Rusia a investit multe miliarde pentru găzdui primul Mondial de fotbal din istorie și în meciul de deschidere a primit cel mai facil adversar posibil. Rușii sunt obligați să câștige primul meci al Mondialului de acasă în fața Arabiei Saudite. Meciurile de deschidere sunt de obicei foarte strânse pentru că nimeni nu riscă la aceste partide. Rușii nu au o echipă care să producă suprize la acest turneu final, dar acest meci pare la îndemâna echipei lui Cherchesov. În ultimele 3 ediții ale Cupei Mondiale, gazdele au deschis competiția supremă a echipelor naționale si nu au pierdut niciodată: au fost Brazilia – Croația 3-1 (2014), Africa de Sud – Mexic 1-1 (2010), Germania – Costa Rica 4-2 (2006).
Nu au fost precedente între Rusia și Arabia Saudită, două dintre națiunile care au investit cel mai mult în fotbal în ultimii ani.
Rusia nu a jucat preliminarii și a avut multe jocuri amicale. În ultimul an, rușii au jucat 12 partide. Cherchesov a obținut doar 2 victorii, cu Noua Zeelandă și Coreea de Sud. Cea mai importantă performanță la un Mondial a venit pe vremea URSS. Sovieticii nu au pierdut niciun meci în 1966, dar a terminat pe locul 4. În 2018, șansele ca rușii să ajungă în semifinale sunt aproape nule, chiar dacă Mondialul a ajuns în premieră la Moscova, St.Petersburg sau Kazan.

Credit foto: RT.com

Fyodor Smolov este vedeta rușilor. Atacantul de la Krasnodar este singurul rus golgeter în campionatul intern în ultimii 10 ani. Smolov a fost de două ori cel mai bun marcator al Rusiei (2016 și 2017) și este principala arma ofensivă a rușilor. Golgeterul de la Krasondar, Smolov a reușit o dublă cu Spania, în egalul 3-3 din noiembrie și a dat singurul gol al Rusiei în înfrâgerea 1-3 cu Franța din martie.

„Este o mare onoare pentru noi și o responsabilitate uriașă să reprezentăm Rusia la Mondialul de acasă. Vom da 100% încă din primul minut pentru că este o ocazie unică” a spus golgeterul Smolov înaintea debutului la turneul final.

Arabia Saudită revine la un turneu final după 12 ani. Imediat după calificarea la Mondial, selecționerul argentinian Bauza a fost înlocuit cu un alt argentinian, Pizzi. Arabia Saudită a fost de patru ori la Mondialul de fotbal și a obținut doar două victorii, ambele la ediția din 94. Saeed Al-Owairan a dat golul succesului istoric cu Belgia de la Mondialul american și Arabia Saudită a trecut de faza gruelor, fiind eliminată în optimi de Suedia. În 2018, Arabia Saudită este ultima la casele de pariuri și pare victima perfectă a meciului de deschidere. Lotul este formată doar din jucători care evoluează în campionatul intern. Trei dintre ei au fost trimiși în Spania, dar au jucat câteva minute în retur la Leganes, Villarreal și Levante. În cantonamentul prelungit din mai și iunie desfășurat în Spania și Elveția, echipa antrenată de Pizzi a învins Algeria și Grecia, dar a pierdut cu Italia, Peru și Germania.

Foto credit: Sport Bible

Mohammad Al-Sahlawi este vedeta acestei echipe. Atacantul de 31 de ani de la Al Nassr s-a antrenat cu Manchester United, are 28 de goluri în națională și a primit tricoul cu numărul 10 la acest turneu final.

„Suntem mai pregătiți ca niciodată pentru acest meci. Vom da totul pentru a participa cum putem noi mai bine la acest spectacol extraordinar” a spus selecționerul argentinian al Arabiei Saudite, Pizzi.

Echipe probabile:
RUSIA (3-5-2):
Akinfeev (32 ani, ȚSKA)
Smolnikov (29 ani, Zenit), Ignashevich (38 ani, ȚSKA), Kutepov (24 ani, Spartak)
Samedov (33 ani, Spartak), Golovin (22 ani, ȚSKA), Zobnin (24 ani, Spartak), Gazinsky (26 ani, Krasnodar), Zhirkov (34 ani, Zenit)
Smolov (28 ani, Krasnodar), Dzagoev (27 ani, ȚSKA)

ARABIA SAUDITĂ (4-1-4-1):
Al Muaiouf (31 ani, Al Hilal)
Al Sahrani (26 ani, Al Hilal), Osama Hawsawi (34 ani, Al Hilal), Motaz Hawsawi (26 ani, Al Ahli), Mansor Al Harbi (30 de ani, Al Ahli)
Otayf (25 ani, Al Hilal)
Al Shehri (27 ani, Leganes), Al Faraj (28 ani, Al Hilal), Al Jassim (33 ani, Al Ahli), Al Dawsari (26 ani, Villarreal)
Al Sahlawi (31 ani, Al Nassr)

Arbitrul este Nestor Pitana. Argentinianul de 42 de ani este la debutul la un turneu final al Campioantului Mondial. Pitana este un arbitru exigent – a eliminat 3 jucatori în cele 6 meciuri arbitrate în preliminariile pentru Mondialul din Rusia, zona America de Sud. Argentinianul ar putea fi primul care apelează la ajutorul video (VAR) la un Campionat Mondial.

Meciul de deschidere la Cupa Mondială va fi precedat de o festivitate grandioasă cu 500 de dansatori și o coreografie impresionantă. Partida dintre Rusia și Arabia Saudită se va juca pe impunătorul stadion renovat cu 350 de milioane de euro Lujniki(81.000 locuri), care va găzdui și finala mondială din 15 iulie.
Mourinho e convins că rușii au prima șansă.