Cristiano Ronaldo este unul dintre cele mai pronunțate nume din prezent, în toate colțurile lumii. După ce a purtat timp de 9 ani tricoul lui Real Madrid, portughezul în vârstă de 33 de ani va juca din sezonul următor pentru Juventus Torino.
Rezultatele și cifrele sale sunt rodul unei pregătiri fizice impresionante. Cristiano se antrenează la baza clubului, acasă și în orice loc care îi permite să facă câteva serii de abdomene. Câteva sute sau poate chiar mii, în zilele bune. Știu că pare greu de crezut, dar și  Cristiano Ronaldo are parte de perioade mai puțin bune.
În documentarul „Ronaldo”, el povestește cum a plecat de acasă, din Madeira, pentru a juca la Sporting Lisabona. Departe de casă și de familie, Cristiano s-a trezit singur, printre străini. Uneori plângea, dar colegii și antrenamentele l-au ajutat să se concentreze doar pe fotbal.
Chiar dacă acum nu mai este un copil speriat, Ronaldo preferă să petreacă cel mai mult timp de unul singur. Când nu are meciuri sau antrenamente, el stă cu familia și cu puținii prieteni în care spune el că are încredere cu adevărat. În rest, este doar el. În acest fel nu trebuie să depindă de nimeni.  În puținul timp liber pe care îl are de-a lungul sezonului, el alege să se antreneze și acasă. La sala de forță sau la piscină, Cristiano lucrează în mod constant.

Mike Littlelhales, doctorul de somn al lui Cristiano Ronaldo. Sursa foto: Daily Mail

Pe lângă o alimentație demnă de un atlet desăvârșit, el are și un program de somn special. Portughezul doarme de 5 ori pe zi câte 90 de minute. Acest „antrenament” i-a fost prescris de Nick Littlehales, antrenorul personal al naționalei Portugaliei. Cristiano se culcă de fiecare dată în așternuturi noi, în poziția fetușului, iar cu o oră și jumătate înainte de somn închide televizorul, laptopul și telefonul, pentru a dormi liniștit. Ronaldo pare că trăiește într-un antrenament continuu. Nu ne mai miră că are condiția fizică a unui jucător de 20 de ani.

„Îmi place presiunea”. Pare greu de crezut, dar presiunea reprezintă nucleul vieții lui Cristiano. Atunci când simte presiunea meciurilor, a presei și a suporterilor, jocul îi iese excelent. Fără ea nu s-ar descurca la fel de bine. Presiunea îl face să se concentreze și să-și dorească și mai mult victoria. Pentru el asta contează cel mai mult: să câștige.
„Iar când nu voi mai simți presiunea, atunci mă voi retrage”. Să sperăm că va fi mult timp sub presiune, ca o locomotivă care nu se satură să străbată gările fotbalului în lung și-n lat.

Voința de neclintit a lui Cristiano a fost hrănită și de evenimentele nefericite din copilăria sa. Tatăl său obișnuia să bea mult, astfel încât între cei doi nu a existat niciodată o legătura puternică. Deși nu era violent, dependența l-a făcut să rateze clipe importante din viața fiului său. Alcoolul l-a înstrăinat de familie și l-a îmbolnăvit. A murit pe vremea când Cristiano juca la Sporting. Ronaldo a suferit, dar în același timp a simțit și o imensă frustrare. Și-ar fi dorit să aibă un tată normal, care să îl urmărească în timpul meciurilor și să se bucure alături de fiul său. Să vadă că băiatul lui a reușit.
Lipsa tatălui a accentuat și mai tare relația dintre Cristiano și mama lui. Ea este o persoană emotivă care trăiește la intensitate maximă toate meciurile.
Când stăteau în Madeira, Ronaldo și familia sa nu aveau o situație financiară foarte bună. Tatăl și fratele mai mare munceau pe șantier și aduceau în casă cât de mulți bani puteau. Cristiano a vrut dintotdeauna să fie altceva. Să iasă din acest mediu. Să fie cel mai bun.
La finalul documentarului, aflat la masa împreună cu familia și câțiva prieteni, după victoria Realului din El Clasico, Cristiano îi amintește mamei sale, în spirit de glumă, că a vrut să renunțe la el înainte de naștere.

„Nu voiai să mă nasc și acum sunt aici să vă ajut pe toți”.

Cristiano a dus o viață grea. Dintotdeauna a simțit presiunea, ajungând să se obișnuiască cu ea și chiar să-i placă. Nu era foarte talentat și nici nu avea fizic de sportiv. Pe cât de mic și slab era, pe atât de mari erau ambiția , dorința și curajul său. A luat în piept viața și a plecat la Lisabona. A muncit din greu, a plâns și a strâns din dinți. Pentru unii e arogant, iar pentru alții este un idol. E dovada că dacă muncești și îți dorești, poți face orice. Dar orice. Chiar să ajungi la Real Madrid și să-ți strige numele 80.000 de oameni. Sau să ajungi primul cuvânt pe care unii copii îl învață. Sau să fii Cristiano Ronaldo.

Mulți nu credeau în el și spuneau că o să eșueze. Mulți continuă să creadă asta. El continuă să lupte și când lumea îi spune „Nu poți!” , le răspunde mereu în același fel: Siiii.

Pentru a cunoaște mai bine viața emoționantă lui Cristiano Ronaldo vă invit să participați la un concurs. Organizat împreună cu Preda Publishing, acest concurs poate fi câștigat de oricine care dă like paginii de facebook ionalexandru.ro, dă share pe facebook acestei postări și răspunde în zona de comentarii al postării de pe facebook la întrebarea “Cum poate fi caraterizat Cristiano Ronaldo în trei cuvinte?”

Concursul ține până vineri la ora 23.59, iar câștigătoriul cărții lui Luca Caioli, „Ronaldo, Obsesia pentru perfecțiune” va fi desemanat cu ajutorul random.org și va fi anunțat sâmbătă.