Badmintonul este un sport pe care asiaticii l-au dominat încă de la primul fluturaș lovit peste fileu, dar există un popor european care nu este de acord cu această dominație!
Danezul Viktor Axelsen a dărâmat orice prejudecată din acest sport în 2017 când a cucerit titlul mondial și a devenit primul european care savurează cu o bere în față faptul că a devenit lider în clasamentul mondial de la badminton, în ultimii 20 de ani. „Eram copil și am visat asta. Nimeni și nimic nu a putut să ma oprească” a spus puștiul de 24 de ani din Odense, după ce a dat de pământ cu deținătorul titlului mondial și a celui olimpic în semifinale, chinezul Chen Long și a celui mai bun jucător din istoria acestui sport, de cinci ori campion mondial, chinezul Lin Dan.
Viktor Axelsen și-a anunțat performanța minunată prin câștigarea titlului mondial la juniori în 2010, dar asiaticii nu l-au băgat în seamă. Uriașul de 1.94 m putea să joace handbal sau putea să fie un atacant clasic de la fotbal, dar are o elasticitate neobișnuită. Așa a ales încă de copil badmintonul, iar faptul că s-a antrenat timp ce doi ani în China l-a ajutat foarte mult în meciurile decisive din punct de vedere mental. De altfel, Viktor vorbește daneză, engleză și…chineză pentru a înțelege mai bine mentalitatea puternicilor adversari.

Călătoria miraculoasă de 16 luni a început pentru Viktor la Campionatul European. Succesul din fața conaționalului Jan Jorgensen a fost primul semn că poate răsturnat toate ierarhiile din acest sport. La numai câteva săptămâni distanța, Axelsen a ajutat Danemarca să câștige în premieră, după nouă finale ratate, prestigiosul trofeu Thomas Cup. Cinci din cele șase partide, inclusiv cea din finală cu indonezianul Sugiarto, au fost câștigate ușor, în două seturi. Bronzul de la Olimpiada de Rio l-a ambiționat și mai mult pe danez, care spunea la revenirea acasă: „Succesele abia acum încep să vină!”. Campionatul Mondial a fost la Glasgow, iar Viktor știa că acesta este momentul potrivit. Încă din primul tur a dat de un asiatic și nu s-a mai oprit până în finală. Victoriile cu Chen Long și Lin Dan au fost entuziasmante, în doar două seturi, iar danezul cu alură de actor de la Hollywood a câștigat trofeul pe care asiaticii îl arestaseră în ultimii 20 de ani.

Danezii câștigă acest titlu mondial la badminton o dată la 20 de ani. În 1977, la prima ediție, a fost Flemming Delfs, dar a fost după un turneu final fără chinezi, iar în 1997 a venit rândul lui Peter Rasmussen.
Cei trei campioni mondiali din badminton veniți din țara cu 6 milioane de locuitori au fost invitați să răspundă la o întrebare. „Care este principala calitate a unui campion din badminton?” Fără să știe unul de celălalt toți trei au răspuns același lucru „RĂBDAREA!”