Júlio Baptista a semnat cu CFR Cluj și este poate cel mai mare nume ajuns în fotbalul românesc. Brazilienii chiar au devenit interesați de CFR. Clujenii sunt, de fapt, alături cu stelistii, cea mai cunoscută echipă din România în pamânt brazilian. Nu doar datorită acestui transfer, ci după performanțele în cupele europene.

Pentru brazilienii, cele mai bune momente recente al mijlocașului au fost văzute pe vremea când juca la Cruzeiro. La Belo Horizonte a câștigat de două ori titlul de campion al Braziliei, dar și una de campion al statului. Dacă nu știi ce sunt campionatele de stat din Brazilia, poți să citești aici un text când vorbeam limbă română chiar mai rău.

În 23 iulie 2013, după ce a evoluat pentru Sevilla, Real Madrid, Arsenal, Roma său Málaga, Júlio Baptista a semnat cu Cruzeiro, într-un moment în care ei îl pierduseră pe Diego Souza, care a mers la Metalist Kharkiv, din Ucraina. Baptista n-a jucat în fotbalul autohton timp de 10 ani. În 2003 a plecat de la São Paulo.

A debutat la un meci cu Flamengo pe Mineirão, în optimile Cupei Braziliei, câștigat de 2-1. Flamengo a mers mai departe și cine a câștigat Cupa.
Primul gol al „Fiarei” a fost marcat pe 21 august, după o lovitură liberă executată perfect împotriva lui Vasco. Meciul a fost câștigat de 5-3, în Campionatul Brazilian. În retur, Julio Baptista a fost în mijlocul unui scandal uriaș.
Vasco avea 2-0 după golurile lui Thalles și Edmilson. Vasco avea nevoie de de golaveraj ca să fie mai bine plasată în lupta pentru evitarea retrogrădarii. Júlio Baptista a fost surprins de camere spunând „dați încă un gol” lui Cris, fost fundaș de la Lyon. Jucătorii au spus că propoziția a fost scoasă din context. De fapt, Cris i-a cerut lui Baptista ca echipa lui, Cruzeiro să joace mai mult ușor pentru că meciul nu era importat pentru ei, și mijlocașul a spus „Faceți încă un gol” pentru că Vasco juca mai mult bine și putea să marcheze fără ajutorul lor. Meciul s-a terminat în 2-1 și în finalul sezonului, Vasco a fost retrogradat de a două ora în istoria sa. Cruzeiro, pe de alta parte, a câștigat titlul.

În 2013, Cruzeiro a câștigat cel de al treilea titlul, cu 76 de puncte, 11 mai mult decât vicecampioana Grêmio. Júlio Baptista a jucat 12 meciuri a dat cinci goluri și o pasă decisivă. Unul dintre cele goluri a fost decisiv, împotriva celor de la Vitória, în deplasare, la scorul de 1-1. În minutul 71, decarul a primit o pasă de la Dagoberto și a marcat. Meciul s-a încheiat 3-1 și Cruzeiro a fost campion matematic cu patru etape de jucat.

În sezonul 2014, Cruzeiro a revenit la Copa Libertadores. Júlio Baptista a fost important, marcând de două ori în faza grupelor: un gol la remiza cu Real Garcilaso în 2-2 și un gol la victoria cu Defensor, 3-0. Golul cu Defensor a fost foarte frumos, cu un șut puternic și bine plăsat din preajma căreului. Însă, Cruzeiro a fost eliminat la sferturi de San Lorenzo, care a câștigat trofeul.

Cruzeiro a câștigat Campionatul Brazilian de a două ora consecutivă, o performanță extrem de rară. Din 1971, când competiția a fost creată oficial (în 2010, Confederația Braziliană de Fotbal a recunoscut competiții naționale din 1959 că ediții de campionate), doar Internacional (1975, 1976), Flamengo (1982, 1983) și Palmeiras (1993-94) au reușit o asemenea performanță. Júlio Baptista a evoluat în 14 meciuri și a marcat de patru ori.

Anul 2015 a fost foarte greu pentru brazilianul meu. A jucat în doar cinci meciuri și a avut accidentări serioase. Contractul i-a fost reziliat în finalul sezonului.

Roma – CFR
Júlio Baptista a jucat cu CFR de două ori în 2008, când evolua pentru Roma. În 16 septembrie, pe Olimpico, românii au învins în Champions League cu 2-1, după o evoluție minunata lui Culio. De fapt, Culio este unul dintre colegii lui Baptista în momentul de față în Gruia. În retur, Roma a câștigat cu 3-1 la Cluj-Napoca.

Sursa foto: www.facebook.com/cfr1907Ce sper
Transferul lui Júlio Baptista este, evident, un mare plus pentru fotbalul românesc. Este momentul pentru CFR Cluj să dea dovadă că este un club serios. Trebuie să plătească fiecare euro promis mijlocașului.

CFR trebuie și să dea o lovitură de imagine. E momentul în care marketingul trebuie să priducă bani din tricouri, produse și acțiuni de imagine în Cluj-Napoca. Brazilianul, chiar dacă nu a jucat fotbal de doi ani, are calitate suficientă să fie mult peste adversarii din Liga 1 după câteva meciuri de acomodare. Lumea care nu știe ce este fotbalul românesc, dar după un asemenea transfer ar putea să afle. Cel puțin în Brazilia, care mănâncă fotbalul european pe pâine, se știe mai mult despre CFR Cluj acum pentru că Júlio Baptista a semnat cu echipa din Ardeal. Aștept cu multă curiozitate și optimism să vad ce va fi. Să profitam cât mai mult de acest moment!