Titlul mondial a fost mereu visul suprem pentru orice fotbalist. Atracția față de gloria mondială și adrenalina unui turneu final s-au îmbinat perfect mereu începând cu 1930. De aproape 100 de ani, toată planeta s-a oprit și a savurat momentele de glorie, dar și căderile spectaculoase ale unor giganți ai fotbalului mondial o dată la 4 ani într-un lună de vis penru orice fan.
Cupa Mondială a creat personaje de legendă, echipe extraordinare și momentele minunate.
Vă prezint acum cele mai interesante dintre acestea:

Doar Pele(1958, 1970), Vava (1958, 1962), Zidane (1998, 2006) și Paul Breitner (1974, 1982) au marcat în 2 finale de Cupă Mondială diferite.

Doar trei jucători au marcat cel puțin un gol la patru ediții diferite al Campionatului Mondial: Miroslav Klose, Pele and Uwe Seeler.

Germania a avut cei mulți jucători care au reușit hat-trick-uri la Cupa Mondială (6 – Edmund Conen, Max Morlock, Karl-Heinz Rummenigge, Gerd Muller, Miroslav Klose & Thomas Muller).

Doar doi jucători au marcat în toate cele trei turnee finale disputate în anii 90: Roberto Baggio și Jürgen Klinsmann.

11 jucători au evoluat petru două țări diferite șa cupa Mondială, dar unul singur a și marcat pentru două țări diferite (Robert Prosinecki, Croația și Iugoslavia).

Lothar Matthäus a jucat în cele mai multe meciuri al turneelor finale de Campionat Mondial, 25.

Ungaria a marcat 25 de goluri în 5 meciuri al Cupei Mondale din 1954. Nici o altă echipă nu a depășit performanța ungurilor într-o singură ediție.

Mexicanul Rafael Márquez (39 ani) va juca la a 5-lea turneul final de Campionat Mondial în Rusia. Va egala recordul deținut de  Antonio Carbajal (Mexic) și Lothar Matthäus (Germania).

De la ediția din 1966 a Campionatului Mondial, Brazilia a marcat 36 de goluri din afara careului. Cu 10 mai multe decât oricare dintre rivale.

Ronaldo Nazario da Lima a participat la 19 goluri (15 goluri și 4 pase decisive) în 19 meciuri jucate pentru naționala Braziliei.

Joachim Löw va fi pe bancă la a 6-lea turneu final din carieră ca selecționer (Campionat Modial și Eurpean) și îl egalează astfel pe compatriotul Helmut Schön.

Din 1966 încoace, jucătorul care a reușit cele mai multe driblinguri într-o sigur meci este este Jay Jay Okocha, 15 în meciul Nigeria – Italia din 1994.

Meciul cu cele mai multe goluri din istoria Cupei Mondiale (12) s-a jucat în iunie 1954, Austria – Elveția 7-5.

Thierry Henry a tras de 49 de ori la poartă în 4 ediții diferite ale Cupei Modiale, dar a reușit să marcheze diar 6 goluri. Cu toate acestea, rata sa de conversie la Mondiale (12.2%) este mai bună de la Europene (11.5%)

În Rusia au venit 736 de fotbaliști. Doar doi dintre ei vin din liga a treia. Ismael Diaz (Panama) și portarul Nigeriei Uzoho sunt la echipa a doua a lui Deportivo La Coruna.

Cel mai bătrân jucător din istorie ar putea juca la Mondialul din acest an. Portarul egiptean ElHadary are 45 de ani și este mai bătrân decât 3 selecționeri prezenți în Rusia: Aliou Cisse (42, Senegal), Mladen Krstajic (44, Serbia) și Roberto Martínez (44, Belgia).

Argentina trimite cei mai mulți selecționeri la Mondial: Cuper (Egipt), Gareca (Peru), Sampaoli (Argentina) și Pekerman (Columbia).

Manchester City este echipa de club cu cei mai mulți jucători la ediția 2018 a Campionatului Mondial. Real Madrid are 15, Barcelona 14, Chelsea, PSG și Tottenahm câte 12 jucători. Deși Italia nu este calificată, Juventus are 11 fotbaliști în Rusia.

Cel mai tânăr jucători al Mondialul din acest an este Daniel Arzani. Deși născut în Iran, extrema de 19 ani va juca pentru Australia pentru care a marcat la al doilea meci în națională.

Suedia și Senegal nu au niciun jucător din întrecerea internă în loturile deplasate în Rusia. În schimb, Anglia este singura națională formată doar din fotbalisti proveniți din campionatul intern.