancer.

MIJLOCAS – Dave MacKay

Discutabil dacă nu cumva ar fi cel mai bun jucator din istoria clubului, Dave MacKay a fost tot ce-și putea dori un antrenor de la un mijlocaș central: fără complicații, concentrat pe jocul înainte, pe a pune presiune pe adversar. Face parte din grupul lui Nicholson care a câștigat titlul în Anglia și este cel mai important jucator din cea mai de succes echipa din istoria Tottenham. Nu are cum lipsi din Best XI.

MIJLOCAS – Glen Hoddle

Hoddle a fost votat “Cel mai bun jucător All-Time din istoria Tottenham” în 2016 în cadrul unui eveniment media in Londra, între votanți fiind foști fotbaliști, manageri și suporteri. Face parte din grupul care a readus Spurs în prima ligă după retrogradarea din 1977 și a revitalizat echipa în anii 80. Are 12 ani la club, iar când a facut mutarea la Monaco a devenit campion în Franta în primul an, fiind desemnat și “Cel mai bun jucător al sezonului”. Managerul lui de atunci de la Monaco, Arsene Wenger, l-a numit “cel mai înzestrat fotbalist cu care am lucrat în carieră”. Nivelul de fotbal pe care Hoddle îl juca era cu ani de zile înaintea fotbalului practicat în perioada în care el evolua, o încântare să îl urmărești pe viu.

MIJLOCAS – Danny Blanchflower

Căpitanul echipei ce a realizat dubla din anul 1961, unul dintre jucătorii care au emanate cea mai mare inspiratie și care e printre cei mai iubitți fotbaliștii între fanii Spurs. Mijlocaș tehnic, a jucat între anii 1954-1964 pentru club, iar pe lângă titlul din 1961 a condus echipa și în finala Cupei Cupelor câștigată în 1963 cu Atletico Madrid.

De asemenea, Danny Blanchflower a produs un citat ce se regăsește până azi în mesajele promovate de club: “The game is about glory”. Citatul complet:

„The great fallacy is that the game is first and last about winning. It is nothing of the kind. The game is about glory, it is about doing things in style and with a flourish, about going out and beating the lot, not waiting for them to die of boredom.”

MIJLOCAS – Osvaldo Ardiles

Unul dintre cei mai buni fotbaliști argentinieni ce au jucat în istoria campionatului englez, Ardiles a petrecut 10 ani la Spurs. Un jucător de o eleganță excepțională, un control al balonului de remarcat, Ossie a câștigat o Cupa a Angliei (1981) și o Cupa UEFA (1984). Are 221 de meciuri jucate la Spurs, iar ulterior în 1994 ca manager al clubului i-a adus la Spurs pe Gica Popescu și Ilie Dumitrescu.

ATACANT – Gareth Bale

Jucătorul care atunci când a parasit clubul a devenit transferal record din istoria fotbalului, o explozie de viteză, Bale a pornit de la postul de fundaș stânga și a forțat fiecare antrenor să îl trimită tot mai avansat și să îl lase să ajungă în fața porții. 6 ani petrecuți la Spurs, iar odata plecat a devenit rapid câștigător Champions League reușind să fie și între marcatori în finală pentru Real Madrid. E totuși singurul jucătorul contemporan cu era Premier League pentru Spurs și prevăd că locul lui în acest 11 îi va fi luat în scurt timp de Harry Kane. Englezul e la maximum 2-3 sezoane distanță de a confirma tuturor masura valorii lui: fie printr-o suma uriașă de transfer, fie prin ceva senzațional reușit cu echipa.

ATACANT – Jimmy Greaves

Un singur număr justifică deja prezența lui pe lista: 220. Atâtea sunt golurile lui Jimmy pentru Spurs: 220 goluri, 9 sezoane și 321 meciuri jucate. O medie de 24 de goluri pe sezon îl face de neatins pe lista oricăror legende ale clubului, dar Greaves a confirmat inclusiv la naționala Angliei forma de senzație: 57 selecții, 44 goluri.