Când echipa de fotbal a Angliei a ajuns ultima oară în semifinalele unui Mondial, Croația nici măcar nu era separată ca țară. Privind din acest unghi, putem face o comparație a nivelului tradiției și continuității sportului în cele 2 țări. Totuși, Croația reprezintă un monument de muncă și seriozitate, lucruri care fac ca această calificare să nu fie o surpriză pentru Planeta Fotbal. Cu toate că nu au avut adversari de renume și au câștigat in extremis în ambele faze eliminatorii de până acum, echipa lui Zlatko Dalic arată foarte bine și pe hârtie, dar și în teren. Mai mult, este singura echipă din istoria competiției care reușește să câștige 2 runde consecutive de penalty-uri.

Istoria scurtă a confruntărilor arată 4 victorii ale englezilor, 2 ale croaților și un rezultat de egalitate. Ce e cel mai important e faptul că se înscriu multe goluri între cele 2 formații, ultimul meci fiind un 5-1 câștigat de insulari în calificările pentru CM 2010.

Croația, pe urmele lui Suker și Boban

Mijlocul format din mari rivali în La Liga, Luka Modric și Ivan Rakitic, face ca întreg jocul să se îndrepte în favoarea echipei lor. Modric, cu 2 pase de gol și un gol magnific cu Argentina, este cu siguranță unul dintre cei mai buni mijlocași box-to-box ai generației sale. Rakitic, deloc departe de performanțele colegului său, a muncit enorm în victoria contra rușilor, alergând 13,3 km. Cu toate că a marcat doar un gol, ultimul din meciul de tristă amintire pentru argentinieni, a strălucit la această Cupă Mondială prin efort și citirea jocului. Cu pase precise, cum ne-au obișnuit deja, cei 2 ar putea să destabilizeze apărarea formată din doar 3 fundași ai englezilor, aripile Trippier și Young fiind deseori prinși în față pentru a centra în careu.

Ultimul meci al Croației

Adversar: Rusia

Scor: 2-2, învingătoare 4-3 la penalty-uri

Marcatori: Kramaric 39′, Vida 101′

Posesie: 65%

Șuturi pe poartă: 3

Procentajul paselor reușite: 81%

Cartonașe galbene/roșii: 4/0


Anglia, noua generație

Noua senzație a englezilor, Harry Maguire și nu Kane, de data aceasta, a reușit un gol important în meciul cu Suedia, cel de 1-0, iar Anglia demonstrează că deși are golgheterul acestui Mondial, cu 6 reușite, victoriile au rezultat în urma unui joc colectiv. Oricine poate marca! Gareth Southgate le oferă jucătorilor libertate pe teren, cu disciplină în defensivă, viteză în atac, dar trebuie luat în considerare faptul că multe din goluri au provenit datorită fazelor fixe, mai exact 8 din cele 11 marcate. Mulți critici au lăudat forța grupului din lotul Angliei, antrenorul fiind un factor determinant, dar, după cum am mai spus cu altă ocazie, lipsa presiunii de dinaintea turneului reprezintă motorul motivației englezilor.

Ultimul meci al Angliei

Adversar: Suedia

Scor: 2-0

Marcatori: Maguire 30′, Alli 59′

Posesie: 58%

Șuturi pe poartă: 2

Procentajul paselor reușite: 80%

Cartonașe galbene/roșii: 1/0

Croația va fi destul de obosită după cele 120 de minute și lovituri de departajare cu rușii, pe lângă cele cu danezii, dar Zlatko Dalic nu prea are de ales și va trebui să utilizeze aproapte aceiași jucători pentru această semifinală, mai puțin Vrsajlko, accidentat.

Echipele probabile:

  • Croația (4-2-3-1)

Danijel Subasic (33 de ani, Monaco)

Tin Jedvaj (22 de ani, Leverkusen), Domagoj Vida (29 de ani, Beșiktaș), Dejan Lovren (29 de ani, Liverpool), Ivan Strinic (30 de ani, AC Milan)

Modric (32 de ani, Real Madrid), Rakitic (30 de ani, Barcelona)

Rebic (24 de ani, Frankfurt), Kramaric (27 de ani, Hoffenheim), Perisic (29 de ani, Inter Milano)

Mandzukic (32 de ani, Juventus)

Pentru englezi, mizez pe o surpriză în atac, după ce Sterling pare că încă nu și-a intrat în ritm, iar la mijloc, Southgate va avea nevoie de forță și disciplină.

  • Anglia (3-5-2)

Jordan Pickford (24 de ani, Everton)

Kyle Walker (28 de ani, Manchester City), John Stones (24 de ani, Manchester City), Harry Maguire (25 de ani, Leicester)

Kieran Trippier (27 de ani, Tottenham), Eric Dier (24 de ani, Tottenham), Jordan Henderson (28 de ani, Liverpool), Dele Alli (22 de ani, Tottenham), Ashley Young (32 de ani, Manchester United)

Jesse Lingard (25 de ani, Manchester United)  Harry Kane (24 de ani, Tottenham)

Ashley Young, cel care a împlinit 33 de ani pe 9 iulie, unul din veteranii echipei și un jucător constant la acest turneu, spunea înaintea acestui meci:

„E un vis pe care îl ai de mic copil, de a juca la Cupa Mondială, de a câștiga Cupa Mondială. Nu vrem să ne lăsăm purtați de val, vrem să rămânem cu picioarele pe pământ. Toată lumea trage în aceeași direcție și ne vom pregăti în același mod în care am făcut-o și pentru celelalte meciuri.”

Zlatko Dalic, antrenorul croaților, e de părere că pe lângă factorul uman, o mare parte din această ecuație a calificării o reprezintă partea financiară. Cu toate că nu vorbim aici despre un meci între echipe de club, acesta declară că:

„Dacă reușim să blocăm echipa Angliei, va fi și mai extraordinar decât ce am realizat până acum. Lotul lor provine din cel mai bun campionat din lume, au mult mai mulți bani decât noi. Noi, din puținul pe care îl avem ne luptăm și ne arătăm calitățile. Dacă am avea banii lor, limita ar fi cerul.”

Au rămas doar echipe din Europa în semifinale, din care numai 2 își vor disputa trofeul suprem, pe 15 iulie, în marea finală a Campionatului Mondial. Prima, o cunoaștem deja, e Franța.

A doua o vom afla în această seară, pe stadionul Luzhniki, perla Moscovei, o „pajiște” superbă, cu 81.000 de locuri, pe care Cristiano Ronaldo a cunoscut pentru prima dată gustul victoriei în Champions League. Construit de sovietici în 1955, stadionul a avut parte de mai multe renovări, ultima și cea mai mare, în 2017, chiar pentru această Cupă Mondială. Au renunțat atunci la pistele pentru alergat pentru a mări capacitatea locurilor acestei arene, care va fi și gazda finalei.

La centru va fi Cüneyt Çakır (41 de ani), deja celebrul arbitru turc, care nu e prea iubit de fanii englezi, având o istorie în acordarea cartonașelor roșii  echipelor din Premier League în competițiile europene și mai mult, eliminându-l pe căpitanul Steven Gerrard într-un meci Anglia – Ucraina, în 2012.