De-a lungul istoriei, Rusia a fost șlefuită după chipul și asemănarea indivizilor care au viețuit între hotarele ei. Oameni simpli, creștin-ortodocși, cu frică de Dumnezeu, foarte atașați de tradițiile și obiceiurile lor. O altă caracteristică, care se desprinde firesc, cu multă naturalețe de cele deja enumerate este dragostea și admirația pe care o vădește un cetățean rus față de măreție. 

Fie că vorbim de lungimea bărbilor (în trecut barba era direct proporțională cu averea și statul social pe care îl aveai) sau de creații antropice, rusul de rând este extrem de sensibil la dimensiuni. Reminiscențele trecutului s-au sedimentat în adâncul conștiinței lui și îl determină să-și dorească să se înconjoare de lucruri luxoase și impunătoare.

Chiar dacă o parte importantă din mentalitatea rușilor este orientarea conservatoare, iată că, la vârful piramidei ierarhice în stat, decidenții nu neglijează lumea înconjurătoare, ba dimpotrivă, încearcă să țină pasul cu ea.

Un eveniment de amploarea Cupei Mondiale aduce țara gazdă sub luminile reflectoarelor mondiale și reprezintă o uriașă șansă de dezvoltare, atât financiară, dar și socială. 10 miliarde de dolari au fost alocate pentru construirea a 7 stadioane noi și pentru îmbunătățirea semnificativă a două.

Eforturile pentru ca totul să fie în conformitate cu exigențele lumii au fost uriașe, iar rezultatele urmează să se vadă peste puțin timp, odată cu fluierul de start al primului meci.

Până atunci vă propun un scurt tur al celor mai impresionante stadioane care vor găzdui cele mai așteptate meciuri ale anului și care reprezintă rodul muncii a milioane de oameni.

          A) Krestovksy Stadium – Saint Petersburg

Saint Petersburg, al doilea oraș al Rusiei este locul unde găsim o navă spațială care a aterizat pe teritoriul rus. Nu fac referire la un vehicul spațial, construit de ființe mult superioare, ci la un stadion care a fost gândit de niște pământeni foarte creativi și sârguincioși să ia această formă deosebită.

Cu o capacitate de 68 000 de locuri, Krestovksy Stadium urmează să găzduiască meciuri din grupe, din șaisprezecimi și o semifinală.

Sursă foto: SkyscraperCity

 

O construcție galactică nu putea să aibă decât un preț nepământean. Aproximativ 1, 7 miliarde de dolari a costat această arenă, ceea îi conferă titlu de cel mai scump stadion construit până acum. Nu suntem în măsură să apreciem dacă este un preț corect sau nu, însă putem admira rezultatul uimitor.

Sursă foto: Rehat.com

          B) Fisht Olympic Stadium – Sochi

Dacă Krestovsky Stadium se poate lăuda cu faptul că este cel mai scump stadion din istoria fotbalului, Fisht Olympic Stadium are și el o caracteristică de care poate fi mândru: este al doilea stadion din istorie care găzduiește și Jocurile Olimpice de Iarnă, dar și Cupa Mondială. Primul stadion care se poate mândri cu această realizare este Stadionul Olimpic din Torino.

Sursă foto: alamy.com

Fisht Olympic Stadium se evidențiază prin rafinament și eleganță, nu întâmplător forma fiind asemănătoare cu celebrul ou Faberge.

Arena, care a costat în jur de 780 de milioane de dolari, are o capacitate de 47 000 de locuri. Miile de spectatori norocoși vor putea să asiste la 4 meciuri din faza grupelor, la unul din faza șaisprezecimilor și la un sfert de finală.

Sursă foto: en.wikipedia.org

          C) Cosmos Arena – Samara

Dacă infrastructura fotbalistică a Rusiei deține o navă spațială, era păcat să nu i se alăture și una cosmică, parcă într-o supra încercare a Rusiei de a face totul la superlativ, care să întreacă standardele pământene.

Sursă foto: http: fifa2018wiki.com

În bani pământeni, stadionul a costat 370 de milioane, are o capacitate de 45 000 de locuri și o să găzduiască 6 meciuri.

Pe măsura aspectului au fost și greutățile pe care constructorii le-au întâmpinat, începând cu refuzarea acordării autorizațiilor, continuând cu depășirea termenului de timp și încheindu-se cu o cheltuială suplimentară de 40 de milioane de dolari.

Sursă foto: cgtrader.com

          D) Luzhinski Stadium – Moscova

Așa cum îi stă bine unei capitale, Moscova este orașul unde găsim stadionul cu cea mai mare capacitate de la această ediție a Cupei Mondiale. Luzhinski Stadium poate să găzduiască 81 000 de locuri și este locul unde se vor disputa, pe lângă alte 5 partide, o semifinală și mult așteptata finală.

Sursă foto: stadiumguide.com

Stadionul a fost construit între 1955 și 1956, și a fost pentru prima dată renovat în 1996. A doua renovare a avut loc în 2016 pentru a pregăti arena pentru Cupa Mondială.

Cele 420 de milioane de dolari care au fost alocate pentru renovare s-au concentrat pe eliminarea pistelor de alergat și pe apropierea tribunelor de teren, pentru ca intensitatea și emoția din dreptunghiul verde să se îmbine armonios cu pasiunea și nerăbdarea din tribune.

Sursă foto: rt.com

          E) Ekaterinburg Arena – Ekaterinburg

Stadionul, construit inițial în 1957, a fost foarte aproape să fie sărit de către organizatori, deoarece nu întrunea principala condiție pe care Fifa o solicită înainte să decidă dacă stadionul poate găzdui partide de Cupă Mondială: numărul de locuri.

Capacitatea minimă cerută de Fifa este de 45 000 de locuri, iar „micuța” arenă din Ekaterinburg avea numai 35 000 chiar și după cele mai bine de 150 de milioane investite în modernizare.

Sursă foto: en.wikipedia.org

Creativitatea de care vă vorbeam mai sus, fiind departe de a fi epuizată, a dat naștere unei soluții inedite. Pe durata Cupei Mondiale, două tribune vor fi amplasate în afara stadionului pentru a suplimenta numărul de locuri, ceea ce va fi pentru prima dată în istorie când oamenii vor fi pe stadion și, în același timp, în afara lui.

Sursă foto: dailymail.co.uk

Acum nu ne mai rămâne decât să așteptăm debutul competiției și să sperăm că sspectacolul din teren se va ridica la nivelul celui arhitectural, și că acestor coroane vor fi îmbogățite cu bijuterii fotbalistice nemaivăzute până acum de către cei mai buni fotbaliști ai planetei.