Italia și Olanda nici nu s-au obosit să facă drumul până în Rusia. Germania și Spania nu și-au despachetat toate bagajele, Argentina s-a făcut de râs, Brazilia s-a tăvălit de plâns, iar Anglia și Belgia s-au înecat la mal.
Uite așa avem o finală mondială inedită și de foarte puțini scontată. Doar Uruguay este o țară mai mică decât Croația dintre cele care au jucat în finala Cupei Mondiale, iar francezii confirmă ca au o generație minunată și după finala Euro2016 au ajuns și în finala Mondialului găzduit de Rusia.
Avem două echipe frumoase care nu au pierdut niciun meci la acest turneu final, iar finala de pe Lujniki este o ocazie uriașă în primul rând pentru croați care au o generație extraordinară în apogeul ei fotbalistic.

Croația a stat cu un meci mai mult pe teren la acest turneu final pentru că a jucat prelungiri la toate meciurile eliminatorii și penaltyuri în optimi cu Danemarca și în sferturi cu Rusia.
Croația nu a bătut niciodată Franța, iar cel mai dureros eșec a fost la Mondialul din 98, când Thuram a reușit cele două goluri din cariera la națională și francezii cu câștigat cu 2-1 semifinala mondială.
Ultimul meci direct a fost 0-0 în 2011 și chiar dacă au trecut 7 ani sunt șapte croați care au venit în Rusia pentru a juca marea finală. De asemenea, Lloris și Matuidi vor fi pe teren pentru francezi.

Photo credit: facebook.com/equipedefrance

Franța este favorita finalei! Motivele sunt evidente: e echipa cu un parcurs mai liniștit, cu valoare superioară în defensivă și mai odihnită.
Deschamps pare că îl copiază pe Zidane în perioada Real, când echipa era programată să joace din ce în ce mai bine cu punctul maxim la finală. Așa a câștigat Realul lui Zidane trei trofee Champions League la rând și așa vrea și Deschamps să devină al treilea om care cucerește titlul mondial și ca jucător și ca selecționer. Primii doi au fost brazilianul Zagallo și neamțul Beckenbauer.
Naționala Franței este un mix cultural și fotbalistic foarte reușit. Milionarul din poartă, Lloris (tatăl său este bancher  catalan pe Coasta de Azur) a luat gol din acțiune doar de la Argentina la acest Mondial cu ajutorul lui Varane (originar din Insula Martinica din Caraibe), Umtiti (născut în Camerun), Lucas Hernandez (bunici spanioli) si Pavard (bunici belgieni). Odată ce urcăm în atac lucrurile sunt cel puțin la fel de interesante. Paul Pogba are părinți din Guineea, iar fratele său joacă pentru această țară africană, N’Golo Kante are părinți din Mali, Blaise Matuidi are origini in Congo și Angola, Antoine Griezmann are un tată de origine germană, Kylian Mbappe este născut la Paris dintr-un tată camerunez și o mamă din Algeria, iar Olivier Giroud are bunici italieni.
Deschamps a reușit să transforme acest amalgam de culturi într-o armată disciplinată și pregătită de asaltul final pentru titlul mondial.

Drumul Franței până în finala mondială de la Moscova

Franța – Australia 2-1 (Griezmann p, autogol)
Franța – Peru 1-0 (Mbappe)
Danemarca – Franța 0-0
Franța – Argentina 4-3 (Griezmann, Pavard, Mbappe, Mbappe)
Uruguay – Franța 0-2 (Varane, Griezmann)
Franța – Belgia 1-0 (Umtiti)


Croația este outsiderul perfect pentru o finală mondială frumoasă! Selecționerul Zlatko Dalic a creat o echipă în care imaginația, dorința, spiritul de sacrificiu și experiența se îmbină extraordinar. Croații au reușit să ajungă la finala de la Moscova ca un soldat extenuat, dar cu moralul extrem de ridicat. Două meciuri câștigate la penaltyuri cu un Subasic miraculos și un gol al calificării în minutul 109 reușit de “bestia” Mandzukic împotriva Angliei în semifinală. Asta e bilanțul bătăliilor lungi, dar victorioase ale croaților în fazele elimininatorii de la acest turneu final.
O țară cu doar 4 milioane de locuitori, dar o țară care dă campioana mondială la polo, are 7 jucători în NBA și a dat lumii zeci de campioni mondiali la diverse sporturi în ultimii 20 de ani.
Forța croaților este dată de cei doi jucători talentați și experimentași de la mijlocul terenului, Modric de la Real Madrid și Rakitic e la Barcelona. Într-o națională în care vedetele sunt niște băieți care aleargă mai mult decât ceilalți, Dalic a reușit să adune ca într-o familie pe toată lumea la aceeași masă, iar felurile de mâncare a fost mereu aceleași. Cine a greșit s-a autoexclus. Chiar la primul meci, atacantul Kalinic a refuzat să intre în teren în minutul 88, iar selecționerul l-a trimis acasă, iar Federația a anunțat că nu va primi medalie și nu va fi chemat la petrecerea de luni de la Zagreb.
„În fața Franței, la Moscova în această finală mondială nu vor fi 11, ci 4,5 milioane de fotbaliști. Putem, trebuie să putem câștiga această finală unică în istoria Croației” a spus Ivan Rakitic, mijlocașul Barcelonei care a jucat 120 de minute cu febră 39 în semifinala câștigată în fața Angliei.

Drumul Croației până în finala mondială de la Moscova

Croația – Nigeria 2-0 (autogol, Modric p)
Argentina – Croația 0-3 (Rebic, Modric, Rakitic)
Islanda – Croația 1-2 (Perisic, Badelj)
Croația – Danemarca 4-3 după penaltyuri, 1-1 după 120 de minute (Mandzukic)
Rusia – Croația 5-6 după penaltyuri, 2-2 după 120 de minute (Karmaric, Vida)
Croația – Anglia 2-1 (Perisic, Mandzukic)

Echipe probabile

FRANŢA
LLORIS (31 ani, Tottenham)
PAVARD (22 ani, Stuttgart) VARANE (25 ani, Real M) UMTITI (24 ani, Barcelona) LUCAS (22 ani, Atletico)
POGBA (25 ani, Man Utd) KANTE (27 ani, Chelsea) MATUIDI (31 ani, Juventus)
GRIEZMANN (27 ani, Atletico) MBAPPE (19 ani, PSG)
GIROUD (31 ani, Chelsea)

CROAŢIA
SUBASIC (33 ani, Monaco)
VRSALJKO (26 ani, Atletico) LOVREN (29 ani, Liverpool) VIDA (29 ani, Dinamo Kiev) STRINIC (30 ani, Milan)
RAKITIC (30 ani, Barcelona) BROZOVIC (25 ani, Inter)
PERISIC (29 ani, Inter) MODRIC (32 ani, Real M) REBIC (24 ani, Eintracht)
MANDZUKIC (32 ani, Juventus)


Nestor Pitana este arbitrul finalei. Argentinianul de 43 de ani a fost actor în tinerețe și are o medie de 5 cartonașe galbene pe meci în carieră.

Finala mondială se va juca pe impunătorul stadion Lujniki. Povestea arenei moscovite de 81 de mii de locuri, dar a celorlalte stadioane frumoase construite pentru acest turneu final o găsiți aici.