Înainte să înceapă Campionatul Mondial din Rusia, grupa H avea deja două favorite anunțate cu surle și trâmbițe, Polonia și Columbia mai trebuiau să decidă doar cine merge mai departe de pe prima poziție. Dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, și au simțit asta pe pielea lor atât polonezii cât și colubmienii. Și iată-ne astăzi cu o surpriză pregătită să sară din joben. Japonia și Senegal dispută primul loc care duce în faza următoare a competiției după ce Columbia a început meciul cu niponii în 10 în urma unui penalty care putea să fie evitat, iar Polonia a uitat că la un Mondial defensiva este esențială. Așadar ne-am adunat aici ca să vorbim despre Japonia-Senegal. Trebuie să ne obișnuim cu faptul că pentru moment nu mai sunt Lewa și James vedetele grupei, iar locurile lor au fost ocupate de Honda și Mane.

Este pentru prima dată când cele două selecționate se întâlnesc. Și ce loc de întâlnire și-au găsit!

Japonia a reușit una dintre cele mai mari surprize ale primei runde de la Mondial. Niponii au învins Columbia cu 2-1 și visează să treacă de grupe. Japonezii au o echipă foarte muncitoare în care nu vezi vreun nume care să-ți sară în ochii. Am auzit cu toții de Honda sau Nagatomo cei care până nu de mult se duelau în derby-ul orașului Milano, dar nici nu dai de fotbaliști reprezentativi precum cei amintiți mai sus spre exemplu (Lewa *Polonia* sau James *Columbia*). În runda finală a calificărilor pentru turneul final din Rusia, băieții antrenați de Nishino Akira au învins Coreea de Nord și China, dar au suferit o înfrângere drastică în fața Coreei de Sud scor 4-0.

Odată cu dezvoltarea treptată a J League, Japonia a reușit să obțină rezultate și la nivelul echipei naționale. Niponii n-au ratat niciun mondial din 98 până în prezent, iar în două rânduri (2002 și 2010) au reușit chiar să iasă din grupe. Japonia este echipa mai experimentată, cu oameni din Bundesliga sau Ligue 1, dar asta nu-i de ajuns pentru a trece de grupe la un turneu final.

Senegal este adevărata ”nucă tare” din grupa H. Formație antrenată de euforicul Aliou Cisse. În prima rundă senegalezii au profitat de greșelile defensive ale Poloniei și per total au fost superiori singurei reprezentante a Europei, din grupa H. Africanii nu au un lot plin de vedete, dar vedem câte un jucător reprezentativ pe fiecare post. Fotbaliști precum Mane (Liverpool), Koulibaly (Napoli) sau Balde (AS Monaco). În drumul spre Rusia 2018, Senegal a învins Guinea, Sierra Leone sau Africa de Sud, iar în meciurile de pregătire pentru Mondial, ”Leii din Teranga” au remizat cu Bosnia și Luxemburg, au pierdut în fața Croației și au învins Coreea de Sud. Singurul Mondial la care s-au mai calificat senegalezii a fost cel din 2002 când au reușit să facă surpriza și au mers până în sferturi învingând pe parcurs echipe precum Franța sau Suedia.

Până în acest moment, Senegalul este singura reprezentantă a Africii care are șanse reale la calificarea în faza următoare a Cupei Mondiale din Rusia. Maroc, Tunisia, Egypt sunt eliminate, iar Nigeria are șanse minime să învingă Argentina și să se califice în optimi.

Echipele probabile

Japonia (4-2-3-1):
Kawashima (35 – Metz)
Sakai (26 – OM), Yoshida (29 – Southampton), Shoji (25 – Kashima Antlers), Nagatomo (31 – Galatasaray),
Hasebe (34 – Eintracht Frankfurt), Shibasaki (26 – Kashima Antlers), Haraguchi (27 – Fortuna Dusseldorf), Kagawa (29 – Borussia Dortumund),
Inui (30 – Betis Sevilla) Okazaki (30 – Leicester)

Senegal (4-4-2):
N’Diaye (33 – Horoya AC)
Wague (19 – KAS Eupen), Koulibaly (27 – Napoli), Sane (27 – Hanovra 96), Sabaly (25 – Bordeaux)
Sarr (20 – Rennes), N’Diaye (27 – Stoke), Gueye (28 – Everton), Mane 26 – Liverpool)
Niang (23 – Torino), Sakho (28 – Stade Rennais).

Partida dintre Japonia și Senegal se joacă duminică 24 Iunie 2018 începând de la ora 18:00 pe stadionul din Ekaterimburg. Arenă cu 45.000 unde două tribune sunt amplasate cel puțin ciudat. Organizatorii find nevoiți să suplimenteze numărul de locuri după ce stadionul avea o capacitate redusă. Mai multe detalii despre această ”bijuterie” găsești AICI.

Italianul Rocchi va fi la centru. Arbitrul din Florența i-a dat penalty lui Cristiano Ronaldo în prima etapă a grupelor de la acest Campionat Mondial când Portugali și Spania au terminat 3-3.

Acestea sunt echipele, iar acesta-i meciul care a furat lumina reflectoarelor în Grupa H. Nu degeaba o numesc grupa paradoxurilor. Ăsta pare să fie meciul așteptat cu nerăbdare atât de fanii echipelor implicate direct, dar și de columbieni și polonezi deopotrivă. Cele două echipe nu seamănă, dar suporterii lor merită respectul nostru. 😀