Dacă te întreb care este echipa ta preferată există șanse mari să-mi răspunzi ”Real”. Corect? Cu siguranță! Dar în Spania lucrurile stau diferit. Când spaniolii spun Real, să știi că fără doar și poate se referă la Real Sociedad. Te-am șocat? N-ar trebuii! Dacă ești fan Real Madrid atunci o să spui ”yo soy del Madrid”, dar dacă îți plac poveștile fascinante despre fotbal o să rămâi să citești acest articol despre un club mai mult decât special cu un stadion în transformare.

Real Sociedad este vedeta acestui articol. Nu, orașul din care provine echipa nu este nicidecum Sociedad. Este San Sebastian. Un oraș nu foarte mare din Țara Bascilor. Acolo fotbalul e rege chiar dacă o să-mi spui că au un turism foarte dezvoltat și o bucătărie care îți lasă gura apă. Și nici n-are cum să nu fie fotbalul regele suprem, că doar au climă englezească și un stadion mai mult decât cochet.

Am zis că nu pot să vorbesc despre stadionul din San Sebastian fără să fiu puternic susținut de un om de-al locului. Așa că Alvaro o să mai preia uneori legătura ca să ne spună cum e cu atmosfera și cu reconstrucția unui stadion de poveste în Țara Bascilor.

Stadionul Anoeta a fost inaugurat în anul 1993 cu un amical de gală. Real Sociedad a primit vizita lui Real Madrid, iar meciul s-a terminat 3-2. Stadionul a costat 21 de milioane de Euro la acele vremuri, dar în decursul anilor a fost renovat din temelii.

”Vrem stadion fără pistă” varianta caliente

Nu doar suporterii lui Dinamo se plâng de faptul că au stadion cu pistă de atletism. Și fanii lui Real Sociedad sunt de părere că atmosfera pe Anoeta este mult mai ”rece” din cauza acestui fapt. Diferența este că în Spania oamenii s-au pus pe construit și în etapa a 4-a a noului sezon din La Liga, Real Sociedad o să inaugureze stadionul fără pistă și cu 43.300 de locuri într-un super meci cu FC Barcelona. Nici că se putea mai bine!

Lucrările pentru noua arenă au început în anul 2016 și costurile acestui proiect se ridică la 47 de milioane de Euro. Ironia sorții sau nu, dar în primele 3 etape de La Liga, Real Sociedad are doar meciuri în deplasare. Așadar formația de pe Anoeta nu o să fie nevoită să joace pe stadionul vecinilor de la Bilbao.

Vecinilor, nu rivalilor!

N-am greșit când am scris mai sus ”vecinii de la Bilbao”. Este clar că există o anumită rivalitate între cele două formații, dar în meciul direct lucrurile stau altfel. Suporterii celor două echipe sunt prieteni și până când reconstrucția stadionului San Mames a fost finalizată, cei de la Bilbao au evoluat chiar pe Anoeta mai multe partide.

„Derby-urile la noi sunt puțin mai atipice. Bascii între noi suntem foarte uniți. Desigur că ne dorim să câștigăm fiecare meci contra formației rivale, dar de fiecare dată fără incidente”. spune Alvaro.

”Când jucăm cu Alaves, Eibar sau Bilbao suntem ca frații. Este ca o petrecere. Ne adunăm cu toții în centrul orașului la baruri, iar apoi mergem împreună spre stadion”.

Anoeta, locul în care un alt Gică este rege

În istoria lui Real Sociedad va rămâne fără doar și poate un fotbalist român. Gică Craioveanu este rege pe Anoeta și asta nu doar pentru prestația din teren. Craioveanu a evoluat între anii 1998 și 2002, iar în 90 de partide a reușit să înscrie de 26 de ori.

Gheorghe Craioveanu în tricoul lui Real Sociedad

”Oamenii l-au iubit foarte mult pe Gică aici în San Sebastian și încă îl mai iubesc și în ziua de azi. Era genul de fotbalist căruia fără doar și poate îi plăcea ceea ce face și pe lângă calitățile sale fotbalistice, era și foarte carismatic.”

În amintirea anilor de glorie

Bustul lui Alberto Ormaetxea este situat chiar în fața arenei din San Sebastian. Acesta conducea echipa în perioada de glorie din anii 80 și întreaga sa carieră atât ca fotbalist cât și ca antrenor se confundă cu numele formației alb-albastre. Cu Alberto Ormaetxea antrenor, Real Sociedad a câștigat campionatul în doi ani consecutivi și a fost stabilit un record cu care suporterii de pe Anoeta probabil că nu o să se mai întâlnească prea curând. 38 de meciuri fără înfrângere. Antrenorul a decis să se retragă din fotbal în 1986 și a scris pentru ”El diario Vasco” până în 2005 când a încetat din viață.

Bustul lui Alberto Ormaetxea

În vremuri în care Messi, Ronaldo și Neymar sunt preferații celor mici, eu, care nu mai sunt chiar atât de mic prefer un tricou cu Real Sociedad. Sper că ți-a plăcut povestea echipei din San Sebastian.

Gracias Alvaro por ayudarme y vamos el Real! 🙂