Suedia a eliminat deja în drumul către sferturile de Mondial 4 forțe ale fotbalului:  Olanda în grupele preliminare, Italia în barajul pentru Rusia, Germania în grupa de la turneul final și Elveția în optimi. Da, Elveția care era considerată și ea mari favorită în fața suedezilor!
După prima victorie a englezilor la penalty din toată istoria naționalei, Gareth Southgate cu siguranță se simte suficient de încrezător pentru a duce echipa cel puțin în semifinale. Până atunci, vor da piept cu Suedia, care se află în această fază a competiției doar pentru a patra oară (ultima dată în 1994), față de Anglia care este la a noua astfel de prezență.

Suedia este mai bună fără Ibrahimovic! Faptul că selecționerul Janne Andersson l-a lăsat acasă pe cel mai bun suedez din ultimii 30 de ani a provocat multe discuții, dar Ibra nu a avea ce să caute în această echipă disciplinată, care a reușit să se transforme în marea surpriză a Mondialului din acest an.
Deși în amicale, suedezii nu au bătut aproape pe nimeni, nordicii au șocat lumea fotbalului cu evoluții solide în Rusia.
Suedia a mers din bine în mai bine de când au pierdut cu Germania în faza grupelor, a arătat un joc solid și limpede, trecând de o Elveție foarte imprevizibilă în optimi. Ceea ce e important de precizat e că suedezii au reușit să închidă poarta apărată de Robin Olsen, în 5 din ultimile 6 meciuri, cu excepția menționatei înfrângeri cu nemții.
Astfel, apărarea betonată a nordicilor va fi pusă la grea încercare de jucătorii entuziasmanți de atac ai englezilor, aceștia înscriind de 9 la acest turneu final, ce-i drept 6 dintre ele doar cu Panama, un adversar facil. De asemenea, vor fi cu siguranță plini de încredere după victoria la loviturile de departajare în fața Columbiei și sunt convins că nu vor lăsa nimic la întâmplare.
În ultimele 12 meciuri directe, Suedia conduce la victorii cu 4-2!

Din ce spun întâlnirile directe dintre cele 2 echipe, ne putem aștepta și astăzi la lovituri de la 11 metri, întrucât la turneele finale de Cupă Mondială, Anglia și Suedia au remizat de fiecare dată (1-1 în 2002 și 2-2 în 2006). Așadar, ar trebui să ne așteptăm la un meci cu puține goluri, luând în calcul și miza partidei, dar cu siguranță vom vedea adevărate bătălii pe teren, cu cel mai interesant duel cel dintre Andreas Granqvist, stăpânul apărării suedeze și Harry Kane, noul marcator de bază al Angliei. Steve McManaman, legendarul jucător englez spunea înaintea acestei partide că „echipa Angliei e la mare distanță de a fi câștigătoarea Cupei Mondiale, chiar dacă au eliminat un adversar dificil cum a fost echipa Columbiei. Aceștia trebuie să-și îmbunătățească jocul și cu siguranță următoarele 3 meciuri până la trofeu vor fi toate niște adevărate finale.”

Anglia visează la prima semifinală după 28 de ani! În 90, englezii erau reprezentați de jucători cu multă imaginație ca Waddle sau Gascoigne. În 2018, Anglia înseamnă Harry Kane, golgeterul Mondialului cu 6 goluri din 9 șuturi.
Southgate a creat o familie, o echipă care a depășit deja așteptările fanilor și care poate în acest meci cu Suedia să ajungă într-o semifinală nesperată.

Va lipsi suedezul Mikael Lustig, pentru cumul de galbene, prezent în toate celelalte meciuri de la acest Mondial, fiind o pierdere destul de grea pentru echipa lui Janne Andersson. La englezi nu va fi pe teren Jamie Vardy, în urma unei accidentări, acesta strângând 149 de minute până acum în competiție, din care 90 în meciul contra Belgiei.

Echipe probabile:

  • Suedia (4-4-2)

Olsen (28 ani, Copenhaga)
Olsson (30 ani, Swansea), Lindelof (23 ani, Man Utd), Granqvist (33 ani, liber), Augustinsson (24 ani, Werder)
Claesson (26 ani, Krasnodar), Svensson (31 ani, Seattle), Ekdal (28 ani, Hamburg), Forsberg (26 ani, Leipzig)
Toivonen (32 ani, Toulouse), Berg (31 ani, Al Ain)

  • Anglia (3-5-2)

Jordan Pickford (24 de ani, Everton)
Kyle Walker (28 de ani, Manchester City), John Stones (24 de ani, Manchester City), Harry Maguire (25 de ani, Leicester)
Kieran Trippier (27 de ani, Tottenham), Jesse Lingard (25 de ani, Manchester United), Jordan Henderson (28 de ani, Liverpool), Eric Dier (24 de ani, Tottenham), Ashley Young (32 de ani, Manchester United)
Raheem Sterling (23 de ani, Manchester City), Harry Kane (24 de ani, Tottenham)

Photo credit: as.com

Partida Suedia – Anglia, din faza sferturilor Cupei Mondiale va fi arbitrată de către Björn Kuipers (45 de ani) din Olanda, arbitru FIFA din 2006, fiind la centru în finala Champions League din 2014, dintre Real și Atletico. Acesta a fost votat Arbitrul anului 2013 pe site-ul arbitrilor de fotbal din Europa „The Third Team” și a apărut pe coperta publicației 2014-2015 „FIFA Laws of the Game”.

Meciul va începe la ora 17:00, pe Cosmos Arena din Samara, un teren ce poate aduna până la 45.000 de suporteri gălăgioși, fiind la a șasea găzduire a unui meci pentru acest turneu. Mizăm astfel pe o atmosferă încinsă pe arena care este așezată pe cel mai înalt punct din oraș, cu speranța că și echipele se vor ridica la înălțimea așteptărilor.