Din primul moment pe Stade de la Beaujoire am simţit magia acestei echipe. Se întampla in anul 2014 la un meci FC Nantes – Lens. Aparent un meci banal, dar pentru mine a fost mai mult de atât. Am rămas surprins să văd un stadion plin la un meci dintre două echipe care in acel sezon s-au luptat pentru salvarea de la retrogradare. Să admir o galerie uimitoare , care a cântat pe tot parcursul celor 90 de minute. Au trecut de atunci 4 ani şi am reuşit să văd ,,live” aproape 50 de partide ale ,,Canarilor”. Toata lumea se miră că am ales să susțin această echipă, care in ultimele sezoane a luptat pentru salvarea de la retrogradare, dar cred că pasiunea pentru o echipă trebuie să țină indiferent de poziția în clasament sau liga in care joacă.

FC Nantes – un club , un oraș , o regiune , o academie , o istorie , un palmares . O echipă care a trecut prin momente magice , momente bune , dar si momente grele si pline de suferință. O echipa care a trecut uşor de la extaz la agonie , de la performanțe uriaşe , la retrogradare si anonimat. Totuși, cel mai important lucru este că , suporterii au ramas mereu langă echipă, indiferent de ligă şi rezultate.

Astăzi vom încerca să realizăm cel mai bun 11 din istoria acestei echipe.


PORTAR : MICKAEL LANDREAU

Născut in Nantes, Landreau și-a petrecut junioratul la academia ,,Canarilor”. A debutat la vârsta de 17 ani într-un meci împotriva celor de la Bastia, meci in care a impresionat pe toata lumea . A petrecut 10 ani la FC Nantes, cu care a reușit să câştige 3 trofee.

FUNDAŞ DREAPTA : MAXIME BOSSIS

Jucător important al Franței in perioada 1976-1986, pentru care a adunat 76 de partide, Bossis a fost genul de fundaş preocupat de faza ofensivă. A jucat la Nantes timp de 13 sezoane, cu care a câştigat 3 campionate ale Franței si o cupă a Franței.

FUNDAȘ CENTRAL (1): MARIO YEPES

Chiar dacă a petrecut doar 3 sezoane pe Stade de la Beaujoire, Mario Yepes rămane un jucător important in inima suporterilor “galben-verzi”. Stilul său de fundaș de fier, fără viteză, dar cu dese deposedării si alunecării exemplare, fac din Mario Yepes unul dintre cei mai mari fundaşi care au trecut pe la FC Nantes

FUNDAȘ CENTRAL (2) : NESTOR FABBRI

Supranumit de fani ,,El Presidente” , Nestor Fabbri a fost un fundaş inteligent, cu un simț de anticipare si un plasament excepțional, cum rar mai vezi in zilele noaste la un fundaş central. A jucat doar 4 sezoane pentru FC Nantes, cu care a reuşit să câştige un campionat si două cupe ale Franței.

FUNDAȘ STANGA: CHRISTIAN KAREMBEU

Karembeu a fost un jucător foarte puternic, care se baza pe forță, dar si cu calitați excelente de recuperare la mijlocul terenului, şi în ciuda fizicului său, a fost si un jucător cu o viteza bună. Junioratul şi l-a petrecut la academia celor de la FC Nantes, la echipa mare debutând la 20 de ani. A câștigat un titlu de campion cu FC Nantes.

MIJLOCAȘ DREAPTA : DA ROCHA

Da Rocha reprezintă un simbol pentru FC Nantes, pentru care a jucat timp de 14 sezoane. Apogeul carierei l-a reprezentat începutul anilor 2000, fiind unul dintre cei mai buni mijlocaşi din Ligue 1 din acea perioadă. In anul 2001, dupa ce a câştigat titlul de campion cu FC Nantes, aceasta a refuzat o oferta de la Liverpool, pentru a ramane pe Stade de la Beaujoire. În cele 14 sezoane petrecute pentru “galben-verzi” a câştigat 5 trofee.

MIJLOCAȘ CENTRAL (1) : HENRI MICHEL

Poate cel mai mare jucător al celor de la FC Nantes. A evoluat timp de 16 sezone pentru “Canari”, fiind un jucător exponențial, un luptător la mijlocul terenului, un bun căpitan, cu calitaţii defensive extraordinare. A câştigat 3 campionate cu Nantes şi a participat la Campionatul Mondial din 1978, împreuna cu naționala Franței.

MIJLOCAȘ CENTRAL (2) :ERIC CARRIERE

Eric Carriere a făcut parte din marea echipa FC Nantes de la sfârșitul anilor ‘90. Un mijlocaș central tehnic, căruia îi plăcea să urce foarte mult in atac. Bun pasator, tehnic si cu un foarte bun simț de anticipație. Avand aceste calitați, s-a pliat perfect pe celebrul ,,Jeu a la Nantaise”

MIJLOCAȘ STANGA : LOIC AMISSE

O altă legenda a clubului, Loic Amisse, a fost nu mai puțin de 17 ani jucător al celor de la FC Nantes cu care a reușit să câştige 5 trofee. Un jucător rapid, tehnic, cu un stâng extraordinar. Este reunoscut in fotbalul francez pentru driblingul său si centrările precise.A devenit o parte esențială a echipei, in perioada in care Nantes a fost antrenată de Jean Claude Suaudeau, dar şi în perioada lui Jean Vincent.

ATACANT (1) : JAPHET N’DORAM

Poreclit ,,Le Sorcier de la Beaujoire” ( Vrajitorul de la Beaujoire) N’Doram a fost un jucător extraordinar, cu un simț al porți cum rar vezi. Cu un șut puternic, lovitură de cap buna, dar și tehnică şi viteză, in ciuda faptului că era un jucător solid si înalt. A făcut parte din marea echipă a lui Nantes, care in sezonul 1995-1996 a jucat semifinala de Champions League. A câştigat un singur trofeu cu FC Nantes in anul 1995.

ATACANT (2): VAHID HALILHODZIC

A ajuns pe Stade de la Beaujoire in anul 1981, refuzând echipe bune din acea perioadă precum : Leeds, Torino sau Stuttgart. Halilhodzic a petrecut 5 ani în tricoul ,,Canarilor”. marcat 111 goluri in cele 192 de apariti pentru ,,Canari”, ieşind în evidență prin tehnica sa extraordinara si pasele foarte bune, rar găsite la un atacant. A fost golgeter al campionatului francez in doua sezoane : 1981-1982, 1984-1985.Chiar daca nu l-am prins jucând, pentru mine e unul dintre cei mai buni atacanți pe care l-am văzut vreodată.

ANTRENOR: JEAN CLAUDE SUAUDEAU

La antrenor decizia a fost uşor de luat . Cei 21 de ani petrecuți pe banca celor de la FC Nantes , fac din Jean Claude Suaudeau cel mai mare antrenor al ,,galben-verzilor”, dar şi unul dintre cei mai mari antrenori francezi. Are in palmares doar 3 trofee, 2 titluri de campion al Franței si o cupă , dar a fost şi de 3 ori antrenorul anului în fotbalul francez (1985, 1992, 1994)