Primul mare meci de la Cupa Mondială din Rusia, practic un meci între posibile candidate, este una dintre cele mai vechi rivalități între echipe naționale și ne este prezentat în ziua a doua, punând față în față pe Portugalia, campioana europeană en-titre și Spania, o echipă dezechilibrată din punct de vedere managerial. Selecționerul Julen Lopetegui a fost demis miercuri de către federația spaniolă de fotbal, pe fondul tratării unui contract cu Real Madrid, fără cunoștința sau consimțământul celor de acolo. Așadar, echipele vor fi alcătuite de către Fernando Santos, cel care a reușit să triumfe la EURO 2016, iar de cealaltă parte, Fernando Hierro care a preluat echipa joi, acesta fiind director sportiv al naționalei Spaniei.

S-au mai întânit de 8 ori în competiții oficiale, spaniolii având de cele mai multe ori câștig de cauză, reușind 4 victorii, 3 egaluri și o înfrângere. Singura întâlnire la un turneu final de Cupă Mondială a fost în anul 2010, în Africa de Sud, când Spania a câștigat la limită, scor 1-0, cu gol înscris de David Villa, meci contând pentru accederea în sferturi.

Credit foto: Twitter/ SelecaoPortugal

Portugalia a câștigat grupa calificărilor cu 27 de puncte, la egalitate cu Elveția, aceștia fiind singurii care au reușit să le smulgă puncte, diferența dintre ele fiind făcută de numărul de goluri înscrise. Portughezii au o echipă foarte greu de bătut în ultima vreme, cu doar 2 înfrângeri în ultimele 29 meciuri oficiale. Fernando Santos a reușit să strângă grupul de jucători și să-i împingă spre a da cel mai bun randament. Cristiano Ronaldo rămâne principalul jucător al portughezilor, cu 81 de goluri în 150 de meciuri, el fiind motorul echipei, indiferent dacă pe teren sau de pe margine, cum a dovedit-o chiar în finala ultimului European.

Bernardo Silva declara înaintea acestui meci că „Spania reprezintă, la nivel tehnic, cea mai bună națională din lume, în frunte cu mijlocașii de la Barcelona și Real Madrid. Majoritatea acestor jucători au câștigat un Campionat European sau Mondial, dar avem și noi o echipă bună și vom merge spre victorie, ca întotdeauna. Pentru a câștiga împotriva lor, trebuie să fim puternici din punct de vedere psihic, Cristiano Ronaldo să fie în cea mai bună formă și să avem puțin noroc.”

Credit foto: Twitter.com/SeFutbol

Spania a câștigat de asemenea grupa calificărilor, neînvinsă chiar, lăsând acasă naționala Italiei, despre care mulți fani ai fotbalului au regrete că nu se află la acest turneu final.

Pe hârtie, pare echipa mai solidă, având jucători extraordinari în toate compartimentele, începând de la De Gea, care are 11 meciuri fără gol primit în 16 partide pentru națională, apoi Sergio Ramos, care se dovedește de foarte multe ori decisiv pentru echipa sa de club, indiferent dacă din rațiuni pur fotbalistice sau nu, el urmând a fi însărcinat probabil cu anihilarea colegului său de la Real, Ronaldo, continuând cu mijlocași precum Iniesta, un geniu aflat la ultima sa Cupă Mondială (marcatorul singurului gol la finala din 2010), Isco, Sergio Busquets și finalizând cu o forță brută precum Diego Costa.

Mai mult decât similitudinile culturale, cele două popoare împărtășesc o dragoste nebună pentru fotbal, oferind jucători dintre cei mai buni din lume.

Echipe probabile:

Portugalia (4-4-2)

Rui Patricio;
Credric, Jose Fonte, Pepe, Raphael Guerreiro
Joao Mario, Joao Moutinho, William, Bernardo Silva
Cristiano Ronaldo, Goncalo Guedes

Spania (4-2-3-1)

David De Gea
Nacho, Sergio Ramos, Gerard Pique, Jordi Alba
Sergio Busquets, Thiago Alcantara
Andres Iniesta, Isco, David Silva
Diego Costa

Cel mai tare meci din prima etapă a grupelor se va juca pe un stadion extravagant. Fisth Olympic Stadium din Sochi a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă și a costat 800 de milioane de euro, deși are doar 44 de mii de locuri.

Pentru această întâlnire tare a fost trimis să arbitreze italianul Gianluca Rocchi. Arbitrul din Florența a avut mult probleme în Serie A din cauza deciziilor care au avantajat-o pe Juve și este la primul meci la un turneu final de Cupă Mondială.
Mourinho spune că acest meci va fi:

Spania părea favorită înaintea acestui meci, dar rămâne de văzut cum va gestiona întregul grup al echipei schimbarea selecționerului cu doar 2 zile înainte de meciul de început al acestei campanii. Pot spaniolii să se regăsească și să învingă naționala lui Cristiano Ronaldo ? Rămâne de văzut astăzi, de la ora 21:00 cine pornește cu dreptul într-o grupă ce se anunță foarte interesantă.