Am fost pasionat mereu de fotbalul francez, indiferent că vorbim de echipe, jucători, stadioane și ambianța de pe ele sau de felul în care francezi văd fotbalul și cum reușesc să facă dintr-un simplu meci, motiv de sărbătoare. Un exemplu care îmbină toate cele menționate mai sus este Olympique de Marseille. Club înființat in anul 1899 de către Rene Dufaure de Montmirail, Olympique de Marseille este echipa cu cel mai mare bazin de suporteri din Franța și singura echipă din fotbalul francez care are în palmares trofeul Uefa Champions League.
Din anul 1937 Marseille evoluează pe Stade Velodrome. Povestea a început pe data de 13 iunie 1937, în fața a peste treizeci de mii de spectatori, echipa locală a întâlnit într-un meci amical formația italiană FC Torino. Marseille a câștigat cu 2-1. După aproximativ 2 luni, a avut  loc primul joc oficial pe Velodrom , între Marseille și Cannes, încheiat la egalitate 2-2.

De-a lungul istorie, Stade Velodrome a fost renovat de 3 ori. Prima dată in anul 1984 pentru Campionatul European de Fotbal găzduit de francezi. Semifinala de atunci, dintre Franța si Portugalia a stabilit recordul de asistență la un meci internațional pe Velodrome cu 54.848 de spectatori. Franța a organizat Campionatul Mondial din 1998, astfel că în anul 1995 a început renovarea Stade Velodrom, capacitatea stadionului ajungând la 60.000. Ultimul joc pe ,,Ancien Velo,, s-a încheiat cu o ceremonie în care foști jucatori precum Josep Skoblar, Mario Zateli sau Papin și-au lăsat amprenta mâinilor pe plăcile de ciment care sunt acum expuse la Muzeul celor de la OM. Ultima renovare a Stade Velodrom a avut loc în 2011 și a ținut 3 ani, stadionul găzduind meciuri la Campionatul European din 2016.

credit foto: Stadium Football Velodrome Marseille

Recordul de spectatori pe Stade Velodrom este de 65.252, la meciul dintre OM și PSG, încheiat cu victoria celor de la Paris cu 5-1, pe 26 februarie 2017.
 Chiar dacă nu sunt un susținător al lui OM, fani de pe Stade Velodrome mereu m-au fascinat, nu doar prin atmosfera creată, cât prin pasiunea ce o au pentru club.Fanii celor de la Marseille au avut un rol important in viața clubului, ei fiind cei care au finanțat dezvoltarea Stade de l’Huveune la începutul anilor ’20, stadion pe care Marseille a evouluat pana în 1937. În ani ’70 a fost creată,,Asociația Suporterilor lui Olympique de Marseille”, care a avut o implicare mare in cadrul clubului, în acea perioadă. Având ca exemplu ultrașii italieni, la începutul anilor ’80 se creează la Marseille primul grup ultras din Franța, Commado Ultras 84, grup ce activează și în prezent. Fanii celor de la Marseille sunt înfrățiți cu fani  ai celor de la: Livorno, Sampdoria(Ultras Tito), Aek Athena (Original 21) sau West Ham.

Când vine vorba de un nume de rezonanță din istoria clubului, pe buzele tuturor suporterilor marseillezi stă numele de Bernard Tapie. Sub conducerea lui, au fost aduși la club tineri precum: Papin, Eric Cantona, Fabien Barthez, Basile Boli, Didier Deschamps, Marcel Desaily, Chris Waddle sau Alen Boksic, dar au fost transferati si jucatorii experimentați precum: Alain Giresse, Manuel Amoros, Jean Tigana sau Dragan Stojkovic. Pot spune că Bernard Tapie este creatorul celei mai mari echipe din istoria fotbalului francez, echipa ce a reușit în sezonul 1992/1993 să câștige trofeul Uefa Champion League, premieră în istoria fotbalului francez. Din anul 1987, Bernard Tapie a acordat grupurilor de suporteri abonamente speciale, implicându-i în viața clubului. Acel sistem unic în Franța nu mai exista din 2017, de la venirea noilor proprietari.

Pe Stade Velodrom nu s-a practicat doar fotbal, stadionul găzduind si meciuri de fotbal american, hockey, tenis, box, ciclism, dar şi concerte sau spectacole.
Cele 9 campionate câștigate, 10 Cupe ale Franței, 3 Cupe ale Ligi, dar și un Champions League caștigat in 1993 împotriva celor de la Ac Milan, fac din Marseille cea mai titrată echipă din fotbalul francez. Pe Velodrom au evoluat  de-a lungul anilor jucatori precum: Josip Skoblar, Samir Nasri, Basil Boli, Papin, Valbuena, Mario Zatelli, Mamadou Niang, Steve Mandanda, Marius Tresor, Franck Ribery, Georges Dard.
https://www.youtube.com/watch?v=H7FHW8TTmcs
Stade Velodrome este un stadion pe care orice pasionat al fotbalului ar trebui să-l viziteze măcar o dată în viață.