Cel de-al 3-lea meci al grupei „A” le aduce față în față pe cele două echipe deja calificate, Uruguay și Rusia. După ce ambele și-au câștigate primele două meciuri, se întâlnesc astăzi pentru a definitiva ierarhia grupei.

Câștigătoarea acestei grupe o va avea ca adversar fie pe Spania, fie pe Portugalia, așa că este imposibil de evitat un adversar puternic în faza următoare a competiției. Fiind deja calificate, este o șansă pentru ambii antrenori de a mai odihni unii titulari și de a oferi minute de joc celor care au stat mai mult pe banca de rezervă.

Uruguay

Pe hârtie, Uruguayul s-a prezentat foarte bine înainte de startul competiției, propunând jucători precum Godin, Gimenez, Caceres, Bentacur, Suarez sau Cavani. Având în vedere componența lotului și adversarii întâlniți până acum, Uruguayul a cam dezamăgit audiența. Două victorii la limită, 1-0, împotriva Egiptului (în minutul 89!) și tot 1-0 împotriva Arabiei Saudite (echipă care a primit 5 goluri de la Rusia) reprezintă mult prea puțin pentru jucătorii din componența lotului, dar și pentru așteptările fanilor.

Dacă scorurile nu au convins, asta nu se poate pune pe seama ghinionului. Jocul Uruguayului a scârțâit în multe momente și valoarea individuală a fost cea care a făcut diferența până acum. Oscar Tabarez trebuie să profite de faptul că echipa sa este calificată și să încerce alte abordări tactice și alți jucători în pozițiile deficitare. O soluție poate fi Torreira, mijlocașul central urmărit și de Arsenal, care a intrat în minutul 59 în partida contra Arabiei Saudite și a avut o evoluție mai solidă decât a lui Vecino, jucătorul pe care l-a înlocuit.

Încercarea de a obține șefia grupei se anunță cu atât mai dificilă dacă privim la istoricul confruntărilor celor două echipe. Uruguayul a câștigat ultima dată împotriva Rusiei într-un meci de Cupă Mondială în 1970, iar forma de moment a celor două echipe pune sub semnul întrebării posibilitatea repetării acelei isprave.

Echipă probabilă:

Rusia

Spuneam că ultima victorie a Uruguayului într-un meci de Cupă Mondială împotriva Rusiei datează de acum 48 de ani, însă nici Rusia nu stă prea bine în întâlnirile directe cu echipele sud-americane.  În cadrul Cupei Mondiale, Rusia a mai disputat 4 meciuri contra echipelor sud-americane din 1970 și le-a pierdut pe toate, marcând doar o singură dată.

Cu toate acestea, această Cupă Mondială propune o Rusie mult mai bine închegată, a cărui principală forță constă în unitatea grupului, la care se adaugă uneori sclipiri individuale din partea lui Cheryshev sau Golovin.

La acest Campionat Mondial, Rusia a marcat de 8 ori în două meciuri, ceea ce reprezintă mai multe goluri decât reușiseră să marcheze la precedentele două ediții la care participaseră, 2004 și 2014, când au marcat doar 6. De asemenea, faptul că actualul sistem tactic scoate ceea ce este mai bun din fiecare jucător este confirmat și de faptul că rușii au deja 4 marcatori diferiți, pe când în 2014 avea doar 2.

Chiar dacă fostul fotbalist rus, Andrei Kanchelskis, a declarat înaintea începerii turneului că actuala echipă a Rusiei este cea mai slabă pe care a văzut-o, rezultatele l-au contrazis din plin până acum. Sprijinul propriilor fani a contat foarte mult și va conta în continuare pentru ruși, dar nu acesta este secretul succesului, spune antrenorul acestora, Cherchesov, care a declarată că actualele evoluții sunt rodul unei pregătiri foarte atente, dar și a unei analize care a permis identificarea și corectarea greșelilor din trecut.

Zhirkov, fundașul stânga, care a suferit o accidentare înaintea turneului ar putea fi menajat pentru a nu risca o recidivă înaintea meciului din următoarea fază a competiției.

Echipa probabilă:


Arbitrul va fi Malang Diedhiou. Senegalezul de 45 de ani a debutat la acest Mondial în partida Costa Rica – Serbia 0-1.
Meciul se va disputa pe „Cosmos Arena” din Samara, un stadion cu o capacitate de 45 000 de locuri, care a costat nu mai puțin de 370 de milioane de dolari.

Forma de moment și susținerea publicului par să o indice favorită pe Rusia, însă, așa cum a arătat în meciurile precedente, Uruguayul poate înclina balanța grație valorii individuale net superioare.