Când ești mic, tot ce contează este să te joci. Responsabilitățile cu care se confruntă adulții în fiecare zi ți se par la kilometri distanță de universul tău concentrat în jurul desenelor animate și al super-eroilor. Dimineața te trezești cu gândul la joacă, iar seara adormi extenuat de la cât ai alergat în parc și prin fața blocului. Apoi aștepți să te trezești și s-o iei de la început.
Unii copii au dormitoare pline de jucării de care se plictisesc și uită. Alții preferă o singură jucărie de care nu se pot despărți. Pentru Leo Messi, mingea este darul primit în copilărie de care nu s-a putut despărți niciodată. Nu s-a plictisit nici când ploua și terenul era plin de noroi și nici nu a uitat-o prin parc atunci când se grăbea la masă. A fost mereu atent cu ea și, cu timpul, au devenit cei mai buni prieteni.

Messi a început să joace fotbal când avea numai 5 ani la un club din orașul său natal, Rosario. Antrenorul era chiar tatăl său care, atunci când nu muncea la fabrică, trecea la treburi mult mai serioase și mai importante: fotbalul. În 1995, micuțul Leo s-a mutat la echipa vecină Newell’s Old Boys, unde a jucat până la vârsta de 13 ani. În acea perioadă, Messi a fost diagnosticat cu deficit de hormon de creștere. Astfel, dezvoltarea fizică se anunța ca o problemă pentru cariera sa.  Cei de la River Plate s-au arătat interesați de tratament, dar nu aveau destui bani ca să i-l asigure în fiecare lună.

În ciuda înălțimii, Messi compensa cu talentul nativ. Reușea să dribleze adversarii cu o ușurință rar întâlnită pe terenul de fotbal. Era mic, rapid și greu de oprit. Talentul și determinarea sa nu au fost ignorate de cluburile mari din Europa. Astfel, în anul 2000, directorul sportiv al Barcelonei a aflat despre Messi și l-a adus în probe la clubul catalan. Spaniolii n-au stat prea mult pe gânduri și l-au transferat, oferindu-se numaidecât să-i plătească tratamentul de care avea nevoie.

Când vine vorba de Barcelona, pe chipul lui Messi se citește un singur cuvânt: acasă.

Aici a crescut și și-a învins problema fizică, aici a simțit emoția golului și a tribunelor de pe Camp Nou umplute până la ultimul inel și tot aici a obținut performanțe remarcabile. De la trofeul Champions League și până la Balonul de Aur, Messi a reușit să cucerească toate trofeele posibile împreună cu Barca. Multe generații de jucători și antrenori au trecut prin vestiarul catalanilor, dar parcă Messi trăiește acolo dintotdeauna. Au trecut 13 ani de la debutul său pentru echipa mare. Pe atunci era puștiul pletos care schimba pase cu Ronaldinho, iar astăzi este idolul tuturor copiilor care îmbracă tricoul „Blaugrana”.

De la prima atingere de balon pe Camp Nou și până la golul 418 pentru Barcelona, Leo Messi a străbătut un drum lung, cu numeroase opriri și fundături. Accidentările l-au ținut departe de teren luni întregi, iar finalele pierdute la Cupa Mondială și Copa America în tricoul Argentinei l-au făcut să-și anunțe retragerea de la națională. Sentimentul de vinovăție și presiunea de pe umerii săi erau prea mari și deveneau din ce în ce mai insuportabile. Timp de o lună s-a gândit la decizia pe care a luat-o și a hotărât că nu e momentul unei astfel de schimbări radicale în viața sa. Argentina și Barcelona sunt două nume la care nu putea renunța așa ușor.

Messi este dovada vie că dacă îți dorești un lucru, piedicile nu te pot opri. Antrenamentele și meciurile i-au intărit personalitatea și l-au făcut imun la gândurile negative despre înălțimea sa. Nu putea să câștige duelurile aeriene cu adversarii, dar cu mingea la picior era de neoprit. Nu conta că era scund. Conta doar să înscrie goluri și să evoluze treptat. Conta să fie cel mai bun.
Când juca fotbal nu se gândea nicio clipă la ce putea merge rău. Problema creșterii și frica eșecului i se păreau la kilometri distanță de universul său concentrat în jurul mingii. Dimineața se trezea cu gândul la fotbal, iar seara adormea extenuat de la sprinturile făcute printre adversari. Apoi aștepta să vină ziua următoare și s-o ia de la început.

Leo Messi este unul dintre cei mai buni jucători ai planetei, într-o luptă strânsă și continuă cu Cristiano Ronaldo. Cei doi și-au împărțit ultimele zece baloane de aur și au doborât nenumărate recorduri. Când apare veșnica întrebare „Cine este mai bun?”, mulți dau dovadă de siguranță și răspund cât ai clipi: „Messi, normal!” sau „CR7! Mai întrebi?!”

Adevărul este că nu poți să compari două idealuri. Cum nu poți compara muntele și marea. Ei sunt zeii fotbalului la momentul actual și oricât de mult ne-ar plăcea unul, celălalt va fi mereu prezent în coltul minții și ne va aminti că există.

Vremea jucăriilor a trecut de ceva timp, dar Messi și Ronaldo ne amintesc constant că suntem aceiași copii îndrăgostiți de fotbal, care zâmbesc când aud întrebarea „A adus cineva mingea?”

Pentru a exlora viața genialului Lionel Messi vă invit să participați la un concurs. Organizat împreună cu Preda Publishing, acest concurs poate fi câștigat de oricine care dă like paginii de facebook ionalexandru.ro, dă share pe facebook acestei postări și răspunde în zona de comentarii al postării de pe facebook la întrebarea “Cum poate fi caraterizat Lionel Messi în trei cuvinte?”

Concursul ține până vineri la ora 23.59, iar câștigătoriul cărții lui Luca Caioli, „Messi. Povestea băiatului devenit legendă” va fi desemnat cu ajutorul random.org și va fi anunțat sâmbătă.