Visul „Hexa”, al șaselea cupa, nu s-a împlinit nici acum! Brazilia a plecat de la Cupa Mondiala, fiind eliminată de a patra oară după meciuri cu echipele europene. Franța 2006, Olanda 2010, Germania 2014, Belgia 2018. Poate în 2022 sau 2026, 20 sau 24 de ani după ultimul trofeu mondial. Singura echipă care nu este europeană care a câștigat Mondialul în Europa rămâne Brazilia lui Pelé în 1958. Se va repeta plictisitor Europa în semifinalele, un Euro mai mic, ca în 2006.
În 2018, s-a întâmplat ceva de care îmi era frică: optimismul exagerat și absența criticilor, ceva văzut deja în 2006 și 2014. Însă, a fost prima înfrângerea braziliană la un turneu final în care echipa chiar a jucat bine, a dat speranțe, a făcut ceva. În 2006, echipa a fost total umilită de Franța într-un meci rușinos. În 2010, Felipe Melo și Júlio César au distrus o echipă care nu avea nicio putere de reacție în momentul respectiv. În 2014, 1-7. Fără cuvinte.
Belgia a jucat un fotbal frumos și a avut chiar noroc într-un meci jucat foarte prost de Brazilia în ce privește șuturile pe poartă. În rarele ocazii bune ale noastre, belgienii aveau un Courtois inspirat. Fernandinho a făcut toatele greșelile posibile. Neymar regresează la toate capitolele. Coutinho n-a fost ce a fost cu Elveția, Costa Rica, Serbia și Mexico. Fagner a dovedit de ce joacă în Brazilia și nu în Europa în duelurile cu Hazard. Marcelo a lăsat fotbalul la Madrid. Gabriel Jesus nu a existat. Alisson a fost irelevant. Thiago Silva și Miranda, pe de altă parte, au buni.
Fac aici cinci puncte despre Mondialul Braziliei:

1 – Puțini brazilieni au învățat ceva după 1-7

Aroganța braziliană a lovit din nou în momentul în care Tite a făcut echipa națională. Multă lume vedea Brazilia deja campioană chiar după meciurile din preliminarii. Majoritatea brazilienilor au subestimat Belgia (așa cum am povestit la #PreviewMondial).

2 – Gabriel Jesus a fost o glumă

Tite a insistat, a insistat, a insistat, și a insistat încă o dată cu Gabriel Jesus, care în sfârșit a simțit presiunea (parcă nu simțea la Palmeiras, la City său chiar la Seleção înainte Mondialului). Băiatul pur și simplu nu a existat. Se vorbea în Brazilia despre „rolul tactic”, cum că ajuta ceilalți jucători. Păi, Roberto Firmino poate face exact ce facea Jesus, și mai mult. Vinovatul în acest caz este Tite. Cupa Mondială e un turneu scurt. Nu poți spera recuperarea un jucător în scurt timp. Trebuia să schimbe, nu a schimbat, și cine a ieșit cel mai rău din povestea astă este…Jesus.

3 – Fagner n-are nivel pentru Cupa Mondiala

Tite a chemat cel puțin doi jucători care au fost cu el când era antrenor la Corinthians: Fagner și Renato Augusto. Fagner, norocos sau nu, a câștigat titularizarea după accidentările lui Daniel Alves și a lui Danilo. Selecționerul nici măcar nu s-a gândit la Mariano sau Fabinho. Şi-a ales protejatul și a plătit prețul. Fagner a dat totul, și chiar şi aşa a fost puțin. Nu e vina lui, e vina cui l-a pus acolo. Fagner acum revine la Corinthians, unde este un fotbalist extrem de important și unul dintre cei mai buni în fotbalul autohton.

4 – Așteptările fanilor au fost nerealiste pentru că Tite nu e Dumnezeu

Tite a făcut puține greșeli, dar greșeli importante: menținerea lui Gabriel Jesus pe primul 11, a chemat pe Fagner și Renato Augusto, nu l-a scos din lot pe Fred când a avut șansa (care încă nu este total recuperat de o accidentare), n-a avut o variantă pentru o posibilă absență lui Casemiro, care este un fotbalist fundamental în această echipă.
Adenor „Tite” Bacchi a ajuns la Naționala după perioada groaznică a lui Dunga. Evident, a salvat echipa pentru că nu era posibil să fie mai rău decât era în momentul respectiv. E un antrenor foarte competent, lumea în Brazilia l-a contestat de foarte puține ori. Doar niște jurnaliști au adus în discuție poziţia lui, atâtă timp majoritatea îl trata ca un Mesia, un Dumnezeu și Tite nu e, nimeni nu e.
Tite merită să rămână selecționer, și pentru că e bun și poate face mai bine, să învețe din greșelile făcute în Rusia. Oricum n-are concurență de același nivel. 

5 – Neymar, Peter Pan-ul brazilian care a făcut toatele alegeri greșite

Neymar pleacă de la această ediție de Mondial cu o imagine mai mult rea decât cea cu care a intrat. Marcat de evoluții sale exagerate și chiar teatrale când cădea pe teren fără rost, lumea fotbalului şi-a pierdut total răbdarea. A fost mai rău decât în 2014. La 26 de ani, Neymar retrogradează în inimile fanilor! În Brazilia încă este numit afectuos „Menino Neymar”, „Menino Ney” (menino e „copil” său „băiat în portugheză). La 26 de ani e orice, dar nu e copil. Acest copil de 26 de ani face alegeri greșite de fiecare dată, din momentul în care a vrut să se transfere la PSG. Face alegeri greșite și pe teren. Nu vrea să crească, nu vrea să audă criticiile, n-are mentalitate să învețe din momentele dificile. E din ce în ce mai departe de Messi sau Ronaldo, iar fotbaliști ca Griezmann sau Mbappé sunt mai mult apropriați de ei.
Douăzeci și șase de ani. Neymar nu va fi mai bun decât este. Rămâne un mare talent care nu a atins potențialul prevăzut din cauza mentalității. O poveste foarte bine cunoscută de mine, ca brazilian, și de voi, ca români.

Pentru mine ca fan rămâne Campionatul Brazilian, unde Vasco este o glumă proastă, și fotbalul românesc, să văd ce va face Craiova în acest sezon.