În urmă cu 20 de ani, la Cupa Mondială din Franța, Anglia și Columbia s-au întâlnit în grupe. Acum cele două, se reîntâlnesc la competiția supremă a fotbalului, de data aceasta în prima fază eliminatorie. Atunci, cu un David Beckham la primul său gol pentru națională, într-o victorie cu 2-0 în lupta directă cu columbienii pentru calificare, englezii au reușit să obțină locul 2 și calificarea în optimi.

Era momentul nostru de glorie pentru că naționala României era neînvinsă și cu victorii în fața ambelor formații în această grupă G.

Credit photo: facebook.com/EnglandTeam

Anglia a terminat și în 2018 pe locul 2 tot în Grupa G a Campionatului Mondial, de data aceasta în spatele Belgiei, după 2 victorii și o înfrângere: 2-1 cu Tunisia, 6-1 cu Panama și   0-1 în fața echipei de pe primul loc, cu un gol superb al lui Januzaj, care a condus Belgia spre meciul mai ușor în optimi, cu Japonia.

Antrenorul englezilor, Southgate spunea după înfrângerea din ultimul meci: „Ne-am dorit victoria și nu putem fi mulțumiți după o înfrângere, dar ce înseamnă acest rezultat pentru următoarele runde nu știm. Un meci pe care voiam să-l câștigăm, dar meciul din faza optimilor este cel mai mare pentru Anglia în ultimii 10 ani. Am avut un adversar pe măsură în echipa Belgiei, dar am ținut un ochi pentru meciurile eliminatorii.” Așadar, a fost sacrificat un rezultat pentru a introduce noi jucători în primul 11, o zi de odihnă în plus și calificarea pe partea mai accesibilă a tabloului. E clar, un meci cu Suedia sau Elveția în sferturi sună mult mai atractiv decât un posibil duel cu Brazilia.

Credit photo: facebook.com/FCFSeleccionColPage

Totuși, consider că primul pas, meciul cu Columbia, este unul foarte dificil, întrucât sud-americanii au arătat destul de bine în grupe, cu excepția primului joc, când au pierdut 2-1 cu Japonia, dar să nu uităm că au jucat în 10 oameni încă din minutul 3. Altfel, 2 victorii, 3-0 cu Polonia și 1-0 cu Senegal, meciuri în care columbienii au arătat un joc solid, iar un aspect important este acela că nu au primit gol, pe lângă forța ofensivă pe care o cunoaștem cu toții.

Jose Pekerman impune un joc bazat pe posesie și obosire a adversarilor, pornind chiar de la fundașii centrali, Davinson Sanchez de la Tottenham și Yerry Mina de la Barcelona, care au același stil de joc și la echipele de club. Aceștia joacă destul de sus, fiind totodată și o oportunitate pentru adversari de a juca cu mingi lungi, care pot pune atacanții în situații de 1 la 1. James Rodriguez, starul de la mijlocul terenului, este incert pentru această partidă, Columbia reușind doar 2 goluri fără el în teren, ambele din faze fixe. Dar fanii își vor pune speranțele în Falcao, golgheterul all-time al Columbiei, cu 30 de goluri în 76 de meciuri. Acesta a marcat cu Polonia și cu siguranță el și Juan Cuadrado, pe lângă revelația Quintero, vor fi principalii oameni de atac. Una din marile surprize ale acestui turneu final este fundașul columbian Yerri Mina, care are deja 2 goluri, fix cât a marcat campioana mondială entitre , Germania la acest turneu final din Rusia.

Echipe probabile:

  • Columbia (4-2-3-1)

David Ospina (29 de ani, Arsenal)

Santiago Arias (26 de ani, PSV), Yerry Mina (23 de ani, Barcelona), Davinson Sanchez (22 de ani, Tottenham), Johan Mojica (25 de ani, Girona)

Mateus Uribe (27 de ani, Club America), Carlos Sanchez (32 de ani, Fiorentina)

Juan Cuadrado (30 de ani, Juventus), Juan Quintero (25 de ani, River Plate), Jose Izquierdo (25 de ani, Brighton)

Radamel Falcao (32 de ani, Monaco)

  • Anglia (3-4-2-1)

Jordan Pickford (24 de ani, Everton)

Kyle Walker (28 de ani, Manchester City), John Stones (24 de ani, Manchester City), Harry Maguire (25 de ani, Leicester)

Kieran Trippier (27 de ani, Tottenham), Dele Alli (22 de ani, Tottenham), Jordan Henderson (28 de ani, Liverpool), Ashley Young (32 de ani, Manchester United)

Raheem Sterling (23 de ani, Manchester City), Jesse Lingard (25 de ani, Manchester United)

Harry Kane (24 de ani, Tottenham)

Sir Alex Ferguson spunea într-un interviu că echipa Angliei nu reușește performanțe mari la turneele finale, în special Cupa Mondială, deoarece e foarte multă presiune creată înainte acestor competiții. Presiunea din partea presei, în primul rând, care se transmite mai departe către suporteri, care își cresc astfel așteptările. De 52 de ani se întâmplă acest lucru, de la ultimul triumf, cel din 1966, cu numeroase generații de fotbaliști cu nume impresionante și care erau angrenați în cele mai puternice campionate și la cele mai bune echipe. Iată că anul acesta presiunea nu mai este atât de mare, echipa englezilor este și destul de tânără, opinia publică considerându-i fără experiența necesară parcurgerii unui traseu atât de dificil, acela de a câștiga finala Campionatului Mondial. Un alt dezavantaj ar putea constitui faptul că întreg lotul activează la echipele de club din țara natală, având astfel o viziune mai mică asupra fotbalului internațional.

Cu toate acestea, sunt multe indicii care duc spre o victorie a Angliei la acest turneu! Pasiunea fanilor dă o energie incredibilă naționalei antrenate de Southgate, dar englezii vor trebui să demonstreze în primul rând printr-o victorie în această fază a competiției cu un adversar de calibru că pot fi considerați cu adevărat pretendenți la trofeu.

Vom afla deznodământul acestei povești pe data de 3 iulie, pe stadionul lui Spartak Moscova, Otkrytiye Arena, în fața a aproximativ 45.000 de spectatori.

La centru va fi Mark Geiger, americanul de 43 de ani, care a fost martor la plecarea înainte de vreme a Germaniei, în meciul împotriva Coreei de Sud.