Brazilia și Mexic vor disputa al cincilea meci direct la Cupa Mondială. Mexic, după victoria cu Germania, a pierdut cu Suedia cu 3-0, o înfrângere care poate afecta moralul unei echipe care vrea, din patru în patru ani, să-și câștige locul ei între cele mai mari naționale din lume. Seleção, pe de altă parte, a făcut pentru prima dată un meci bun în Rusia: victoria cu Serbia a adus mai multă încredere între fani.
Se spune în Brazilia că, dacă va învinge pe Mexic, drumul către al șaselea titlu mondial este liber. Belgia, Franța sau Uruguay nu sunt adversari care să poată pună piedici Braziliei lui Courinho și Neymar .
Thiago Silva, până la urmă, a câștigat încrederea lui Tite care l-a investit cu banderola de căpitan. Arată mai mult concentrat decât în 2014, a marcat în ultimul meci, și a dovedit selecționerului ca acea rotatie de căpitani nu era deloc necesară.

Credit foto: facebook.com/CBF

Paulinho a marcat primul gol cu Serbia și, în sfârșit, a funcționat cum trebuia: un om de surpriză, care vine din spate să marcheze, să pună probleme adversarului în preajma careului.
În același timp, echipa suferă la capitolul accidentări. Marcelo va fi din nou înlocuit cu Filipe Luís, care a jucat foarte bine cu Serbia. E singura schimbare în primul 11 fața de ultima etapa din grupele. Pe partea dreaptă, Fagner a uimit pe toți. A jucat bine și nu a făcut greșelile pe care el le face de obicei în faza defensivă.
Chiar dacă echipa a mers mai bine cu Serbia decât cu Elveția sau Costa Rica și are mai multă încredere, cu partea tactică evoluând mai mult aproape de ce se așteaptă Tite. Willian și Gabriel Jesus vor rămâne în primul 11, chiar dacă sunt cei mai criticați din această echipa. Gabriel Jesus trebuie să marcheze, Willian ratează pase ca în liga a două braziliană. Fanii îl cer pe Firmino în locul lui Jesus și pe oricine în locul lui Willian.
Coutinho rămâne că vedeta Braziliei. După golurile cu Elveția și Costa Rica, a pasat incredibil la faza golului marcat de Paulinho. S-a adaptat perfect pe mijloc și echipa știe că se poate baza pe inspirația lui. În plus face un parteneriat foarte periculos cu Neymar, de când jucau la naționala de juniori.

„Neymar a jucat prea bine. El știe și noi știm cât a muncit ca să fie inapoi la acest nivel. A revenit la nivelul cel mai înalt, cu tehnică sa excelentă, cu disciplină tactică, ajută și în apărare, face o tranziție perfectă la mijlocul terenului, are din ce în ce mai multă precizie în șuturi și dribling. Nu știu ce va fi cu Mexic, dar a revenit la nivel cel mai înalt”, a spus Tite la conferință de presă.

 

Foto credit: facebook.com/MiSeleccionMX

Există o vorbă care zice „am jucat ca niciodată, am pierdut că întotdeauna”. Nu este o definiție mai bună pentru echipa națională a Mexicului în toată istoria lor la Mondiale. Astăzi, totul se poate schimba, chiar dacă echipa lui Vela, Chicharito sau Lozano și-a pierdut ritmul cu o înfrângere incredibilă cu Suedia. Dacă ar fi fost altfel, Mexic aș fi jucat cu Elveția în optimi, într-un meci teoric mai mult ușor. Pe de altă parte, dacă vor trece în sferturile, așteptările vor fi uriașe!
Absența este Héctor Moreno, fundașul central de la Real Sociedad care este suspendat cu cel de al 2-ea cartonaș galben. Dubla defensiva va fi, cel mai probabil, Ayala-Salcedo.
Mexic are un palmares foarte bun cu Brazilia, și aici nu e vorba doar despre cel 0-0 din grupele în 2014. Mexic a câștigat finala Cupei Confederațiilor în 1999 și finala Jocurilor Olimpice în 2012. Doar să scoatem în evidență cele mai importante rezultate. Pe de altă parte, la Cupa Mondială, lucrurile sunt total diferite: 3 înfrângeri și un egal, fără niciun gol marcat.

După un episod în care mai mulți fotbaliști și membri ai comisiei tehnice braziliene au avut o gripă, echipa a concentrat foarte mult pentru acest meci, nu au avut timp pentru autografe și poze cu fanii. Este multă încredere în tabăra mexicană. Sunt deja 6 ediții de Cupa Mondială în care Mexic nu trece de optimie, un record amar pe care băieții lui Osorio vor să-l rupă.
În 2014, Mexic a fost eliminată după un penalty dubios, în care Robben a căzut în careul și Huntelaar a marcat. Cu Neymar, cunoscut pentru capacitatea sa de a obține lovituri libere și penalytiuri, selecționerul Juan Carlos Osório nu a fost îngrijorat la conferința de presă. „O să fie un arbitrul bun. N-am prejudecați, n-o să critic pe nimeni. Neymar e un mare fotbalist, arbitrul va fi sigur pe deciziile lui. Sper să fie un meci corect. Suntem foarte mult concentrați.”

Se vorbește despre ce freză își face Neymar, dar Chicharito și Layún îi fac concurență! Cei doi s-au făcut blonzi și comparația cu România în 1998 este inevitabilă.

Foto credit: ANSA/LUCA ZENNARO

Arbitrul este Gianluca Rocchi, care are 44 de ani. Italianul a arbitrat deja de două ori în această ediție de Cupă Mondială: Spania 3-3 Portugalia și Japonia 2-2 Senegal.

Echipe probabile:

BRAZILIA (4-2-3-1):

Alisson (25 ani, AS Roma)
Fagner (29 ani, Corinthians), Thiago Silva (33 ani, PSG), Miranda (33 ani, Internazionale), Filipe Luís (32 ani, Atlético Madrid)
Casemiro (26 ani, Real Madrid), Paulinho (29 ani, Barcelona)
Willian (29 ani, Chelsea), Philippe Coutinho (27 ani, Barcelona), Neymar (26 ani, PSG)
Gabriel Jesus (21 ani, Manchester City)

MEXICO (4-3-2-1):
Ochoa (32 ani, Standard Liège)
Layún (30 ani, Porto), Ayala (31 ani, Tigres UANL), Salcedo (24 ani, Eintracht Frankfurt), Gallardo (23 ani, Monterrey)
Herrera (28 ani, Porto), dos Santos (28 ani, LA Galaxy), Guardado (31 ani, Real Bétis)
Vela (29 ani, Los Angeles FC), Lozano (22 ani, PSV Eindhoven)
Chicharito (30 ani, West Ham)

Meciul dintre Brazilia și Mexic se va juca pe Cosmos Arena din Samara, un stadion de 44 de mii de locuri, construit cu 320 de milioane.