Poate că Didier Deschamps n-a construit o echipă spumoasă, care să practice un fotbal șampanie, dar a construit o echipă învingătoare. După cum am mai menționat pe parcursul acestui turneu, Franța a impresionat în puține momente prin jocul său ofensiv, dar defensiv a fost mereu la un nivel foarte înalt.

Deși Martinez a uimit lumea fotbalului prin abordarea tactică excelentă din partida contra Braziliei, astăzi parcă a fost același Martinez cu care eram obișnuiți. Un antrenor bun, decent, însă care nu poate emite un loc printre cei mai mari.

Haideți să vedem cum anume a reușit Franța să anihileze echipa cu cel mai bun atac de la acest Mondial.

Așezare

Didier Deschamps, conservator din fire și fidel ideii conform căreia dacă ceva merge bine, nu schimbi, a început meciul în același 4-3-3, cu distribuția pe care a preferat-o de-a lungul competiției.

De partea cealaltă, Martinez, chiar și fără Meunier a optat tot pentru un modul cu 4 fundași.

Deși grafica ne-a indicat un modul cu 3 fundași centrali, realitatea din teren a arătat altfel.

Chadli fundaș dreapta, alături de Alderweireld, Kompany și Vertonghen, în linia de mijloc Dembele, Witsel și Fellaini, iar în față trioul Hazard, Lukaku și De Bruyne.

Teama de Mbappe

Jucătorul momentului în tabăra franceză este, fără dubii, Mbappe. Tânărul jucător al PSG-ului nu încetează să uimească audiența cu fiecare apariție pe care o are, dovedind, pe lângă calitățile tehnice și fizice și o maturitate puțin întâlnită la un jucător de vârsta sa.

Martinez a analizat atent partida Franței cu Uruguayul și a văzut cum poate fi parțial oprit Mbappe. În meciul din sferturi, Oscar Tabarez l-a însărcinat pe fundașul său stânga, Laxalt, cu un marcaj om la om la Mbappe. Pentru că odată ce a pornit este foarte greu de oprit, soluția pentru Mbappe este să nu-l lași să pornească. Prin marcajul om la om rezolvi parțial această problemă.

Aceasta fost și abordarea lui Martinez.

Observăm în această imagine cum Vertonghen este dispus să îl urmărească până și la centrul terenului pe Mbappe. Această abordare are însă și riscuri.

Dacă jucătorul ofensiv este marcat om la om, posibilitățile sale cu mingea sunt limitate, însă cresc cele care nu implică posesie balonului. Prin mișcarea sa, Mbappe îl atrage în zona centrală pe Vertonghen, creând astfel un spațiu mare în zona stângă defensivă a belgienilor, pe care Pavard, așa cum vedem, este gata să o exploateze.

Chadli fundaș dreapta

Cum Vertonghen era ocupat constant cu urmărirea lui Mbappe, Chadli a primit permisiunea de a juca mai ofensiv.

Chadli, în plan îndepărtat, este în rol de extremă pe fază de posesie, în timp ce Vertonghen rămâne alături de cei 2 fundași centrali.

Iar francezii au știut să profite de această animație defensivă.

Pogba, care a făcut un meci foarte bun, reușește să avanseze. Chadli, care a jucat în dese rânduri în poziție de extremă, este prins în afara poziției, lucru speculat excelent de inteligentul Giroud. Această mișcare a făcut ca defensiva Belgiei să fie întinsă, iar Mbappe s-a strecurat imediat în spațiul creat.

Nu-i putem reproșa prea multe lui Chadli, dat fiind faptul că nu aceasta este poziția sa naturală.

Chiar și așa, vedem și în această captură cum el nu reușește să se coordoneze cu ai săi colegi și anulează pasul la ofsaid.

Defensivă impenetrabilă

Franța a făcut diferența în acest meci câștigând bătălia defensivă.

Toți jucătorii, fără excepție, participă la faza defensivă, și fiecare își are în vizor oponentul.

La această impresionantă distribuție defensivă, Deschamps a alăturat și o poziționare a acelor 3 atacanți, Giroud, Griezmann, Mbappe, astfel încât aceștia să blocheze orice tentativă de pasă a fundașilor belgieni către mijlocași.

Construcția a fost astfel extrem de mult îngreunată și asta s-a văzut din jocul ofensiv prestat de Belgia. Singurele momente când băieții lui Martinez au fost periculoși au fost atunci când francezii greșeau la nivel individual sau atunci când Hazard reușea o acțiune pe cont propriu

De asemenea, Franța nu s-a sfiit să joace chiar și cu 6 fundași. Pogba (pentru a-l opri pe Fellaini) și Matuidi/Kante  au coborât în multe rânduri în linie cu cei 4 fundași.

Spațiu pe benzi

Belgienii au încercat aglomerând zona centrală să creeze spațiu în zonele laterale, însă n-au avut acolo oamenii necesari pentru a fructifica acest avantaj. Vertonghen era țintuit de Mbappe, iar Chadli nu a fost mereu acolo când trebuia să fie, iar centrările sale au fost deficitare.

Chiar dacă Belgia a schimbat, introducându-l pe Mertens care a preluat poziția mai ofensivă a lui De Bruyne (care a fost unul dintre cei mai slabi jucători de pe teren), pentru ca acesta din urmă să se implice mai mult în construcție fără ca Belgia să piardă un om în față, lucrurile nu s-au îmbunătățit.

Concluzii

Victoria împotriva Braziliei pare să fi fost rezultatul unei inspirații de moment a lui Martinez. În această partidă spaniolul nu a avut soluții și a fost surclasat la mai toate capitolele de Didier Deschamps.

Franța arată foarte bine defensiv, iar ofensiv are individualitățile necesare pentru a străpunge orice apărare. Cinismul lui Deschamps poate nu i-a adus un loc fruntaș în clasamentele de popularitate, însă l-a propulsat în finala Campionatului Mondial, de unde pornește ca favorit indiferent dacă împotriva Croației sau Angliei.