Fotbalul din România a avut în decursul anilor puțini domni în adevăratul sens al cuvântului. Oameni care în ciuda faptului că au făcut performanțe greu de realizat pentru condițile din țara noastră, au rămas cu picioarele pe pământ. Acest gen de oameni trebuie scoși în față și promovați puternic. Pentru că trăim vremuri foarte triste în care antrenorii sunt demiși la începutul campionatului, iar cotele fotbaliștilor ”explodează” după un meci bun.

Unul dintre oamenii de care fotbalul din România o să-și amintească mereu este Emerich Jenei. Este un reprezentant de seamă al perioadei în care suporterii ieșeau în stradă pentru că aveau motive să o facă, iar România era un nume important pe harta fotbalului mondial.

”Dică trebuie să rămână puternic și să nu se lase condus”

Cum vedeți lupta la titlu în acest an?

Poate că sunt puțin subiectiv și țin cu Steaua mai mult. În momentul în care fotbaliștii intră pe teren trebuie să se gândească numai la echipă și la campionat. 

Ce părere aveți despre meciul dintre FCSB și Dinamo 3-3? 

Sincer să fiu nu mi-a plăcut foarte mult, dar pentru campionatul României a fost chiar un meci bun.

Cum ați fi procedat dacă erați în locul lui Dică legat de situația cu Denis Alibec? 

Nicolae Dică este un antrenor în devenire și este un antrenor bun. Încearcă să facă anumite lucruri, dar din păcate atunci când lucrurile nu ies cum trebuie atunci intervine patronul și are greutăți. Eu l-aș sfătuii ca el să rămână puternic și să nu se lase condus. 

Dumneavoastră în decursul carierei de antrenor v-ați lovit de un jucător precum Alibec? Unul mai capricios care să vă dea bătăi de cap?

Bătăi de cap nu, dar sigur că am mai avut discuții. Aici este o problemă foarte sensibilă. Pentru că trebuie să ști cum să stai de vorbă cu jucătorii. Dacă ai un jucător precum Alibec atunci trebuie să încerci să-l determini să joace încât să fie un jucător de valoare la echipă. Cu el trebuie să folosești niște lucruri psihologice. Nu probleme de duritate. Dă-i înțelegere pentru că trebuie să-l convingi că el joacă pentru el și pentru familia lui. Dacă reușești să-l convingi de acest lucru atunci și echipa o să se folosească de el. 

”N-am înțeles deloc cele întâmplate la CFR Cluj”

Florin Bratu a fost la primul său derby. Cum vedeți viitorul lui ca antrenor?

Bratu încearcă să fie un antrenor care aduce un plus în cadrul echipei. Eu cred că Bratu este în stare să facă aceste lucruri.

Ce părere aveți despre evenimentele de la Cluj unde Edi Iordănescu și băieții din conducere au fost demiși după doar trei partide? 

Asta este o chestiune pe care eu n-am înțeles-o așa cum vor domnii de acolo pentru că sunt jocuri unde ai o echipă care se zbate mai mult și chiar poți pierde meciul. Tânărul Edi Iordănescu este unul dintre antrenorii în devenire foarte foarte buni. 

Dacă aș putea da timpul înapoi aș alege să antrenez tot Steaua”

Cum a fost fotbalistul Emerich Jenei?

Eu sunt Arădean și a trebuit să fac și armata. Și astfel am fost luat la Steaua. Acolo am găsit o echipă foarte foarte bună. Pe lângă faptul că jucătorii de acolo aveau o comportare exemplară față de fotbalistul Jenei. Au avut și cuvinte frumoase. Biologic știau să se apropie de jucători. Nu este ușor să joci alături de fotbaliști precum Apolzan, Toma, Constantin, Alexandrescu, Tătar. Niște jucători de mare valoare.

Pe finalul carierei de fotbalist ați evoluat în Turcia. Ce-mi puteți spune despre experiența de acolo?

Eu și Constantin am fost solicitați la Kayserispor unde eu am stat doi ani de zile, iar Constantin un an. Acolo am găsit o echipă valoroasă și am reușit să jucăm amândoi în așa fel încât publicul de acolo să ne dorească în continuare.

Ați antrenat la un moment dat Universitatea Craiova. Cum vedeți situația de acolo? Este o criză la Craiova? 

Nu este normal ca după o singură înfrângere să fie demis antrenorul. Au pierdut doar meciul cu Sepsi în campionat şi au făcut două egaluri. Patronul trebuie să vadă pe cine aduce la echipă. Dacă o să fie demis Mangia, antrenorul care vine trebuie să fie foarte puternic din punct de vedere psihologic. 

Dacă ați putea da timpul înapoi, ce echipă v-ar plăcea să antrenați dintre cele puternice ale Europei? 

Dintre echipele puternice ale Europei aș alege să antrenez tot Steaua. 

Legendarul antrenor încheie prin a spune că la Mondial a mers din primul moment pe mâna Franței, dar a sperat la o prestație mai bună din partea echipelor de mare tradiție precum Argentina, Brazilia sau Germania. Țări care au realizat performanțe extraordinare în decursul anilor. Pe lângă toate acestea l-am rugat pe Domnul Jenei să alcătuiască cel mai bun prim 11 din istoria Stelei.

Cel mai bun 11 din istoria Stelei

(4-4-2)

Duckadam – Iovan – Bumbescu – Belodedici – Bărbulescu – Majearu – Tudorel Stoica – Boloni – Balint – Lăcătuș – Pițurcă