Prima semifinală, cea dintre Franța și Belgia, este și meciul de la care așteptăm cel mai mult din această fază a competiției. Chiar dacă până acum confruntările care pe hârtie promiteau cel mai mult, în teren au oferit mai puțin decât altele care erau privite cu o oarecare neîncredere, eu rămân optimist și aștept cu nerăbdare fluierul de start.

Va fi a 74-a întâlnire dintre cele două. Până acum, Belgia s-a impus de 30 de ori, iar Franța de 24 de ori.

Franța

Echipa lui Didier Deschamps a câștigat 4 din cele 5 meciuri disputate până acum și a remizat în meciul contra Danemarcei. Fără să impresioneze neapărat (în special în faza grupelor), francezii au arătat ca o echipă bine închegată, ce propune pe lângă jucătorii tehnici și de viteză, o foarte bună organizare, ce le conferă o stabilitate defensivă greu de deranjat.

Franța a șutat de 56 de ori la poartă, reușind să marcheze 8 goluri. Defensiva „cocoșilor galici” a fost învinsă de 4 ori până acum, însă e important să menționăm că 3 dintre aceste goluri au venit în partida contra Argentinei.

Echipa probabilă:

Așa cum ne-a obișnuit, Deschamps probabil va miza pe aceeași jucători și pe aceeași formație și împotriva Belgiei. Pavard, preferat probabil datorită disciplinei sale tactice superioare lui Sidibe și Hernandez, apariție pe fondul nerecuperării sportive complete a lui Mendy, vor fi și în această partidă fundașii laterali. În zona centrală, Kante va fi omul din fața apărării, ajutat de Pogba și Matuidi, absent contra Uruguayului.  Mbappe și Griezmann vor fi, alături de Giroud, oamenii responsabili cu amenințarea porții belgiene.

În ciuda faptului că pe hârtie Franța pare dispusă într-un 4-2-3-1, după cum am observat la această Cupă Mondială, așezarea din teren va fi alta. În faza de posesie, Kante o să coboare la nivelul fundașilor centrali pentru a le permite lui Pavard și Hernandez să urce. În atac, probabil Griezmann și Mbappe vor opta pentru niște poziții centrale, iar Matuidi și Pogba vor asigura tranziția negativă pe benzi în cazul unor tentative de contraatac ale Belgiei.

Defensiv, francezii se vor așeza fie într-un 4-4-2, fie într-un 4-1-4-1, încercând să închidă culoarele de pase și să pună presiune pe fundașii adverși.

Belgia

Adversarii Franței, belgienii, au depășit primul lor test real de la acest Mondial, Brazilia. Deși, (tot) pe hârtie, Belgia pleca cu șansa a doua, realitatea din teren a fost cu totul alta. Chiar dacă, per total, Brazilia are o echipă superioară valoric Belgiei, Martinez, antrenorul belgienilor, a știut să profite la maximum de slăbiciunile defensivei braziliene (mai ales în prima repriză) și s-a impus.

Martinez a surprins în două rânduri: o dată prin trecerea de la sistemul cu 5 fundași la cel cu 4 și, apoi, prin poziționarea lui Lukaku în partea dreaptă a atacului Belgiei. Această din urmă modificare își are explicația în poziția foarte ofensivă pe care o adoptă aproape mereu Marcelo. Fiind deseori mult prea avansat, Lukaku ocupa spațiul liber lăsat și îl obliga pe Miranda să-și părăsească poziția pentru a îl marca. De cealaltă parte, Hazard se poziționa și el foarte aproape de tușa laterală pentru a nu permite apărării braziliene să se regrupeze. Această abordare a creat mari probleme Braziliei, lucru care s-a văzut și la golul lui De Bruyne, un jucător despre care nu s-a vorbit atât de mult până acum, dar care s-a pus mereu în slujba echipei și a reprezentat motorul de la mijlocului terenului.

Belgia și-a câștigat toate meciurile disputate până în această fază, reușind să șuteze de 86 de ori la poartă, marcând 14 goluri. Defensiva a fost depășită de 5 ori.

Echipa probabilă: 

Mă aștept ca fără Meunier, Martinez să revină la sistemul cu 5 fundași, cu Chadli și Carrasco în roluri de wing-back. Zona centrală va fi betonată cu Witsel și Fellaini, iar în față foarte dinamicul trio: Hazard, De Bruyne și Lukaku. E de urmărit poziția lui Lukau și dacă Martinez va juca aceeași carte, cu el în bandă încercând să creeze spații în zona centrală sau dacă o să adopte poziția sa de „9” clasic.

Abordarea tehnico-tactică posibil să fie în nota clasică: o așezare organizată, compactă, care absoarbe presiunea și lansează contraatacuri fulger.

Stadionul pe care se va disputa partida este Krestovsky Stadium. Cu o capacitate de 68 000 de locuri, Krestovsky Stadium din Saint Petersburg a costat 1, 7 miliarde dolari, fiind cel mai scump stadion construit până acum.

Arbitrul semifinalei va fi Andrés Cunha din Uruguay.

Născut în Montevideo, arbitrul în vârstă de 42 de ani are o reputație ca fiind un arbitru foarte strict, ce pune mare preț pe disciplină. Rămâne de văzut în ce măsură va fi influența desfășurarea jocului.

Partida va putea fi urmărită în direct, marți seara, de la ora 21:00.